Am sunat ieri la vodafone cu o problema, o rezolv, iar la final, domnisoara îmi spune mâine o să primiți un telefon de la vodafone pentru a-mi acorda o notă de la 1 la 10 unde 10 este nota cea mai mare.
Îmi aduc aminte că în urmă cu mulți ani mă amuzam când auzeam așa ceva. Însă acum mi s-a zbârlit părul pe mână când am auzit-o spunând acea ultimă frază. De ce? Pentru că Vodafone și multe alte companii au înlocuit jumătate din personal cu programe gen Andreea și Tobi de la Vodafone. Locul lor de muncă nu mai este doar o concurență între ei ci între noi și programe.
Trecem peste discuția că programele astea ne înlocuiesc, pentru că nu este întru totul adevărat. Cineva muncește să le dezvolte și alte firme noi primesc contracte ca să le întrețină.
Problema care mie mi-a atins un punct sensibil este faptul că se avansează mult prea repede cu tehnologia și oameni care nu știu se umble la volumul sau luminozitatea telefonului, rămân efectiv fără domenii unde se mai pot angaja.
Ei nu știu să facă multe lucruri și nici nu mai au capacitatea să învețe munca cu programe. Această categorie de oameni are nevoie de locuri de muncă fizică. Și credeți-mă că sunt foarte mulți oameni în situația asta.
Poate nu cunoașteți astfel de oameni și sunteți printre norocoși, dar nu toți bunicii, unchii cu mătușile și părinții au afaceri, apartamente la închiriat sau alte surse de venit. Foarte mulți ajung cu greu la pensie, iar mulți dintre ei se văd nevoiți să se angajeze pentru că nu le ajung banii de mâncare și medicamente.
Dar unde să se angajeze, pentru că acum 30-40 de ani, când au ales ce facultate să facă nu s-au gândit la domenii precum software developer și software engineer. Am cunoscut oameni care acum 20 de ani au terminat finanțe bănci (poate cel mai căutat domeniu pe vremea aia) și tot nu se descurcă în prezent cu cele mai noi tehnologii.
Bunicul smarphone-ului din mâinile voastre a apărut în urmă cu 16 ani. Uitați cât de departe s-a ajuns în 16 ani. Situația asta din zilele noastre în urmă cu 16 ani exista doar în cărțile de SF. Îi dau dreptate lui Elon Musk care a cerut public ca avansul tehnologic să încetinească.
Ce putem face?
Ei bine avem la îndemâna fiecăruia, în fiecare zi opțiuni ce pot amâna acest viitor distopic nefericit pentru cei bătrâni.
Eu aleg aproape de fiecare dată casele de marcat din super-market unde sunt oameni, nu mă duc la cele self. În lidl am văzut de fiecare dată maxim 2 case unde lucrează cineva. Mă gândesc că dacă șefii ăia mari vor vedea pe camere că lumea preferă să plătească așa, posibil să mărească numărul de casieri. În schimb dacă lumea se înghesuie la casele self, cu siguranță vor mai reduce din personal.
Spălătorii unde vine cineva și spală mașina plus alte servicii pe care știți că le folosiți și aveți la dispoziție de ales. Riscul dacă încetăm se mai folosim zonele unde oamenii oferă serviciul este ca o mătușă, un bunic sau părintele cuiva să nu mai aibă locuri de muncă. Inclusiv paznicii aceia bătrâni care nu pot opri nici o muscă, dar au un loc de muncă măcar, până și aceștia sunt înlocuiți de camere de securitate și bariere automate.
S-ar putea să-ți placă și:
Virusul HMPV în China: Ce trebuie să știm
În ultima vreme, am auzit tot mai des despre un virus numit metapneumovirus uman, sau HMPV. Poate că și voi ați auzit despre el și v-ați întrebat ce este și cum ne poate afecta. Vreau să vă împărtășesc ceea ce am aflat despre HMPV și de ce este important să fim informați, mai ales în…
Economia României în 2025-2026: provocări, perspective și măsuri necesare
În următorii ani, România se confruntă cu o serie de provocări economice importante, dar și cu oportunități de redresare. Specialiștii Uniunii Europene preconizează o creștere economică lentă în 2024, urmată de o accelerare moderată în 2025 și 2026. Cu toate acestea, dezechilibrele fiscale, inflația persistentă și datoria publică în creștere rămân principalele vulnerabilități. 1. Creșterea…
Continue Reading Economia României în 2025-2026: provocări, perspective și măsuri necesare
Primul Crăciun cu brad artificial
Pentru mulți dintre noi, Crăciunul este despre tradiții care ne aduc aminte de copilărie: mirosul cozonacilor proaspăt scoși din cuptor, sunetul colindătorilor la ușă și, desigur, bradul natural care tronează în mijlocul sufrageriei, îmbrăcat în globuri și luminițe. Este o imagine idilică, una pe care am trăit-o în fiecare an, încă de când eram mic.…
Cele mai populare tipuri de cafea: Arabica și Robusta
Ca iubitor de cafea, în fiecare dimineață, aroma proaspătă care se ridică din ceașca mea îmi trezește nu doar simțurile, ci și curiozitatea. Cum poate fi atât de diferită cafeaua, în funcție de origine, preparare sau chiar momentul zilei? Dacă îți place cafeaua, probabil ai auzit deja de cele două tipuri majore de boabe care…
