Am 10 zile de când folosesc cu mândrie acest smartwatch Fitbit Sense. Am făcut în urmă cu două săptămâni upgrade de la Fitbit Versa care nu mai funcționa în parametri normali, principala problemă fiind bateria.
De ce am cumpărat tot Fitbit și nu altă marcă? În principiu cred că m-am obișnuit cu interfața ceasului și aplicația. Plus că Fitbit Sense a venit cu o chestie nouă care măsoară nivelul de stres, dar despre toate funcțiile noi scriu imediat.
Cât ține bateria la Fitbit Sense?
Mi se pare normal să încep cu aspectul acesta prima dată că asta m-a deranjat cel mai mult la vechiul ceas. Ceasul a sosit vineri seară și atunci i-am făcut prima încărcare la 100%. Următoarea încărcare am făcut-o în a doua duminică, adică peste 9 zile.
A fost o senzație super mișto să uit de grija bateriei la ceas. Am ajuns cumva dependent de el, pentru că mă scutește să mă uit la telefon constant. Iar pentru că trebuia să am grijă să încarc vechiul ceas la maxim două zile, începuse să devină totul un stres.
Mă gândesc că de acum ar putea să țină bateria chiar cu 1-2 zile mai mult, pentru că în primele zile l-am buton destul de mult.
Managementul stresului
Așa este denumită opțiunea în aplicație pentru măsurarea nivelului de stres.
Din păcate nu pot să obțin mai multe date decât cele din pozele de mai jos. Ca și la somn (doar că acolo primesc mai multe informații, gratis), tot ce pot să văd în aplicație legat de stres este un scor zilnic.
Nu știu pe ce fundamente aplicația măsoară nivelul de stres, dar îmi oferă doar acel punctaj. Cu cât numărul este mai aproape de 100, cu atât este mai bine. Dacă intru pe oricare punctaj, mă îndeamnă să intru undeva ca să văd ce îmi afectează scorul, dar este nevoie de abonament premium pentru aceste informații. Iar dacă intru la înregistrare reflectare, am opțiuni doar să dau un fel de calificativ zilei printr-o exprimare de emoticoane.
Ce pot să spun este că la finalul zilei, când mă uit la punctaj, chiar reflectă în linii mari o nota apropiată de cum m-am simțit.
Temperatura pielii
Nici aici nu avem prea multe informații, ci încă un grafic, dar nu cu temperatura pielii ci cu o diferență de temperatură. Desigur, dacă vreau mai multe informații am nevoie de abonament premium.
Alte valori de sănătate
Mă gândesc că în alte țări aceste funcții or fi mai dezvoltate, dar aici, în România nu par să funcționeze toate, iar unele nu sunt foarte detaliate. La valori de sănătate sunt măsurători pentru mai multe chestii, precum: ritm de respirație, variabilitate ritm cardiac, saturația de oxigen și ritm cardiac de repaus.
Însă nu par să fie foarte detaliate, deși am tot încercat. Pentru saturația de oxigen (SpO2), aplicația îmi spune că este nevoie de o față specială de ceas pentru a funcționa măsurătoarea. Am instalat-o, dar nimic.
Somnul
Ca și la vechiul ceas, primesc cam aceleași informații despre somn. Posibil să fie ceva mai precise datorită componentelor mai performante.
În plus sunt niște informații despre sforăit și zgomot, ritm cardiac în somn și agitație. Despre toate astea pot citi mai mult și prin urmare să am un somn mai bun, dar desigur am nevoie de abonament premium.
Pentru o calitate mai bună a somnului, importanța și beneficiile somnului, recomand cartea Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm de Matthew Walker. În prezent o citesc și spun doar că este senzațională. Înainte să o citesc iubeam somnul, acum îl prețuiesc mai mult.
Măsurarea pulsului
La vechiul ceas când mergeam la sală pe bandă sau bicicletă și porneam măsurătorile, în aplicație puteam să văd oricând rezultatele. Acum nu le găsesc deloc, deși le-am pornit. Tot ce văd este timpul petrecut în timpul exercițiilor, caloriile consumate și stadiile în care m-am aflat – arderea grăsimilor sau cardio.
Ce am mai observat acum este că trec mai greu în etapa de cardio. Deși măresc constant efortul depus la bandă, ajung foarte greu în etapa de cardio. Cu ceasul vechi, ce este drept mergeam și la o sală mai veche unde aparatele erau mai vechi, îmi arătau că trec imediat de puls 145 și fac mult cardio. Acum, ceas nou și sală de fitness nouă, primesc alte măsurători.
Măsurarea pașilor
Chiar și aici sunt îmbunătățiri noi. La vechiul ceas am observat că îmi creșteau numărul de pași pe care îi făceam și când conduceam. Acum nu mai este cazul, iar numărul zilnic de pași este mai mic decât înainte. O schimbare cu care nu mă laud neapărat, dar un plus mai mare pentru noul ceas și că măsurătorile sunt mai precise.
Cum se simte noul ceas la mână
Am simțit o schimbare încă de la început. Este puțin de tot mai lat și puțin mai mult mai înalt. Încă nu m-am obișnuit complet cu el, din cauza că este puțin mai mare, dar cumva explicabil cu toate noile tehnologii din el.
Cureaua și încărcătorul
O schimbare majoră față de vechiul ceas este atât la curea cât și la încărcător.
Cureaua are alt sistem de închidere. După mai bine de o săptămână de utilizare, tind să cred că este un sistem ce mă poate ajuta pe mine, utilizatorul să schimb mai rar cureaua. Cu vechiul sistem, cam la 6-7 luni trebuia să înlocuiesc cureaua.
Încărcătorul este unul pe baza de magnet. Când pinii ajung în poziția lor, aceștia se lipesc automat. Problema cu acest sistem este că pinii de la încărcător sunt scoși în evidență și în timp vor zgâria partea interioară a ceasului. Dar până acum pare un sistem mai simplu de încărcare.
Fitbit Sense preț
Eu l-am cumpărat de pe emag. Prețul lui obișnuit este în jur de 1.500 lei, dar de obicei stă pe la 1.200. O singură dată l-am văzut pe la 700 și ceva de lei, dar a fost în urmă cu câteva luni, când teoretic nu aveam nevoie de alt smartwatch.
Lasă un răspuns