Weekendul trecut am fost la munte a sărbătorii ziua numelui de Sfinții Constantin și Elena. Bine, recunosc că aveam nevoie și de un weekend departe de București. Tot weekendul a fost soare și frumos, iar noi nu puteam să-l petrecem în casă.
Motiv pentru care ne-am urcat în mașină și am luat primele stațiuni la colindat. Ce să facem și unde să mergem. Povestea pe scurt este că am ajuns pentru prima dată la Mănăstirea Caraiman din Bușteni, iar pe urmă ne-am oprit la o cafea prin Sinaia.

Ce face ca Mănăstirea Caraiman din Bușteni să fie unică
Bradul de la Mănăstirea Caraiman este ceea ce face ca acel loc să fie special și motivul principal pentru care vin atâția oameni. Povestea bradului o găsim și pe site-ul mănăstirii.
Părintele Gherontie Puiu în vremea când era bolnav și a fost internat în spital în urma unui accident vascular a avut un vis în care a văzut-o pe Maica Domnului care i-a spus: „Vei găsi un brad cu șase ramuri, lângă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Acolo să faci mănăstirea!”.
În urma acestui vis părintele Gherontie Puiu, cu ajutorul Maicii Domnului, a găsit locul indicat de Ea în această zonă minunată a României de pe Valea Prahovei.

Prima impresie de la Mănăstirea Caraiman din Bușteni
De cum am ajuns acolo am rămas impresionat de mărimea locului. O parcare imensă pe care mulți ar fi invidioși, iar de acolo se poate observa aproape tot interiorul mănăstirii. Spre deosebirea de majoritatea mănăstirilor la care am mai fost până acum aici aproape totul poate fi văzut dintr-un singur loc.
Fix de la intrarea în curtea mănăstirii se observă bradul, însă dacă nu ști că acela este bradul pe care îl cauți, îl poți confunda cu un copac oarecare.
De la intrarea în mănăstire în partea stângă este o clădire mică de unde se cumpără lumânări, icoane, cărți bisericești și altele. Noi am cumpărat câteva icoane, mir, tămâie și cărbuni pentru părinți, dar și câteva lumânări. Iar pe dreapta de la intrare este locul unde se pot aprinde lumânările.
Tot din locul de la poartă, dacă o ții drept înainte ajungi la brad, care este fix între cele două biserici. Însă până la brad, pe centru este un spațiu verde frumos amenajat cu un fel de brăduleți mai mici pe margine. Pentru cine trece în grabă poate rata micul lac artificial și peștii frumoși. Inițial am crezut că sunt morți, pentru că nu mișcau.

Bradul și cele două biserici de la Mănăstirea Caraiman
Bradul a fost locul de pornire a mănăstirii. La baza bradului a fost prima construcție, ceva mic și modest. Iar de acolo a urmat bisericuța din lemn, care poate fi văzută pe partea dreaptă de la intrare. Biserica mare este pe partea stângă. Noi nu am prins nici o slujbă și nici un eveniment, deci am vizitat liniștiți.
Cazare și spații de închiriat la Mănăstirea Caraiman din Bușteni
În partea din spate a mănăstirii este o clădire pe 3 etaje și are formă de paranteză pătrată. Acolo sunt locuințele preoților, măicuțelor, iar în alte corpuri sunt camere pentru cine dorește să închirieze.
Centrul Social-Pastoral “Sf. Cruce” din cadrul Mânăstirii Caraiman sunt 44 de camere cu număr de paturi diferite, ajungând la un total de peste 100 de locuri. Toate acestea pot fi ocupate de vizitatori trecători sau grupuri mai mari.
Au și săli de mese pentru 140 de locuri și restaurant cu capacitate de 50 de locuri. Sală de conferințe dotate cu toate aparaturile necesare, sală de seminare și o sală polivalentă cu caracter sportiv pentru mai multe activități.
Citește și despre vizita mea la Castelul Cantacuzino din Bușteni
Cum se ajunge la Mănăstirea Caraiman din Bușteni
Din București până la Mănăstirea Caraiman sunt aproximativ 150 km cu o durată de aproximativ 2 ore. Se ajunge extrem de ușor la mănăstire, nu este foarte complicat.
Când ajungi în Bușteni, de pe DN1 trebuie să fii atent să intri pe strada Palanca, iar de acolo drumul duce direct sus la mănăstire.
Găsești aici punctul pe hartă cu locația exactă de la mănăstire.
Lasă un răspuns