Beneficiul incontestabil al serialelor originale Netflix este că vor fi mai mult timp disponibile pe platformă, la fel și în cazul filmelor originale Netflix. Din păcate nu toate serialele originale Netflix vor fi mereu disponibile. În schimb, alte seriale independente nu vor fi mereu sau chiar niciodată, disponibile pe Netflix, pentru că în cazul lor se plătesc bani grei pentru licența de difuzare și de multe ori acestea sunt pe termen scurt.
Din acest motiv este bine să cunoști care sunt serialele originale bune produse de Netflix și din ce categorii fac parte. Netflix a făcut o treabă bună creând documentarii, serii scurte, mici episoade de comedii, seriale bazate pe întâmplări adevărate, seriale bazate pe cărți sau creații originale.
Îmi propun să actualizez constant acest top de seriale, deci salvează linkul pentru a urmări serialele noi pe care le voi adăuga.
30 de recomandări de seriale originale Netflix
Scurtături:
Abonează-te pentru a rămâne la curent cu cele mai noi articole
Acțiune și aventură
Börü (Wolf)
Serialul este unul turcesc, chiar printre primele făcute de Netflix. Asta ar fi bine să reții dacă o să ți se pară slab, deși nu este. Directorul serialului este de origine turcă, dar amprenta americană se simte de multe ori. Povestea este una reală și complexă, însă pentru cine nu este de origine turcă, o să vadă doar un serial bun de acțiune, făcut de Netflix.
Povestea face legătură cu lovitura de stat din 2016 din Turcia. Grupul care a încercat lovitura de stat pentru a pune mâna pe putere, se numește – Gülenists. Aceștia s-au infiltrat în poliție, armată și justiție pentru a plănui lovitura. Patrioții din echipa de elită Börü descoperă acest lucru și de aici începe acțiunea/bătălia pentru că sunt singura forță de ordine în care Gülenists nu s-a infiltrat. Găsiești trailer aici.
La Reina del Sur
Frumoasa Kate del Castillo interpretează rolul lui Teresa Mendoza, personaj fictiv ce spune povestea lui Sandra Ávila Beltrán, lider al unui cartel de droguri mexican. Găsești trailer aici.
Frontier
Un serial bun cu o temă istorică, fără a fi confundat cu vreun documentar. Actorii au fost foarte bine aleși și se potrivesc de minune, în special Jason Momoa. Accentul unora să zicem că este puțin exagerat. Serialul se leagă de o parte din istoria Canadei, dar cochetează și cu domeniul fantasy. Serialul livrează suficientă tensiune, acțiune și dramă cât să-l țină atent și pe cel mai somnoros dintre privitori. Găsești trailerul aici.
Shooter
Serialul este cumva la a 3’a mână. Piesa originală este cartea: Point o impact de Stephen Hunter, care stă la baza filmului cu același nume – Shooter, avându-l pe Mark Wahlberg în rolul principal . Un film foarte reușit, mai ales pentru anul 2007. După toate astea, în 20016 a apărut și serialul produs de Netflix. Povestea îl prezintă pe Bob Lee Swagger, un veteran decorat, care s-a retras. Acesta este angajat să oprească un atentat asupra Președintelui, dar descoperă că i-a fost înscenat totul. Poți urmări serialul aici.
The Punisher
Frank Castle, în timp ce își răzbună familia ucisă, descoperă o conspirație în lumea criminală din New York. Frank se simte dator să oprească această organizație și să-i apere pe cei fără apărare, pentru că mai multe familii au fost ucise. Așa devine cunoscut sub numele The Punisher.
Serialul The Punisher a fost nominalizat la Premiul Primetime Emmy pentru coordonarea excepțională a cascadorilor pentru o serie de serii dramatice, serii limitate sau film, dar și pentru alte 11 categorii la diferite festivaluri. The Punisher face parte din Universul Marvel, iar serialul este o colaborare între Netflix și Marvel. Este un serial bun, pe gustul pasionaților de acțiune, împușcături și mult sânge. Găsești trailerul aici.
Daredevil
Încă un serial original Netflix în colaborare cu Marvel. Serialul Daredevil a fost, din păcate, oprit (să sperăm că doar temporar), oricum ai 3 sezoane la dispoziție.
Matt Murdock este pe timp de zi un avocat orb, iar pe timp de noapte un justițiar. A fost de multe ori asociat cu personajul Batman. Această interpretare a lui Daredevil este lăudată de foarte mulți dintre pasionații Universului Marvel, fiind una dintre cele mai bune adaptări după vreo serie de benzi desenate. Este un serial bazat pe multă bătaie și o luptă nesfârșită pentru dreptate. Găsești trailer aici.
