Lacul Scropoasa este de departe unul din cele mai frumoase locuri de vizitat în România, cel puțin dacă te uiți la anumite poze de pe internet. Lacul are culoarea albastru-verzui. Este și o porțiune a lacului care se află între munți unde sunt și urme de clădiri făcute de oameni și acoperite de natură în timp.
Dar dacă reușești să ajungi acolo întreg, trebuie să știi că mai ai nevoie și de noroc ca să faci pozele alea frumoase cu Lacul Scropoasa.
Ce urmează să descoperi în acest articol despre Lacul Scropoasa și eșecul turistic cu care ne-am obișnuit în România:
- distanță București – Lacul Scropoasa
- traseu și acces auto Lacul Scropoasa
- TransBucegi – singura consolare după tot acest eșec
- cascada 7 izvoare.
Distanță București – Lacul Scropoasa
Distanța de la București până la Lacul Scropoasa este de aproximativ 135 km cu mașina. Timpul pentru această distanță este de aproape 3 ore.
Desigur, aici nu intră și eventualele pauze sau aglomerația de weekend. Estimările de timp le-am făcut sunt după traficul din mijlocul săptămânii când este mult mai liber. Dacă plănuiți o excursie de o zi cu plecare din București sau alt oraș cu aceeași disntanță ar fi bine să plecați de dimineață.
Traseu auto până la Lacul Scropoasa
Dacă folosiți aplicația waze cu google maps este simplu, nu sunt foarte multe variante de drum. Dacă nu folosiți nici una (deși vă recomand măcar o hartă), trebuie să știți că din Sinaia trebuie să intrați pe Calea Moroieni.
Acela este Drumul Național 71. După niște serpentine o să virați în scurt, la dreapta pe Drumul Național 713. La întoarcere (coborâre), tot acest drum a fost de vis, cel puțin pentru șofer.
Acum aveți o singură variantă de drum pe care ajungeți la TransBucegi. Dacă plănuiți să faceți tot acest trauseu trebuie să aveți grijă când vreți să-l faceți. Altitudinea pentru trauseul TransBucegi este de aproape 2.000 de metri. În luna Aprilie zăpada măsoară aproape 2 metri. Este un drum superb. Chiar rivalizează cu Transalpina.
Mergând pe acest drum o să ajungeți la o bifurcație. Aveți ca reper Crucea din Dichiu și Cabana Dichiu. Acolo dacă faceți dreapta continuați pe traseul TransBucegi, însă voi trebuie să faceți stânga. Un reper important poate fi Barajul Bolboci.
Acces auto Lacul Scropoasa
De la acea bifurcație pe DN 713A, următoarea intersecție mai importantă este cu drumul care duce către Barajul Bolboci (în dreapta). Dacă vreți să ajungeți la Lacul Scropoasa trebuie să o țineți drept, pe drumul neasfaltat. Vezi poza. Ambele drumuri sunt DN 714.
De la acea intersecție și până la Lacul Scropoasa mai sunt aproximativ 7 km, dar acest drum îl veți face cam în 30 de minute, cu mașina, dacă vă veți descurca să ajungeți cu mașina până jos.
Drumul de acces pentru mașină va deveni din ce în ce mai prost. Dacă aveți mașină joasă (volkswagen, renault, chiar și dacia) riscați spre sfârșit să atingeți pietre. Nu riscați inutil pentru că pe ultima porțiune de drum, pe care eu am ales să nu o fac, am văzut pete de ulei. Dacă atingeți cum nu trebuie și începeți să pierdeți ulei, sunt șanse mari să nu mai ajungeți cu mașina înapoi acasă.
Cascada 7 izvoare
Pentru ochiul liber, cascada 7 izvoare este doar o altă cascadă. Adevarul este că la cascada 7 izvoare este una din cele mai curate ape din lume și considerată ce mai pură apă din România. Unii specialiști spun că apa aceasta are 0 (zero) bacterii. Legenda spune că de aici beau și dacii apă.
Lacul Scropoasa este un eșec turistic
Pozele simple făcute de turiști sunt de parcă au fost adăugate efecte de specialiști în cinematografie sau fotografie. Nici nu pot să-mi imaginez ce cadre superbe ar ieși dacă cineva și-ar da mai mult interesul. Dacă cineva ar veni să filmeze scene sau să facă poze. Sau dacă cineva ar investi și ar dezvolta toată zona de la Lacul Scropoasa.
Problema cu drumul să zicem că este ușor rezolvabilă, dar și că poți ajunge chiar și în condițiile astea destul de aproape. Însă locul acela nu are nici un semn după care să te ghidezi, noroc cu google maps.
Podul, unde este și Hidrocentrala Scropoasa și de unde am văzut poze după care salivezi, eu am găsit o ruină totală. Bușteni imenși care adunau toate gunoaiele din râu.
De la pod și până la locul splendid văzut în pozele de pe internet cu Lacul Scropoasa, singurul drum de acces este o potecă care se îngustează, iar dacă plouă este aproape imposibil de trecut.
Am văzut un felinar pus pe potecă și așa ne-am dat seama că acela este drumul de acces. Dar în rest nimic, doar niște câini pregătiți să te motiveze să o iei la alergat, înapoi.
Am rămas dezamăgit de ce am văzut la Lacul Scropoasa și îmi pare rău că ar putea fi un punct important de vizitat în România.
Lasă un răspuns