În weekendul prelungit care tocmai a trecut am fost cu Elena la munte. Într-una din zile am plecat cu mașina într-o excursie de o zi unde la recomandarea părinților Elenei am mers pe traseul poteca regală, iar la final am ajuns la stâncile Franz Joseph din Sinaia. Scurta noastră călătorie s-a sfârșit cu o plimbare prin Sinaia unde am vizitat un fel de târg cu de toate, iar la întoarcerea spre mașină ne-am oprit la un restaurant. Coincidența a fost că peste drum de noi erau niște prieteni, la alt restaurant.
Drumul până la Poiana Stânei
Poiana Stânei este reperul de care ai nevoie ca să te folosești corect și de gps în același timp. Tastează Poiana Stânei pe google maps și urmărește-l cu toată încrederea. Dacă pornești din centrul stațiunii Sinaia așa cum am făcut și noi, trebuie de la un rond să intri pe strada Aosta. De acolo urmezi drumul DC 134 până la o intersecție unde îți recomandă să faci dreapta în scurt. Cel mai apropiat punct de reper de pe google maps este intersecție către Stânca Sfânta Ana. Este doar un punct de reper, tu vei merge mai departe.
Aici este drumul pe care trebuie să intri din DC 134. Google maps o să-l arate ceva mai întreg, mai bun, dar nu este, crede-mă. În funcție de cât de joasă este garda mașinii tale, poți să lași mașina aici și să mergi pe jos. Din acest punct și până la Poiana Stânei ai puțin peste 3 km de mers pe jos. Eu am abandonat mașina la aproximativ 500 metri de aici. Am garda destul de joasă și n-aș fi reușit tot drumul.
Norocul nostru a fost că mai era cineva cu noi care avea o dacia lodgy. Cu greu, dar am parcurs tot drumul cu mașina până la Poiana Stânei unde am lăsat mașina ca să mergem pe traseu poteca regală până la stâncile Franz Joseph.
Foarte mare atenție! Pe la jumătatea drumului vei întâlni o bifurcație. Dacă mergi către Poiana Stânei trebuie să faci la dreapta, iar dacă cobori trebuie să faci stânga ca să ieși din nou în drumul principal. Pe undeva prin intersecția aia există și un indicator. Sper să mai existe și când vei ajunge tu. Gândește-te că în urmă cu doar 7 ani pe acel drum încă se mai circula în condiții decente.
Poiana Stânei
Abia când am coborât de pe traseu de la poteca regală și stâncile Franz Joseph am început să aflu câte ceva despre acel loc. Până în acel moment nu știam decât că Ceaușescu și elita comunistă veneau acolo la vânătoare, iar în vârf era (cândva, pe vremuri) telescopul lui Ceaușescu, de unde se vedea Sinaia.
Acum știu câte ceva și îți recomand și ție să citești toată povestea. Pe scurt – tot locul acela a fost construit la cererea regelui Carol I și au fost numite așa în cinstea împăratului Austro-Ungariei – Franz Joseph. Acesta din urmă a vizitat Sinaia în anul 1897. Stâncile Franz Joseph se află la o altitudine de aproximativ 1.300 metri.
Din câte am înțeles din articol, casa a fost cândva deschisă publicului. Acum toată zonă era închisă, iar gardul este electrificat. Însă poiana stânei este un loc superb prin care să te plimbi și să admiri Munții Bucegi în toată splendoarea lor.
Traseu poteca regală
Indiferent de sezonul în care vei fi tu când vrei să faci traseu poteca regală și stâncile Franz Joseph, îți recomand să ai în picioare o încălțăminte potrivită pentru drumeție. Noi am fost în luna august și prin pădure erau zone noroioase și multe bălți. Am avut noroc că am mers cu mașina aproape tot drumul, doar că eram îmbrăcați cam de oraș. Nu știam ce ne așteaptă. Ne-ar fi prins bine și niște pantaloni pentru drumeții.
Drumul de la Poiana Stânei regale și până la stâncile Franz Joseph, pe poteca regală se face cam 10 minute. Bine, dacă stai să admiri și să faci poze așa cum am făcut noi o să dureze puțin mai mult.
Toată poteca regală a fost cândva pietruită și cu o balustradă din lemn pe margine. Acum se mai văd pietre pe ici pe colo și porțiuni dintr-o balustradă ce i-a ținut pe mulți de mână, inclusiv regi.
Pe traseu vei găsi copaci căzuți, zone superbe de făcut poze, iar dacă privești în sus vei observa copaci imenși, fără sfârșit. Traseul este superb indiferent în ce direcție te uiți.
Stâncile Franz Joseph
Nu-mi amintesc să fi ajuns într-o zonă cu o priveliște atât de superbă ca cea de la stâncile Franz Joseph. O buna parte din Valea Prahovei se vede de acolo de sus. Sunt câteva trepte din piatră și o balustradă din fier care te conduce până sus, în vârful stâncii. Din păcate spațiul este foarte mic, dar priveliștea nu are margini.
Acum că mă uit mai atent la poze și mă gândesc la traseul pe poteca regală, mă consider extrem de norocos că am fost acolo pe timp de vară. Priveliștea întinsă este mai plăcută când totul este verde.
Plimbare în Sinaia
Când am intrat în Sinaia am observat câteva corturi pe trotuar, pe dreapta, unde oameni vindeau diverse lucruri. Le-am observat și în urmă cu o lună când am mai trecut pe acolo, dar nu le-am luat la pas. Însă acum am făcut-o.
Oameni care vând dulciuri, obiecte tradiționale, bijuterii și multe alte obiecte lucrate manual. Noi desigur ne-am înfruptat cu ceva dulce, suficient cât să ne facă și poftă de mâncare.
Ne-am oprit la restaurant Bucegi. Culmea, tot acolo am mâncat și ultima dată. Prețurile pot părea puțin cam mari, dar trebuie să ținem cont că vorbim de un restaurant din centrul stațiunii Sinaia. Mâncarea a fost bună, iar servirea decentă. Este un restaurant mare, mulți oameni înăuntru și pare o agitație continuă. Dar cu siguranță vom mai reveni acolo.
În timp ce eram la restaurant, Elena află că o prietenă este tot în Sinaia. Ne dă share location si râdem când realizăm că este peste drum de noi. Ne dăm întâlnire peste drum unde este Sweet Mountain. Cred că au cea mai bună înghețată din toată Sinaia. Am stat lângă o bancă unde am recuperat, pentru că nu ne mai văzusem de cam un an. Ne-am și grăbit ca urma să ne expire parcarea.
Lasă un răspuns