Am o lună de zile de când folosesc noul model de la Apple – iPhone 11 și vreau să vă spun că este altă ligă. Eu vin de la iPhone 7 plus, deci a fost un salt destul de măricel, în special la cameră. Observ că mulți pun mare accent pe display, dar vorbim de un device de 6 inches. Display-ul ar trebui să fie ultima grijă pentru un telefon.
Am testat bateria telefonului, camera foto și video, dar și felul cum îl simți în mână când umbli cu noul iPhone 11. Nu știu câți dați atenție materialului și ușurința cu care îl folosiți, dar face toată diferența din lume când vreți să faceți o poză sau o filmare bună, mai ales dacă sperați să nu-l scăpați pe jos.
Network / Rețeaua – iPhone 11
Am observat la mulți clienți care mi-au cerut păreri despre telefon, prima lor curiozitate a fost dacă noul iPhone 11 suportă 5G. Nu, Apple încă nu a implementat în telefoanele lor să suporte și rețeaua 5G. Pe la colțuri se aude că la anul Apple va scoate telefoane cu 5G, dar sincer nu știu cât de mult contează asta pentru noi, în România.
Ca să putem folosi tehnologia 5G, la adevărata ei putere, în toate domeniile (auto, medical, siguranță publică, cercetări și altele), trebuie să avem rețeaua bine pusă la punct, ca să nu existe șansa să pice semnalul, să nu existe lag. În momentul de față, mulți oameni se așteaptă ca tehnologia 5G în România le va aduce mai multă viteză de internet și o stabilitate mai bună, dar asta există deja, cu mici perioade de probleme, dar 5G nu va remedia aceste mici scăpări, le va duce la alt nivel.
Deci, atâta timp cât nu avem rețeaua 5G bine pusă la punct, practic vă îngrămădiți să cumpărați un device 5G, la un preț extrem de mare, care vă oferă să zicem 10% mai multă viteză decât cele cu 4G/4G+ și, momentan, doar în anumite zone din câteva orașe.
Body / Carcasa
Dimensiuni
Dimensiunile telefonului iPhone 11 sunt: 150.9 x 75.7 x 8.3 mm. Este al doilea ca dimensiuni. iPhone 11 Pro este mai mic, iar iPhone 11 Pro Max poate fi considerat direct tabletă.
Greutatea
- iPhone 11 – 194 grame
- iPhone 11 Pro – 188 grame
- iPhone 11 Pro Max – 226 grame
Toate cele trei modele de iPhone au fața și spatele din sticlă, diferența o face rama. La iPhone 11 Pro și 11 Pro Max, rama este din oțel inoxidabil, iar la iPhone 11, rama este din aluminiu.
Au același model de nano SIM, iar pentru China există varianta de dual SIM. Toate cele trei modele au aceeași rezistență la praf și apă – IP68 și, desigur, toate suportă Apple Pay.
Display / Ecranul
Aici este cea mai dificilă decizie de luat, din punctul meu de vedere, dar este important de la ce model de telefon veniți și dacă vă uitați cel puțin o dată pe săptămână pe Netflix, de pe telefon. iPhone 11 are ecranul Liquid Retina LCD – asta înseamnă că nu este nici măcar Full HD. iPhone 11 Pro și 11 Pro Max au display Super Retina OLED – cea mai nouă tehnologie de display, dar problema lor este că arde ecranul foarte repede, mai ales dacă țineți telefonul deschis pe un ecran static.
Dacă veniți de pe un telefonul care are display OLED, atunci da, o să fie destul de nasol, dar nu este un capăt de țară. Repet, această diferență se vede cel mai mult când vă uitați la filme, videoclipuri sau editați foto/video. În rest, diferența este insesizabilă pentru ochi, într-o simplă utilizare (mail, whatsapp, facebook, etc), mai ales că atunci când îl folosiți, îl țineți la maxim jumate de metru distanță de ochi.
Pentru ce am eu nevoie, chiar nu a contat atât de mult calitatea ecranului, mai ales că vin de pe un telefon cu același display. În schimb, dacă cumpăram iPhone 11 Pro, era mult mai mic, iar eu sunt obișnuit să folosesc telefonul cu două mâini, iar 11 Pro este prea mic pentru mine ca să-l folosesc cu două mâini, iar cu o mână pierd prea mult timp. O altă variantă mai este iPhone 11 Pro Max, dar trebuie să puteți accepta că țineți în buzunar/geantă, o tabletă și să nu vă deranjeze prețul telefonului, cu 2.000 de lei mai scump decât iPhone 11, pentru un display.