Continue Reading Cele mai populare tipuri de cafea: Arabica și Robusta
România intră în Spațiul Schengen: ce înseamnă și cum ne va influența viața
România va deveni oficial membră a Spațiului Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, marcând un moment istoric pentru țara noastră. Decizia finală a fost luată în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, după o lungă perioadă de așteptare. În acest articol, vom explora ce înseamnă apartenența la Schengen, ce implică această…
Continue Reading România intră în Spațiul Schengen: ce înseamnă și cum ne va influența viața
Cum sunt manipulate masele: Mecanismele psihologiei sociale care seduc o societate
Într-o lume marcată de schimbări rapide și crize multiple, societățile devin din ce în ce mai vulnerabile la manipulare. Liderii carismatici și strategiile bine gândite de influențare a maselor reușesc să transforme frica, incertitudinea și nemulțumirea în instrumente de control. În acest articol, vom analiza mecanismele psihologiei sociale care stau la baza manipulării colective, cu…
Continue Reading Cum sunt manipulate masele: Mecanismele psihologiei sociale care seduc o societate
Redeschiderea liniilor de troleibuz în Berceni: Un pas spre transport public mai sustenabil
Bucureștiul face un nou pas către modernizarea și ecologizarea transportului public odată cu reintroducerea troleibuzelor în cartierul Berceni. După mai bine de doi ani de întreruperi cauzate de avarierea substațiilor electrice din zonă, linia 73 de troleibuz intră în funcțiune, înlocuind linia de autobuz 313. Această măsură marchează cea de-a șasea extindere a rețelei de…
China Depot: Produse de casă la prețuri mici
Dacă ești în căutarea unui loc unde să găsești produse ieftine, utile și variate pentru casă, dar și decoruri de Crăciun sau mici cadouri, China Depot de pe Șoseaua București-Urziceni este destinația perfectă. Recent, am avut ocazia să vizitez acest magazin și pot spune cu mâna pe inimă că a fost o experiență care merită…
Continue Reading China Depot: Produse de casă la prețuri mici
Din interbelic în 2025: Monte Carlo reînvie prin City Grill în Parcul Cișmigiu
Restaurantul Monte Carlo, situat în inima parcului Cișmigiu, a fost un simbol al Bucureștiului încă din 1926, fiind cunoscut pentru eleganța sa interbelică și grădina de vară unde se adunau personalități ale vremii. După decenii de glorie, locația a trecut prin diverse transformări, iar în perioada comunistă și-a pierdut o parte din farmecul original. În…
Continue Reading Din interbelic în 2025: Monte Carlo reînvie prin City Grill în Parcul Cișmigiu
Modernizarea liniei de tramvai Barbu Văcărescu din București. Provocări și speranțe
Ah, Bucureștiul! Un oraș unde fiecare gură de aer proaspăt vine cu un iz de praf de șantier și unde șofatul e un sport extrem. Dacă ai avut curajul să te aventurezi pe strada Barbu Văcărescu în ultimele luni, probabil ai avut parte de o experiență…memorabilă. Să vă povestesc despre una dintre cele mai recente…
Continue Reading Modernizarea liniei de tramvai Barbu Văcărescu din București. Provocări și speranțe
Despre pista de pump truck și alegerile locale
Cine va câștiga alegerile locale din sectorul 1? Nu știu dacă va fi primar Clotilde sau Tuță, cotele la pariuri dau un favorit, dar pista de pump truck din Pajura are cu siguranță și o miză electorală. Altfel nu-mi explic de ce s-a deschis acum în grabă, în prag de alegeri, după ce un an…
Continue Reading Despre pista de pump truck și alegerile locale
Cum este pe Autostrada de Centură București A0
Bine, doar o porțiune din noua Autostrada A0 a fost dată în folosință în partea de Nord, dar este infinit mai bine decât vechea Centură București. Zilele trecute am plecat cu mașina de la Aeroportul Otopeni și trebuia să ajung undeva prin Titan – Balta Albă. Mă uit pe Waze și aveam 3 variante de…
Continue Reading Cum este pe Autostrada de Centură București A0
Alexandru a zis
Feedbackul a devenit un mod de masurare a performantei (de multe ori subiectiv) preferat de clienti. De la corporatii, la taximetrie si ridesharing, toti toti primim si oferim feedback (stelute).
Din pacate, nu va pleca nicaieri.
bogdan a zis
Și bine face că nu pleacă, inclusiv eu mă folosesc foarte mult de „recenziile” oamenilor înainte să cumpăr un produs.
Însă eu mă refeream mai mult la opțiunea noastră, ca și client de a folosi partea automată sau partea umană. Să stau 5 minute în plus la coadă pentru a-i arăta lui Lidl, Carrefour și Mega că eu, ca și client încă prefer acest serviciu sau să mă duc la casele self și să contribui cu 0,0001% în dispariția acelui loc de muncă peste 1-2-5 ani.