Am fost cu niște prieteni la Edeland, care este un parc de aventură în apropiere de București, mai exact în Balotești. De la Casa Presei până la Edenland sunt ~20 km și am făcut cu mașina în jur de 25 de minute. Până acum nu am mai fost la nici un parc de aventură. Am căutat pe net și am văzut câteva poze. Instinctul meu de detectiv mi-a spus că ăla nu este un loc ideal pentru cămașă.
Am ajuns la Edenland destul de ușor. Din momentul în care am ieșit de pe DN1 am văzut pancarte care ne arătau direcția către parcul de aventură. A fost o porțiune de drum cam prost și am mers extrem de încet, dar am impresia că acel drum aparține localității, nu al proprietarilor parcului. Parcarea de mașini este extrem de mare. Când am ieșit din parc am rămas uimit de numărul mare de mașini care aproape că s-a dublat în cele 4-5 ore cât am stat noi acolo.
Prima părere de la intrarea în parcul de aventură
La intrare paznicii s-au uitat să vadă dacă avem mâncare sau băutură. Aveam doar o sticlă de apă la 0.5 l neîncepută și ne-au spus că nu avem voie cu ea, dar paznicii au fost înțelegători și ne-au recomandat să o începem și apoi putem intra cu ea. Am văzut comentarii răutăcioase de la oameni și au dat rating o steluță pentru că nu au fost lăsați cu mâncare înăuntru. Oamenii aceia trebuie să înțeleagă că este un spațiu privat, iar proprietarii au dreptul să-și pună ce reguli doresc. Este ca și cum te-ai duce la restaurant cu pâine și zacuscă la borcan și îi ceri chelnerului o linguriță.
Prețurile la Edenland nu sunt chiar atât de mari. Intrarea în parc costă 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii peste 3 ani. Un mic sfat – la început se plătește doar intrarea. Pentru fiecare activitate se plătește separat atunci când se ajunge în sectorul respectiv. Noi, ca niște amatori buni de filmele de comedie, stăteam acolo și ne uitam la un panou imens cu ce să alegem. După vreo 5 minute ne-am prins că nu acolo plătim pentru activități.
Ce activități poți face la Edenland
Activitățile la Edenland sunt pentru toate vârstele, toate gusturile, dar cel mai interesant este că se pot distra și cei care sunt mai fricoși.
Echitație
Aceasta a fost prima activitate pe care am văzut-o, la drumul pe care l-am ales noi. Este un spațiu destul de mare dedicat acestei activități și pe baza cunoștințelor mele deosebit de multe din acest sport am văzut copii și adulți care exersau lucruri diferite. Ce vreau să spun este că indiferent de cât de avansat ești la echitație acolo există un loc pentru fiecare.
Am văzut și câțiva părinți care își susțineau copiii de pe margine sau le făceau poze, dar majoritatea erau la terasă, unde era umbră și băutură rece.
Găsești aici un video făcut cu drona care o să te ajute să înțelegi cum arată zona dedicată echitației.
Paintball
Spațiul dedicat activității de paintball este în vecinătatea celei de echitație. Este o zonă mult mai mare decât cele la care am fost eu până acum. Era puțin trecut de ora 10, deci nu am găsit pe nimeni care să se împuște acolo, dar pe urmă am văzut în căsuța de îmbrăcat echipamentul că două echipe se pregăteau.
Mi-a plăcut că zona era mare. Nu i-am văzut capătul la tot terenul de paintball, în schimb erau destule zone de ascuns și ferit, ceea ce, din nou, m-a impresionat.
Găsești aici un video filmat pe terenul pentru activitatea de paintball.
Tir cu arcul și Airsoft
Aici ne-am băgat toți băieții la o rundă. Prețul pentru 4 bilete a fost 50 de lei. Cu acele bilete puteam merge separat unde doream. Nu trebuia să mergem toți la tras cu arcul sau la Airsoft. Asta consider un mare plus – cumperi pentru mai mulți și mai ieftin, dar nu ne obligă să facem toți același lucru.
Am mers toți 4 să tragem cu arcul. Am avut instructori care ne-au explicat chestiile de bază, iar apoi veneau lângă noi și ne spuneau cum să ținem cotul, privirea, picioarele, corpul și alte detalii pentru a trage cât mai bine. Am avut câte 10 săgeți de fiecare și am nimerit ținta cu mai mult de jumătate dintre ele. La restul am fost distras de ceva. Cred că era un ozn.
La sfârșit am stat de vorbă cu unul dintre instructori în timp ce aduna săgețile și îmi povestea cum și-a cumpărat din Decathlon arc, săgeți, țintă și exersa acasă, în spatele curții. Acum se duce la evenimente și concursuri.
M-am simțit extraordinar de bine să trag cu arcul. Am învățat cât influențează controlul respirației, poziția corpului atunci când vrei să nimerești ceva și cât de mult contează să te concentrezi. Toate astea, într-o armonie perfectă aduc un rezultat mult mai bun, dar practica poate că este cea mai importantă.