The Last Kingdom
Politică, putere, rolul bisericii și puterea acesteia, viața și așa grea și multă cruzime. Toată această poveste se petrece în secolul 9, o perioadă în care onoarea își spune cuvântul, iar cei ce trăiesc după acest cod au o viață nu neapărat mai liniștită, ba din contră. Serialul este plin de momente istorice importante, iar rolurile sunt jucate la cel mai înalt nivel. Este comparat foarte multe cu serialul Viking’s. Găsești trailerul aici.
Seriale de fantezie
The Witcher
Serialul The Witcher este creat de Lauren Schmidt pentru Netflix și se bazează pe cărțile polonezului Andrzej Sapkowski, cărțile au același nume ca serialul. Serialul The Witcher ni-l prezintă pe Geralt of Rivia (Henry Cavill) – un vânător de monștri care încearcă să-și găsească locul într-o lume în care unii oameni sunt mai ciudați decât monștrii pe care îi ucide. Am apucat să citesc foarte puțin din prima carte și este mult mai bine detaliată decât serialul, iar povestea are și altă ordine față de serial.
Oricum, serialul este bine făcut, efectele sunt bune, iar povestea se crează pe parcurs. Foarte multă lume compară The Witcher cu Game of Thrones. Comparația asta nu ar trebui să există pentru că în primul rând bugetul primului episod din GoT a fost de 50+ milioane, iar primul sezon din The Witcher a costat 70+ milioane. În al doilea rând, toate cele 5 cărți care stau la baza serialului The Witcher sunt la fel de groase ca primele 2 cărți ale lui George R. R. Martin, cărțile care stau la baza serialului GoT. Trailer pentru The Witcher.
Atiye (The Gift)
The Gift este al doilea serial turcesc produs de Netflix și se pare că le merge bine. Atiye (Beren Saat) duce o viață simplă în Istanbul până când o nouă descoperire are loc la Göbeklitepe, cel mai vechi templu din lume. Arheologul Erhan (Mehmet Günsür) face o descoperire la locul de excavare, care face o legătură directă între Atiye și misteriosul ei trecut. Mult mister, suspans și aventură sunt caracteristicele serialului. Trailer aici.
The Protector
Serialul The Protector este interesant și merită menținut pentru că este primul serial turcesc produs de Netflix. Este un serial fantasy de dragoste din cap până în picioare, dar cel face unic este locația – Turcia. Avem o poveste frumoasă de dragoste, combinată cu istoria turcă și într-un Istanbul cum nu a mai fost văzut, iar elementele fantasy parcă îl fac și mai interesant. Povestea serialului îl prezintă pe Hakan Demir, care descoperă că are niște puteri speciale și acesta, într-un final, ajunge să lupte contra forțele răului, dar nu este singur.
Lucifer
Drepturile pentru serialul Lucifer au fost cumpărate de Netflix, după sezonul 3. Deși după sezonul 4, Netflix a anunțat că nu va mai continua serialul, după o listă mai lungă de recenzii pozitive, Netflix s-a răzgândit și a anunțat că va mai scoate un sezon cu ceva mai multe episoade. Au mai anunțat și că sezonul 5 din Lucifer va fi cel mai bun de până acum. Dacă te apuci acum de Lucifer, nu începe cu sezonul 4, pentru că și primele 3 sezoane din Lucifer sunt importante, chiar dacă nu au fost produse de Netflix.
The Umbrella Academy
Dacă n-aș ști mai bine, aș zice că este vorba despre fantoma celor de la X-Men, varianta făcută de Netflix. Un grup de tineri cu puteri fantastice sunt crescuți într-o academie, doar că aici intervin și problemele din familie, ceea ce îl face și mai interesant. Este un serial diferit, aș îndrăzni să spun că și puțin original, dar deja am apucat să-l asociez cu X-Men. Dar și aici, povestea serialului The Umbrella Academy are la bază benzi desenate. Este un serial perfect pentru genul care preferă stilul cu super-eroi – fantasy.
3 %
Unul dintre cele mai bune seriale pe care le-am văzut pe Netflix. 3% este un serial despre supraviețuire, minciuni, secrete și răsturnări de situație la fiecare episod. Este vorba despre sărăcie, o lume pe cale de dispariție, dar există și o insulă unde avansul tehnologic în medicină și restul domeniilor sunt la un nivel nemaivăzut.