Mărimea ecranului
- iPhone 11 – 6.1 inches
- iPhone 11 Pro – 5.8 inches
- iPhone 11 Pro Max – 6.5 inches
Toate cele trei modele noi de iPhone-uri vin cu versiunea de IOS 13, iar update-urile le faceți de la prima pornire a telefonului. Eu la iPhone 7 am primit toate cele trei versiuni noi de IOS până în prezent, deci pot bănui că și la iPhone 11, indiferent de model, vom primi update-urile din următorii trei ani.
La toate modelele de iPhone 11 veți găsi același Chipset – Apple A13 Bionic, CPU – Hexa-core 2×2.65 GHz și GPU – Apple GPU (4-core graphics). Memoria de stocare internă pleacă de la 64 GB la toate modelele.
Camera de pe iPhone 11
Nu cred că iPhone 11 are cea mai bună cameră la momentul actual, dar cu siguranță este în top 3, iar pentru mine este un upgrade destul de mare. Observ tot mai mult cum telefoanele se apropie foarte ușor de aparatele DSLR. Nu le vor egala niciodată, dar pentru un amator, să aibă o astfel de cameră în buzunar, vă zic sincer că sunt uimit de aceste evoluții.
Camerele de pe spate la iPhone 11 sunt aproape la fel, doar că 11 Pro și 11 Pro Max au o cameră telephoto în plus.
- camera principala – wide, este la fel pe toate cele trei modele: 12 MP, f/1.8, 26mm.
- camera ultrawide este și ea aceeași – 12 MP, f/2.4, 13mm. Camera ultrawide vă oferă posibilitatea ca atunci când vreți să faceți o poză, apăsați pe 1 – zoom-ul standard cu care pornește camera și trece la 0.5 – este ca și cum ați face câțiva pași mai în spate, dar cu beneficiul de a rămâne pe loc. Este foarte utilă în anumite circumstanțe.
Singura cameră care lipsește de pe iPhone 11, dar pe 11 Pro și 11 Pro Max o găsiți, este camera telephoto – 12 MP, f/2.0, 52mm. Camera telephoto este opusul camerei ultrawide, adică puteți folosi optical zoom de 2x – asta înseamnă că e ca și cum te-ai apropia de subiectul pozei, dar fără să te miști. Diferența asta se mai simte și când dai zoom mai mare. Cu camera telephoto, pe iPhone 11 Pro și 11 Pro Max se poate da zoom până la 10x, iar pe iPhone 11 zoom-ul merge până la maxim 5x.
În linkul acesta găsești o filmare cu acest model de iPhone 11. În timpul filmării am folosit acest sistem de stabilizare DJI Osmo.
Camera video este aceeași la toate cele trei modele iPhone 11 și este fantastică. În modul full HD filmează până la 240 fps, iar în 4K filmează până la 60 fps.
Camera de pe fața telefonului este aceeași la toate modelele – 12 MP, f/2.2, 23mm. Este doar o cameră normală – wide, dar poate face poze și în format 3D. Camera video de pe fața telefonului este aceeași pe toate telefoanele și aproape aceeași cu cea de pe spate. În full HD filmează până la maxim 120 fps, iar în 4K filmează ca și cea de pe față, până la 60 fps.
Mai jos puteți vedea diferența de camere dintre vechiul meu telefon – iPhone 7 Plus și cel nou – iPhone 11. Culorile sunt primul lucru pe care îl puteți observa. Puterea luminii soarelui și a umbrei, iar pe clădirea din stânga se vede cel mai clar. Arată ca și cum ar fi ceva alb cu geamuri, iar în a doua poză se poate observa mai clar și textura clădirii.
Poate că cel mai mare plus al camerei de pe toate modelele iPhone 11 este modul portret. Eu mă distrez la maxim cu funcția asta și îmi place la nebunie, plus că nu-mi vine să cred ce poze pot face doar cu telefonul, fără nici o altă aplicație care să-mi editeze poza. Sunt mai multe moduri din care puteți alege atunci când selectați opțiunea de portret, dar probabil că cea mai mișto este cea de studio, cu fundalul negru. Odată ce porniți acest mod, o să înțelegeți cum funcționează. Aveți un cerc în care trebuie să introduceți subiectul pe care vreți să-l evidențiați și restul va ieși negru, atâta timp cât aveți distanța necesară de subiect. Este destul de intuitiv.
