Activitatea principală din acest city break a reprezentat-o muzeele. La toate muzeele, autobuzul Hop-on Hop-off și la restul mijloacelor de transport public de persoane am avut un singur „bilet”. Mai exact a fost un card ce ne-a oferit accesul la toate menționate mai sus.
Mai multe despre card am să scriu mai jos în articol. Eu am avut norocul cu prietenii cu care am fost pentru că ei au planificat totul. Este foarte important să știți dinainte ce vreți să vizitați, cu ce mijloace de transport să mergeți și unde veți lua pauza de mâncare. Dacă nu le planificați dinainte, sunt șanse mari să pierdeți timp prețios stând cu o hartă sau telefonul în mână.
Despre drumul de la București la Berlin, cazare și mâncare găsiți în primul articol.
Berlin Welcome Card
Cardul a costat 89 euro și a fost valabil pentru 48 de ore. Acesta ne oferea accesul la S-Bahn, U-Bahn, autobuzele de pe orice linie și autobuzele supra-etajate de la firma City Circle care făcea turul orașului Berlin. Aveam acces gratuit la aproape toate muzeele, la câteva muzee aveam doar reducere, iar la foarte puține trebuia să ne plătim biletul separat. Dar la astea nu am mai intrat pentru că timpul nu ne-a ajuns să le vizităm pe toate cele gratuite.
Avantajele la Berlin Welcome Card le-am observat când am ajuns la mai multe muzee unde era foarte aglomerat. Acolo am observat că erau 2 rânduri de cozi. La cea mai mică stăteau vizitatorii care aveau acest card. Plus că am găsit la TV Tower o coadă de zeci de persoane numai la casa de bilete, apoi era și coadă la liftul care ne-a dus sus. Noi le-am fentat pe toate.
Alt avantaj a mai fost când ne grăbeam să prindem un tren sau autobuz. Ar fi trebuit să cumpărăm întâi bilete și apoi compostate înainte de a urca. Cu acest card am economisit foarte mult timp prețios. La final am făcut un calcul rapid și numai din câteva muzee noi ne-am scos banii pe card, apoi mai era și transportul. Deci a meritat și vă recomand să-l folosiți dacă mergeți în city break la Berlin.
Mai multe informații utile despre Berlin Welcome Card
Când am fost să ridicăm cardurile, am primit mai multă papetărie decât ne-am așteptat. Printre acestea se numără și cărticica de mai jos. Aceasta conține tipurile de carduri care se pot achiziționa în funcție și de scopurile fiecăruia. Al nostru s-a axat pe accesul la muzee, transportul public și autobuzul Hop-on Hop-off. Mai există și variante de mers cu bicicleta, tururi ghidate în grupuri mari, etc.
Cărticica pe care am primit-o odată cu Berlin Welcome Card a fost foarte bună pentru că nea oferit o viziunea mai clară a ceea ce puteam vizita, câte muzee aveam la dispoziție și o scurtă descrie de la fiecare. Eu am deschis-o pentru prima dată când am ajuns acasă, în București. Nu am vrut să-mi stric surpriza în timp ce mă plimbam pe străzile din Berlin.
Am mai primit și o hartă cu orașul Berlin, traseul pe care merge autobuzul Hop-on Hop-off de la City Circle și ce puteam vizita pe ruta lui. Aproape în fiecare stație a autobuzului există o rulotă unde stă un angajat de la City Circle de la care poți cumpăra bilete. Pe noi nea umplut cu informații prețioase pe care ni le-a trecut pe altă hartă.
Turul orașului Berlin din Hop-on Hop-off
În drum spre majoritatea punctelor de atracție din Berlin, dar și pentru simplul motiv de a ne plimba, am folosit autobuzul Hop-on Hop-off. La pachetul pe care l-am ales am mai primit fiecare și un set de căști pe care le conectam la scaun. În dreptul fiecărui punct important primeam o descriere, dar și trecutul acestuia.
Mai jos găsiți un colaj video din mai multe înregistrări pe care le-am făcut din autobuzul pentru turiști. Am încercat să înregistrez cele mai frumoase și importante locuri de vizitat în Berlin.
Atracții și muzee
Noi am avut accesul la 19 muzee și 6 atracții din Berlin cu acest card. Mai jos găsiți colaje video din locurile pe care le-am vizitat și am avut voie să fac poze/filmez. Au fost muzee unde nu mi s-a permis.
TV Tower Berlin
Planurile pentru construcția turnului au început prin 1950. GDR (Republica Democrată Germană sau Germania de Est formată din blocul țarilor comuniste) plănuia să construiască o locație cu scopul principal de a transmite programele de televiziune GDR.
Construcția la TV Tower a început prin anii 1960. Sfera imensă a turnului trebuia să le amintească oamenilor de Satelitul Sputnik 1. Acesta a fost primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului, lansat de Uniunea Sovietică la data de 4 octombrie 1957 și urma să lumineze roșu – culoarea socialismului.
În filmare puteți observa pe la minutul 4.20 o diferență majoră dintre Berlinul de Est și Berlinul de Vest. Deși au trecut aproape 30 de ani de la căderea zidului, din TV Tower se poate observa în continuare diferența arhitecturală.