În fiecare an se pot înscrie tinerii ca să participe la selecție pentru a trece dincolo. Selecția, procesul este foarte dur și de aceea doar 3% reușesc să ajungă pe insulă. Interpretarea personajelor este foarte bună, povestea serialului nemaipomenită, iar suspansul pe măsură. Poți urmări serialul 3% pe Netflix de aici.
Seriale dramă
Sense 8
Sense 8 este un serial dramă și puțin thriller. Serialul prezintă povestea a 8 persoane diferite, din colțuri separate ale lumii cu culturi diferite. Aceștia ajung să fie conectați mintal între ei, iar după un timp realizează că se pot proiecta lângă altă persoană (din grupul de 8), fără ca lumea obișnuită să vadă ceva ciudat.
Fiecare personaj are povestea și problemele lui, iar pe lângă asta mai au și probleme de grup. Aceștia sunt vânați, dar și ajutați. Serialul făcut de Netflix este incredibil de bun, însă păcat că are doar 2 sezoane. Trailer.
Bridgerton
Dacă îți plac serialele de tipul drama istorică atunci ai nimerit bine. Serialul este produs după seria de cărți cu același nume, pe care le găsești aici. Din câte am înțeles, scriitoarea Julia Quinn este consultantă în producția serialului de pe Netflix.
Serialul Bridgerton a bătut un record la numărul de vizionări în primele 28 de zile de la lansare. În prezent serialul are 2 sezoane apărute pe Netflix și au mai fost comandate încă 2 sezoane. Posibil să mai apară și alte sezoane. Dar se mai știe că a mai fost comandat și un spin-off.
Serialul este un deliciu vizual, plin de culori și detalii istorice, însă evenimentele sunt fictive, nu au treabă cu realitatea. Actorii se prezintă bine, sunt atractivi și foarte activi. Trailer.
Squid Game
De departe cel mai urmărit serial de pe Netflix în 2021. Serialul Squid Game este plin de aventură și cu multă acțiune, dar în final veți realiza că este o dramă din care sper să învățăm ceva, cu toții.
Povestea serialului este despre peste 400 de oameni, fiecare cu povești de viață triste, dar toți au în comun același lucru – au datorii într-un fel sau altul. Aceștia sunt abordați pe stradă cu promisiunea că dacă se joacă și vor câștiga pot să plece acasă cu foarte mulți bani. Ce nu știu ei la început este că miza este pe viață și pe moarte.
Toți se trezesc într-un loc secret pe o insulă departe de locuințele lor. Acolo au în fiecare zi câte un joc, iar premiul în bani crește cu fiecare persoană care moare. Suma totală ajungând la 45.6 billion-won. Detaliul interesant este că nimeni nu este obligat să joace aceste jocuri, ba dimpotrivă, ajung chiar să voteze că vor să înceteze jocurile și sunt lăsați să plece, pentru moment.
Povestea prezintă jocuri populare din copilăria coreeană din 1070 și 1980. Serialul Squid Games este în același timp un documentar social despre umanitate, competiție și supraviețuire. Trailer. Poți să vizionezi serialul pe Netflix direct de aici.
Clickbait
Primul lucru la care m-am gândit când am văzut acest titlu am zis că va fi ceva despre social media, precum acest film documentar. Într-o oare care măsură este adevărat, postările excesive pe rețelele de socializare despre toate evenimentele din viață au dus la acest deznodământ.
Serialul începe cu o poveste, iar pe parcursul episoadelor se schimbă și se descoperă lucruri noi ce schimbă direcția. La început pare asemănător cu filmele Saw, dar nu este. Suspansul este constant și este întreținut de modul în care directorul a abordat acest serial. În fiecare episod alt personaj trece în rolul principal, iar povestea avansează odată cu aceștia. Trailer. Poți să vizionezi serialul pe Netflix direct de aici.
The Queen’s Gambit
O mini-serie produsă de Netflix după romanul lui Walter Tevis din 1983. Povestea The Queen’s Gambit aka Gambitul Damei este ficțională și o prezintă pe Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) ca pe o fată orfană, care nu se simte confortabilă socializând sau chiar să vorbească, dar care este un geniu. Trailer.
The English Game
Se presupune că serialul prezintă inventarea fotbalului, așa cum îl știm cu toții în ziua de azi, dar să nu te lași păcălit. În primul rând, ar fi fost trecut la categoria documentar, dacă era adevărat toată povestea, în schimb este trecut ca dramă, sport și istorie. Istoria prezentată este pe jumătate adevărată. Echipamente, echipe, jucători și alte mici detalii au fost combinate, ele existând în realitate în perioade diferite și circumstanțe diferite, iar povestea de dragoste este total fictivă.
