Oficial a trecut și vara asta, iar eu am citit și ascultat doar 8 cărți. Teoretic ar trebui să fiu bucuros că am o carte în plus față de vara trecută, însă în realitate mă simt leneș pentru că știu că aș fi putut mai mult de atât.
Deși a fost vară nu am ales numai lectură ușoară. Nu am vrut să citesc/ascult ce era ușor. Am terminat cărți de genul dezvoltare personală, știință și istorie.
Am citit/ascultat 8 cărți pe timp de vară în 2023
De la Epoca pietrei la Cyberspatiu
Biologii Heather Heying și Bret Weinstein ne scot la iveală câteva adevăruri neplăcute. Trăim în cea mai evoluată perioadă a rasei noastre. Avem acces rapid și ușor la cele mai performante tehnologii, acces la mâncare în mai puțin de o oră și putem comunica cu oameni din celălalt capăt al planetei.
Cu toate astea suntem mai singuri ca niciodată. Cel mai probabil nici voi nu cunoașteți numele vecinilor. Deși am evoluat ca specie, preferăm lucrurile artificiale cum ar fi lumina, mâncarea și până la metodele de relaxare. O lectură mai mult necesară decât utilă.
Cum să devii propriul terapeut
Cum să devii propriul terapeut este atât o carte de introducere în ceea ce înseamnă psihoterapia, dar și un ghid simplu și foarte benefic. Autorul explică totul într-un limbaj de stradă, deși domeniul nu este unul deloc ușor.
Pașii pe care ni prezintă sunt ușor de urmat și practicat. Este o metodă de descoperire a propriilor sentimente după fiecare eveniment care ne poate afecta emoțional sau să ne dea o stare de bine. Important este să conștientizăm și astfel, cu timpul să putem controla evenimentele și nu invers. Am scris aici mai în detaliu.
The Psychology of Money
Problema multora dintre noi când vine vorba de bani este că avem preconcepții. Tratăm investițiile, economiile și orice achiziție în funcție de trecutul nostru și experiențele noastre. Iar de multe ori ajungem singuri să ne punem piedici.
Cartea de față ne învață că nu trebuie să fii extrem de inteligent sau dintr-o anumită clasă socială pentru a înnota în aceste ape de care mulți se feresc.
Împăratul muștelor
O carte dură și crudă sau doar o lectură ușoară și rapidă? Împăratul muștelor poate fi citit în extrem de multe feluri, dar atunci de ce este recomandat copiilor tineri, în formare?
Putem spune despre poveste că așa se formează dictatorii. Mai putem arăta clar și cum nevoile, dar mai ales caracterul unui om se schimbă în funcție de nevoile primare cum ar fi hrana și siguranța. Este um clasic și recomandat copiilor, dar și la 30 de ani sau chiar mai mulți putem trage destule învățături din Împăratul muștelor.
Locuri pe unde am mâncat
- Am mâncat un prânz copios la Pescăria lui Matei – Agigea
- Coclintă Brasserie de pe Calea Victoriei
- Am mâncat cei mai buni burgeri la The Burgr Factory
- Restaurant Baden din Călărași
- River’s Lounge în Călărași
25 de moduri de a-i cuceri pe cei din jur
John C. Maxwell este un autor extrem de cunoscut și admirat. Are o mulțime de cărți publicate și multe dintre sfaturile lui sunt reguli și principii ideale de avut în viață.
Însă după un timp, după ce am citit alte zeci de cărți de dezvoltare personală am ajuns să văd cărțile lui John mult prea diluate. Se repetă mult prea des și foarte multe idei se regăsesc și în alte cărți ale sale. Plus că sunt sigur că nu el a lucrat la toate cărțile publicate sub numele său. Sunt convins că din 10 cărți ar putea ieși 2-3 bune, restul este multă pălăvrăgeală. Totuși îi recomand cărțile pentru oricine este în formare.
Contele de Monte Cristo #3
Regret doar că mi-a luat atât de mult să-i descopăr povestea captivantă a tânărului devenit excentric, Edmond Dantes. Aceasta este cartea cu numărul 3 din 4.
Este un clasic ce nu se demodează nici după aproape 200 de ani de la apariție.
Celălalt pasager
Un thriller excelent, așa l-am descris aici când am scris după ce am citit cartea. Ce începe ca o poveste banală și plictisitoare, fără ca nimic incendiar să se întâmple la început, treptat devine o poveste captivantă.
Am fost păcălit rău de tot de autor, pentru că nu știam în ce mă bag. Finalul, pe cât de previzibil mi s-a părut pe atât de mult m-am înșelat.
Locuri pe care le-am vizitat în România
- Cum am petrecut un weekend de 3 zile în Brașov
- Cabana Vârful Ciucaș. Păreri, acces auto și poze
- Traseu Poteca Regală și Stâncile Franz Joseph Sinaia
- Lacul Scropoasa – eșec turistic. Traseu, distanță și acces auto
- Mănăstirea Ghighiu și icoana făcătoare de minuni din apropierea Bucureștiului
Istoria căderii regimurilor comuniste
Un cărțuloi de peste 700 de pagini care m-a ținut ocupat toată luna August. Exact ce spune și titlul. Este vorba despre regimurile comuniste. Cum s-au născut, cum au apărut dictatorii la putere, mecanismele prin care au ținut oamenii departe de adevăr și toate otrocitățile.
Este o istorie foarte dură, dar consider că este necesar să ne cunoaștem trecutul. Fie că vrem sau nu, încă mai avem răni care nu s-au vindecat complet după acea perioadă. Nu este o istorie ușoară cu atât mai mult cu cât cuprinde toate țările din regiune și nu numai.
Adrian Bolocan a zis
Multe titluri interesante pe acolo. Felicitări! Mi-am comandat și eu, după mult timp, două cărți. Au ajuns. Sper să găsesc timp pentru ele și să mă reîndrăgostesc de citit.
bogdan a zis
Felicitări și ție! Primul pas l-ai făcut. Aștept sa scrii despre ele.