Bateria
- iPhone 11 – 3110 mAh
- iPhone 11 Pro – 3046 mAh
- iPhone 11 Pro Max – 3969 mAh
Toate modelele au fast charging și Qi wireless charging. iPhone 11 se încarcă muuuult mai repede față de vechiul meu telefon, iPhone 7 plus, aproape de 2 ori mai repede. Sunt perioade în care bateria mă ține și 2 zile, ceea ce n-am mai văzut până acum, în condițiile în care am peste 40 de aplicații instalate pe telefon (pe lângă cele deja instalate ale telefonului). Cu excepția perioadei de somn, telefonul este mereu conectat la internet, iar când plec din casă sunt conectat și prin Bluetooth la smart watch-ul Fitbit Versa, iar când sunt la muncă mai conectez și o cască prin Bluetooth.
Dacă tragem linie la sfârșit, consider că iPhone 11 este cea mai bună alegere pentru o folosire zilnică. Aveți nevoie de mai mult de la un telefon? Nu vă deranjează diferența de preț dintre modelele iPhone 11 și nici mărimea telefonului? Atunci da, poate că aveți nevoie de iPhone 11 Pro Max.
Descoperă și secțiunea de articole cu impresii de călătorie din România
Spuneam la început de felul cum se simte telefonul în mână și cum îl manevrați. La început este bine să vă jucați cu el în pat (în caz că îl scăpați). Mâinile voastre se vor familiariza cu mărimea și materialul telefonului, iar atunci când veți face poze (mai ales când veți folosi doar o mână), când sunteți pe un scaun și îl aveți pe un picior sau când îl mutați dintr-o mână în alta – toate aceste mici acțiuni și gesturi contează și vă ferește să nu-l scăpați pe jos, iar cel mai important, nu vă veți comporta mereu ca și cum aveți un vas de porțelan în mână.
Cum să transferi datele de pe un telefon iPhone pe alt telefon iPhone
Dacă faceți pentru prima oară un upgrade de telefon, dar rămâneți la marca Apple, când porniți telefonul nou, o să aveți un prim mesaj că s-a detectat un telefon nou, vrei să muți datele pe noul telefon? Sau ceva de genul ăsta. Urmați acei pași de înregistrare și pe urmă o să vi se mute toate documentele, pozele, contactele și aplicațiile cu tot cu setări – este extrem de ușor și plăcut, decât să faceți toate astea manual. Aveți nevoie să vă știți contul și parola la contul de iCloud, o conexiune la wi-fi și să fiți dispus să stați în jur de 30 de minute fără telefon, până se face mutarea datelor.
Eu am cumpărat iPhone 11, varianta pe negru, dar am văzut și varianta pe roșu și mi-a plăcut destul de mult, suficient cât să mă gândesc mai bine data viitoare.
Rox a zis
Eu îl am pe alb, deși mă tenta culoarea verde inițial. Eram obișnuită cu modelul gold și așa m-am hotărât.
Sunt de acord cu tot ce ai scris. Am totuși o curiozitate: în cât timp ajunge la 100%? Ai adaptorul de priză clasic sau l-ai cumpărat pe cel mai puternic (de 12W parcă era)?
Să-l folosești cu plăcere!
bogdan a zis
Este mai usor pe alb…cu amprentele? Ca pe mine ma irita rau asta.
Folosesc incarcatorul din cutie. Cred ca un maxim 2 ore de la aprox. 20% pana la 100%, dar il folosesc destul si in timp ce este la incarcat, desi nu este recomandat. Am mereu grija sa nu plec odata ce l-am pus la incarcat si il scot numai cand ajunge la 100%, altfel prefer sa nu-l pun la incarcat daca stiu ca plec. Cu cel vechi, dupa 3 ani si ceva viata bateriei este la aprox. 85%.
Rox a zis
Nu am dat importanta amprentelor pana acum. 🙂
Foarte tare! Ori dau astia curent cu masura la mine, ori e altceva. Eu eram invatata cu 6S-ul meu care se incarca mult mai rapid. Nu comparam, la 11 vorbim de alta capacitate. Cred ca dureaza cam 3 ore la mine. Data viitoare contorizez 😀