Ce este drept, nu poți face un serial dedicat sportului, că altfel ți-ai pierde din public, altfel l-ar fi făcut documentar. Ce este pur adevărat – stilul brutal și periculos de joc, pariurile și cum se cumpărau meciurile. Frumos de admirat și costumele, comportamentul oamenilor din acea perioadă, diferența dintre clasele sociale și barba bărbaților. Trebuie să apreciezi o barbă bună. Găsești trailer aici.
Freud
Am văzut foarte multe reacții greșit interpretate despre serialul Freud. În primul rând, serialul nu prezintă viața marelui neuropsihiatru – Sigmund Freud, ci extraordinare exemplificări ale scrierilor sale. Desigur, puțină fantezie combinată cu horror și thriller există în acest serial pentru deliciu și suspans, altfel doar 1% din public ar mai înțelege “nebunia” lui Freud.
Fiecare episod este denumit după câte una din teme/scrierile sale, ca și personajele extrem de bine alese. Da, serialul Freud de ne Netflix este un fel de Sherlock Holmes al supranaturalului, dar în același timp serialul prezintă și multe mesaje ascunse. Fii atent la replici și păstrează-ți o minte deschisă. Mai poți alege să te uiți la serial ca la unul de fantezie și uiți de cine a fost Freud sau de operele sale abordate. Găsești trailer aici.
Fauda
Fauda este în genul serialelor Homeland și Berlin Station. Dacă astea două ți-au plăcut, atunci Fauda este ce ai nevoie. Un conflict nesfârșit între israelieni și palestinieni este subiectul principal al serialului, iar în plan secundar se poate vedea și latura umană a soldaților.
Foarte mulți dintre locuitorii din acele zone recunosc că serialul prezintă foarte bine conflictul dintre cele două tabere. Însă, mai există și o tabără minoritară care spun că Netflix “s-a purtat cu mănuși”. Aparent conflictul este mult complex. Actorii interpretează foarte bine rolurile, iar filmatul a ieșit perfect, luând în considerare subiectul serialului. Găsești trailer aici.
The Crown
Unul dintre cele mai bune și frumoase seriale pe care le-am văzut pe Netflix. De asemenea, The Crown este serialul cu unul dintre cele mai mari bugete. Serialul ne prezintă viața privată, dar și politică a Reginei Elizabeth II și una dintre cele mai faimoase monarhii din lume. Totul la The Crown este perfect și foarte bine scris. Interpretarea personajelor este incredibilă, replicile, locațiile atent alese, lumina, absolut totul. Nu este nimic care să iasă mai mult în evidență ca altul și prin urmare toate lucrează într-o armonie perfectă.
Este un serial dramă despre Familia Regală, iar povestea este prezentată într-un ritm lent. The Crown are în prezent câștigate 3 Globuri de Aur și alte 52 de premii plus încă 128 de nominalizări la mai multe festivaluri de film. Serialul The Crown este pe locul 94 în top 250 cele mai bune seriale din istorie. The Crown ne arată o poveste dramatică și măreață în același timp. Găsești trailer aici.
Peaky Blinders
În serialul Peaky Blinders vei vedea o familie care după Primul Război Mondial caută putere și bani. Este un serial cu și despre gangsteri, crime, dar și multă dramă. Să nu confunzi cu vreun serial dedicat bărbaților macho, pentru că o parte mare dintre actorii principali sunt femei cu un rol puternic. Contrastele de culori, dar și aerul mistic al orașului Birmingham vor scoate cele mai puternice emoții din tine.
The Spy (mini-serie)
The Spy este o mini-serie de 6 episoade, care spune povestea lui Eli Cohen, un spion israelian. Mini-seria de pe Netflix este o dramă, în care se axează pe „perioada de glorie” a spionului, între anii 1961 – 1965, când se presupune că a schimbat tabăra. Este o mini-serie cu o poveste interesantă ce merită văzută, pentru că afli o poveste impresionantă din doar câteva episoade. Găsești trailer aici pentru serialul The Spy. Îți recomand și cartea care stă la baza mini-seriei The Spy (Singur in Damasc. Viața si moartea spionului israelian Eli Cohen).
Narcos
Sunt multe seriale care arată povestea lui Pablo Escobar, dar consider că acesta, cel produs de Netflix este cel mai bun. Wagner Moura – actorul care îl interpretează pe Pablo Escobar este făcut pentru acest rol și am auzit că ar fi învățat limba spaniolă special pentru acest rol.
