În weekend am fost cu un grup de prieteni la Cabana Vârful Ciucaș. A fost pentru prima oară când am mers aici și nici măcar nu știam că vom face acest traseu pe munte, deci am fost mai surprinși decât sunteți voi acum. De echipament nici nu mai vorbesc că nu eram deloc pregătiți, cel puțin eu și Elena. Așa că dacă vreți să mergeți pentru prima dată la Cabana Vârful Ciucaș, sunt extrem de sigur că am marea majoritatea a informațiilor de care aveți nevoie înainte să plecați. Mai ales dacă vreți să știți cum este cu accesul auto, poze din vârf și cu drumul, dar și alte câteva păreri.
În poza de mai jos am încercuit cu roșu locul unde tatăl unei prietene ne-a spus că vom ajunge și noi. Desigur, nu am vrut să-l cred, dar a avut dreptate.
Distanță București – Cabana Vârful Ciucaș
Dacă vreți să plecați cu mașina într-o excursie de o zi s-ar putea să nu vă ajungă timpul. Doar dacă plecați de dimineață, acolo să nu petreceți foarte mult timp, iar la întoarcere să ajungeți pe seară.
Distanța de la București până la parcarea de la poalele munților care duc la Cabana Vârful Ciucaș este de aproximativ 120 km. Într-o zi de weekend și cu un stil civilizat de condus, durata traseului poate să însemne și 2 ore.
Problema nu este pe DN1. De acolo ieșiți destul de repede. Problema este DN1A unde puteți întâlni multe tiruri pe drum și este destul de dificil să faceți depășiri, mai ales pentru că sunt multe curbe.
Parcarea de jos care duce la Vârful Ciucaș
Acesta este cel mai important punct de reper. Este la câteva sute de metri de DN1A și este locul unde am oprit prima dată sperând că cineva ne va duce sus. Înainte să intrați în parcare veți găsi pancartele din poza de mai jos. Acolo există și un număr de telefon unde puteți suna ca să vină o mașină (sau mai multe) să vă ia, contra cost.
Pentru ambițioși (așa cum am fost și eu), dar asta numai pentru că era sâmbătă, era foarte aglomerat și deja așteptasem de 30 de minute și ne ratasem prima tură; puteți urca cu mașina o mică porțiune de drum. Drumul este forestier la început, dar practicabil pentru orice tip de mașină.
Problema este mai sus, unde, în funcție de mașină se va decide cât de mult veți urca pe jos. Am văzut mai multe mașini oprite pe parcursul traseului decât au reușit să ajungă în vârf. Și nu este nici o rușine. O mașină de oraș nu este făcută pentru așa drum. Dar mai ales, nu este plăcut să veniți la munte ca să vă dați jos din mașină și să intrați la cabană fără să faceți un pic de mișcare.
Așa cum se vede și în poza de mai jos, dacă vă ambiționați să urcați cu mașina, veți avea destule oportunități unde să o parcați dacă simțiți că nu se mai poate.
Traseul de urcat până la Cabana Vârful Ciucaș
Dacă nu ați mai fost până acum pe vreun traseu de munte (care este și pentru anumite mașini), trebuie să știți că aveți nevoie de un echipament mai serios dacă vreți să vă fie mai ușor. Eu am fost cu niște încălțări mai de război, dar care aveau o talpă aproape netedă și mi-au pus mari probleme.
Dificultatea cea mai mare este la coborâre când alunecam pe pietriș. Glezna m-a durut cam vreo 2 zile pentru că nu stătea fixă în adidași în timpul coborâii, iar pantalonii și bluzele m-ar fi ajutat dacă erau ceva mai sportive.
Un prieten din grup era bine echipat, asta pentru că obișnuiește să meargă mereu la alergat. Așa că am văzut la el cam ce ar trebui să am și eu pe viitor.
- încălțăminte impermeabilă și specială pentru drumeții
- pantaloni
- bluză cu protecție solară, se usucă rapid, ventilare, iar materialul special absoarbe transpirația
- șosete ce oferă mai multe avantaje
Vremea de la Cabana Vârful Ciucaș
Vremea este foarte importantă atât pe traseu, dar la fel de importantă și acolo sus. În primul rând – vremea de pe traseu. Dacă plouă, urcarea va fi extrem de dificilă pentru niște simpli turiști, mai ales dacă plănuiți să urcați tot drumul până sus.
Când ajungeți sus aveți mare grijă la vânt. La noi se simțea vântul, dar nu foarte rău, însă aproape toți am avut buzele uscate în următoarea perioadă. În plus, dacă aveți cea mai mică bănuială că veți transpira din cauza efortului, e foarte important să aveți ceva cu glugă pe care să o țineți pe cap până vă reveniți.
Impresii
Dacă nu era atât de aglomerat, clar aș fi așteptat după mașină. Nu eram deloc obișnuiți cu așa efort și nici cu trasee pe munte. Mi-a plăcut, dar nu am apucat să mă bucur de tot ce era în vârf pentru că eram prea obosit. Mă bucur că am putut să-l urc, dar a fost al naibii de dificil.
Am văzut foarte mulți oameni cu copii mici în brațe. Vă expuneți unui risc de nici nu vă imaginați! Prețurile de la cabană nu sunt foarte mari, dar nu vă așteptați nici la prețuri de market din oraș. Totuși, marfa aia trebuie să ajungă cumva în vârf de munte.
Aveți grijă la câini pe acolo. Unii sunt legați, alții nu. Câinii ciobănești sunt o dulceață! Dacă tot ați ajuns până la cabană, vă recomand să mai faceți un mic efort și să mergeți mai departe. Este un drum de aproximativ 15 minute, dar mult mai ușor.
Grijă mare la coborâre! Să aveți sticle mici și goale la voi ca să luați apă de la fântână!
Lasă un răspuns