După o pauză de câțiva ani am revenit cu mare entuziasm la Mănăstirea Ghighiu și icoana făcătoare de minuni din apropierea Bucureștiului. Din București se ajunge rapid și foarte simplu. Un drum care a durat cam 40 de minute mergând doar pe DN1 și pe urmă încă 2-3 km pe un drum secundar. O călătorie spirituală și pe lângă că este un loc sfânt mai este și plin de istorie.
Aveți aici un pin pus pe hartă dacă vreți indicații de drum prin gps.
Ca la majoritatea mănăstirilor, aveți la dispoziție o parcare imensă pentru mașini. Însă, cu toată acele zeci de locuri, dacă mergeți duminica s-ar putea să fie extrem de aglomerat înăuntru. Înainte de intrare în mănăstire puteți să cumpărați icoane, cărți și multe alte obiecte bisericești, dar v-aș recomanda să lăsați asta pentru final. Totuși, dacă nu ați venit cu sticle pentru agheasmă și apă de la izvor, de acolo puteți cumpăra înainte.
De cum ați intrat aveți pe stângă de unde să cumpărați lumânări. Eu asta am făcut prima dată, după care am mers să le aprind. Curtea mănăstirii este mare, iar Biserica mare este în centru. Duminica, coada pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului este de la intrarea mănăstirii. M-am plimbat cam 30 de minute și am recunoscut o persoană care abia avansase câțiva metri. Dacă veniți pentru icoană, vă recomand să mergeți în cursul săptămânii.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului
Această icoană, datată din secolul al XVI-lea, a fost dăruită mănăstirii la 25 februarie 1958 de către episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, din Siria. Este una dintre cele mai renumite icoane a Maicii Domnului din România. Mai este cunoscută și cu numele de Siriaca, fiind considerată vârful artei sacre siriene.
Vizitarea Mănăstirii Ghighiu și a icoanei făcătoare de minuni poate fi o experiență spirituală profundă. Foarte mulți oameni vin aici pentru a se ruga și a cere ajutorul Maicii Domnului, însă, din păcate, numai în momente dificile din viața lor. Icoana este considerată a fi un mijlocitor puternic între credincioși și Dumnezeu și mulți oameni au spus mai târziu că rugăciunile lor au fost ascultate după ce au vizitat mănăstirea.
Ce mai puteți face la mănăstirea Ghighiu
Dacă vă plac plimbările în natură atunci trebuie să știți că ați nimerit foarte bine. În spatele bisericii este un drum către o oază de liniște. În drum către intrarea spre izvor, veți trece cu ușurință pe lângă foarte multe animale, toate gospodărite maiestuos de către oamenii bisericii.
Intrarea spre izvor este un drum ce pare a tunel din vis. Înconjurat de multă verdeață, decorațiuni sezoniere și flori ce-ți vine să le iei acasă, tunelul duce către un spațiu dedicat persoanelor de toate vârstele. Totuși, puteți să vă opriți pe drum la orice bancă și să admirați mai bine tot ce vă înconjoară.
Înainte de izvor veți găsi spații frumos amenajate din lemn pentru recreere. Spațiul dedicat copiilor este în dreapta, iar părinții au locuri speciale de unde îi pot supraveghea pe cei mici. În centru este izvorul, imposibil de ratat, iar de jur împrejur este un lac cu pești viu colorați. Aveți rampă pentru a trece peste lac și foișoare unde să vă relaxați.
Adrian Bolocan a zis
Am zis că poate fac și eu un tur al mănăstirilor din Bucovina vara aceasta. Sper să reușesc. Pare frumos pe acolo, oricum!
bogdan a zis
Chiar este, insa daca vrei sa ajungi si la icoana facatoare de minuni iti recomand sa mergi in cursul saptamanii, in weekend se sta mult la coada.