Serialul Narcos se axează în primele 2 sezoane pe viața lui Pablo, dar nu numai, iar în ultimul sezon se pune accent pe Cartelul din Cali sau Gentlemen of Cali, așa cum erau porecliți. Pablo Escobar a fost unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din lume, iar la apogeul lui, deținea 80% din traficul de cocaină din SUA.
Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar este cartea scrisă de Virginia Vallejo, care a fost prezentatoare TV și model când l-a întâlnit pe Pablo Escobar, iar cu timpul au devenit amanți. O poveste diferită din prisma unei persoane care l-a cunoscut intim. Serialul Narcos are două nominalizări la Globurile de Aur, 8 premii câștigate și alte 16 nominalizări la diferite festivaluri de film. Aici poți urmări serialul pe Netflix.
Thriller
Elite
Adolescenți, sex, crime și violențe. Serialul prezintă două clase sociale, amărâți și bogați. Majoritatea actorilor sunt adolescenți, doar că aceștia reușesc să se comporte precum adulții, atunci când fac lucruri de adulți și îți dă impresia că fac asta de ani buni, deci cumva uiți că privești un serial cu adolescenți. Suspansul este bun și este de la început. Foarte multe lucruri se pot regăsi și în viața reală a adolescenților, mai puțin crimele. Găsești trailer aici.
You
Poate cel mai bun serial thriller și cu un strop de dragoste, produs de Netflix. Serialul este bazat pe cărțile astea două scrise de Caroline Kepnes. Joe Goldberg este bibliotecar, dar știe mult prea multe trucuri de detectivi, iar Guinevere Beck este o tânără, blondă și fermecătoare femeie care îl vrăjește pe Joe când se întâlnesc în magazinul de cărți unde el lucrează. Serialul You este puțin ciudat, de fapt Joe este ciudatul, pentru că face tot – tot ce-i trece prin cap pentru femeia care l-a vrăjit.
Este foarte inteligent, manierat și o ajută pe Beck să prospere în viața profesională, însă Beck nu-și dă seama de toate astea, poate pentru că se îndrăgostește de Joe? You este un thriller, produs de Netflix ce merită văzut și nu doar de cupluri. Iar acesta este doar primul sezon. Sezonul 2 este mult mai activ, iar sezonul 3 pentru serialul You mai are puțin și trebuie să apară. Poți urmări trailerul aici.
Comedie și romanță
Emily in Paris
Emily Cooper interpretată de Lily Collins este personajul principal al serialului. Aceasta interpretează rolul unei femei de afaceri, americană, cu aspirații mari. În primul episod se vede clar cum Emily crede că totul se învârte in jurul ei iar viața este una ușoară. Ea este trimisa de firma de marketing la Paris pentru un an de zile. Ajungând acolo își dă seama că necunoscând limba franceză este un impediment. Își face prieteni noi în scurt timp, se plimbă pe malul Senei și își petrece serile la un pahar de vin la celebrele cafenele din Paris.
Se apucă de un curs de franceză, în scurt timp începe să fie plăcută de șefa ei și încet se îndrăgostește de vecinul ei. Este o poveste clasică, tipic americană, unde ea se învârte în cercuri înalte și luxul este de nedescris. O tipă americană care crede sau presupune ca totul i se cuvine și că viața este roz.
Pentru o seară de weekend cu un pahar de vin, alături de partener/partenera se poate viziona și în același timp aveți parte și de o mică porție de râs în câteva scene. Chiar dacă se termină lăsându-ne cu o curiozitate: ce se va întâmpla în continuare. Momentan nu a fost confirmat un al doilea sezon din acest serial, dar nu se știe niciodată.
Love 101
Încă un serial turcesc, cu adolescenți, produs de Netflix. De data asta găsim un grup de adolescenți violenți, genul de “șmecherii” liceului de care obișnuim să ne ferim. Doar că de data asta vedem o schimbare care vine de la ei. Un serial care se axează pe o dezvoltare personală, multe emoții, sentimente, desigur și personalitate fragilă. Găsești trailer aici.
Little Things
Little Things este un serial indian de dragoste cu un cuplu în jurul anilor 20+, care trec printr-o relație care a plecat dintr-o prietenie. Little Things este mai mult decât un serial de dragoste, este un sentiment pe care îl ai, pentru că vei fi purtat în viața personajelor de zi cu zi și vei înțelege cât de importante sunt lucrurile mărunte.
Lasă un răspuns