Trasee în copaci
Aici a fost spuma aventurii. Am optat toți pentru varianta de 3 ore de activitate. Ne-am împărțit în două grupuri și am plătit 60 lei de persoană. Prețurile variază în funcție de câte persoane sunteți, dacă aveți copii și câte ore vreți. Ar fi bine să cumperi și câte o pereche de mănuși care o să vă ajute extrem de mult. Costă 5 lei perechea și la sfârșit rămâi cu ele. Vei putea să le mai folosești și data viitoare.
După ce am plătit am mers la altă căsuță de lemn unde ne-a dat câte un bilețel la fiecare pe care era trecută ora (din acel moment aveam 3 ore să ne întoarcem) și trebuia să prezentăm un act de identitate. Ne-am așezat la coadă și am primit echipamentul de siguranță de care erau atașate și funiile pe care le-am folosit la fiecare traseu.
Pentru că a fost pentru prima dată când am fost acolo a trebuit să participăm și la un tur scurt unde ne era prezentat echipamentul și regulile de siguranță. Traseele în copaci sunt pe diferite niveluri și înălțimi. Sunt trasee la 1 metru înălțime pentru copii sub 6 ani. Angajați ai parcului sunt peste tot și imediat ce strigi, cineva îți vine în ajutor. Am văzut și câteva persoane care n-au mai avut curaj să continue și cineva a venit și i-a dat jos.
Am avut în permanență două sisteme de siguranță. Din ce am înțeles de la câțiva prieteni care au mai fost și la alte parcuri de aventură din România, Edenland este unic datorită sistemului de siguranță, pentru că odată ce ai început un traseu în copaci, acea siguranță nu mai poate fi desfăcută decât dacă termini traseul sau ți se face frică. Atunci ești coborât de un angajat al parcului.
Am făcut 3 trasee în copaci
Cred că am făcut toate traseele din categoria de nivel mediu. Dar și astea aveau dificultăți diferite, fiecare fiind la o înălțime din ce în ce mai mare. Am mers pe frânghii, ne-am dat cu leagănul între copaci, am mers pe bușteni și ne-am dat cu tiroliana – toate de la 7-8 metri înălțime până la ~30 metri. Ultimul traseu pe care l-am făcut a fost numai cu tiroliana. A fost cel mai înalt pe care am fost, iar ca lungime, cred că se apropia de 100 metri. A fost incredibil. Înălțime și viteză, toate astea în natură.
De obicei nu mă tem de înălțime, doar dacă mă aflu în situații foarte fragile, cum ar fi mersul pe o frânghie și datul cu tiroliana. Deși știam că am două frânghii de siguranță și nu am cum să cad, tot mi se păreau fragile. La început am stat ultimul pentru a vedea la ceilalți cum se descurcă, dar la ultimul traseu am fost primul. La al doilea traseu una dintre fete voia să renunțe. Am râs cu/de ea (încercând de fapt să o motivez că să nu rămână jos), dar în realitate o înțelegeam.
Traseele în copaci sunt o metodă bună să-ți înfrângi frica de înălțime, însă când epuizarea fizică intervine și la 90% dintre exerciții trebuie sa privești în jos, parcă frica este din ce în ce mai greu de depășit. Cred că ea a ales să facă și traseul 2 pentru că nu voia să fie singura care rămâne jos, dar eu am fost și pe traseul 3 datorită curajului ei. Pe traseul 2 am avut-o mereu în fața mea și la câteva exerciții o vedeam roșie la față. Puteam doar să-mi închipui efortul pe care îl făcea.

Alte activități la Edenland
Am văzut că se pot închiria și biciclete. Tot parcul este imens și dacă îl faci cu bicicleta pe tot, pe toate aleile, cred că scoți câțiva km. Am văzut spații destinate copiilor, ateliere de pictură, sărituri cu trambulină și multe altele. Nu ne-am apropiat prea mult de zona aia, dar păreau că se distrează. În prima parte a parcului este și o zonă cu animale unde le poți admira de pe o bancă.
Impresii Edenlad Balotești
Este un spațiu imens pentru orice fel de activitate. Este un loc extrem de curat având în vedere numărul de oameni care vin acolo. Chiar și persoanele care doar acompaniază pe cineva doritor de activități pline de aventură – părinți, bunici sau frați/surori mai mari; pot să citească o carte pe bancă sau pot să consume ceva la terasă.
Prețurile la Edenland nu mi se par exagerat de mari, luând în considerare că și acolo trebuie cumva făcută aprovizionare. Dacă comparam cu prețurile din supermarket, atunci da. Ai putea spune că sunt mari, dar așa orice alt loc are prețuri mai mari decât în supermarket unde aprovizionarea este mai dificilă.
Nu am vizitat tot parcul Edenland, dar consider că oricine poate găsi ceva care să-i placă acolo. Există și un restaurant unde se pot mânca diferite feluri de mâncare, deși noi nu am încercat nimic. Am preferat o înghețată și o băutură rece care să conțină Vitamina C.
Oricare dintre aceste activități ajută la dezvoltare, atât la adulți, dar cel mai mult ajută copiii. Aventura în natură te ajută să descoperi concentrarea, echilibrul și exercițiile fizice concepute într-un mod distractiv.
Mai multe poze din parc, găsești aici.
Aici găsești mai multe filmări.
Lasă un răspuns