Pe la minutul 8.30 se poate vedea Catedrala din Berlin – DOM-ul.
Madame Tussauds Berlin
Marie Tussaud este cunoscută pentru exponatele din ceară. După munca pe care a făcut-o, în anul 1835 s-a creat primul muzeu Madame Tussauds în Londra, pe Baker street. În prezent, muzeul de ceară există în 14 orașe din toată lumea.
Mai jos găsiți un colaj de filmulețe pe care l-am făcut în muzeul din Berlin.
Zidul Berlinului și Topografia Terorii
Bucata din Zidul Berlinului care apare la începutul filmării de mai jos se presupune a fi cea mai mare porțiune rămasă întreagă. În restul zonelor lumea mai ciobește din zid pentru a păstra amintire sau a vinde pe internet. Sunt oameni care plătesc sume mari pentru a avea acasă o bucățică din Zidul Berlinului.
Topografia terorii este amplasată pe locul unde între 1933 și 1945 au fost localizate principalele instrumente ale persecuției și terorii naziste: Sediul Gestapo, serviciul înalt de comandă și securitate al SS, iar din 1939, biroul principal de securitate al Reich.
În continuare am intrat la Muzeul Topografia Terorii de la exterior. Mai exista de vizitat și la interior, dar nu a făcut parte din planurile noastre, pentru că aveam un program încărcat pentru ziua respectivă. Clădirea nouă a fost inaugurată în 2010.
Panourile expoziționale prezintă povestea Berlinului în republica Weimar, Berlinul sub naziști în timpul războiului și consecințele guvernării naziste.
Asisi Panorama Berlin
Experiența la acest muzeu, ca și filmare mea de altfel începe cu o expoziție de peste 100 de poze și câteva înregistrări din perioada de dinaintea dărâmării Zidului. Pozele provin și de la oameni care au locuit acolo și pot să vă ofere o imagine mai reală și intimă despre viața din Berlin în timp ce orașul era despărțit de zid.
Am trecut repede peste poze pentru că sunt destul de multe. Dacă vreți să le studiați mai atent, vă recomand să puneți pauza în dreptul imaginilor.
În partea a doua din muzeu se intră într-o altă lume. Artistul Yadegar Asisi a creat o panoramă de 270°, 15 metri înălțime și lată de 60 de metri. Aceasta ne arată viața de la Zidul Berlinul de pe ambele părți, la Punctul de Control Charlie. Asisi înfățișează o poveste ficțională într-o toamnă cețoasă din anii 1980.
Toată prezentarea se poate admira de pe o platformă ridicată la 4 metri înălțime, dar așa cum se vede și în video-ul de mai jos când dau zoom, de aproape se pot observa foarte multe detalii. O operă de artă din istorie.
Catedrala din Berlin – DOM
Nu am participat la turul Catedralei, doar ne-am plimbat teleleu în timp ce admiram. DOM-ul este cunoscut și sub denumirea mai lungă de Biserica Supremă Evanghelică și Biserica Colegiată.
Construcția a început în anul 1894 și s-a finalizat în 1905. A fost proiectată de Julius Carl Raschdorff și este considerată o lucrare majoră de arhitectură istoricistă a Kaiserzeit-ului. Mai multe informații găsiți despre Catedrala din Berlin puteți găsi pe Wikipedia.
Alte Nationalgalerie Berlin
Este o galerie de artă care prezintă o colecție de lucrări de artă neoclasică, romantică, Biedermeier, impresionistă și modernistă timpurie, parte a Galeriei Naționale din Berlin, care la rândul său face parte din Muzeele de Stat din Berlin. Are câteva etaje și enorm de multe camere. Vă recomand răbdare. Foarte multă răbdare. Mai multe informații de pe Wikipedia despre muzeu.
Și lista continuă…
Au mai fost câteva muzee pe care le-am vizitat, însă nu la toate mi s-a permis să înregistrez. Desigur, au mai fost și muzee unde am putut să fac doar poze, dar a fost foarte aglomerat și nu am reușit să prin cele mai bune cadre.
Lista cu restul muzeelor pe care le-am vizitat:
- Muzeul DDR – prezintă viața oamenilor din fost Germania de Est (DDR). Expoziția are trei domenii tematice: Viața publică; Stat și ideologie și Viața într-un bloc de turn. Fiecare dintre ele este prezentat într-o lumină critică: aspectele pozitive, precum și cele negative ale DDR.
- Muzeul spionului German – arată într-o expoziție interactivă și multimedia istoria spionajului și a serviciilor secrete din întreaga lume.
- Muzeul Altes – aici se află colecția de antichități Antikensammlung a Muzeelor de stat din Berlin.
- Galeria James Simon – oferă accesul la Muzeul Pergamon și Neues, precum și la Promenada Archäologische, care într-un viitor mai îndepărtat va forma o pasarelă care va lega patru muzee, de la Muzeul Altes din sud până la Muzeul Bode, în nord.
Alte locuri pe care le-am mai vizitat în Berlin
- Biserica Protestantă din Berlin – Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche
- Poarta Brandenburg
- Memorialul Holocaustului
Biserica Protestantă din Berlin – Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche Biserica Protestantă din Berlin – Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche Poarta Brandenburg
Lasă un răspuns