Fake Famous este un documentar despre influenceri pe HBO Go și HBO Max. Directorul filmului, Nick Bilton ne propune încă de la început că acest documentar este un experiment, ce speră el, să ne prezinte descoperiri noi din lumea influencerilor.
Documentarul a apărut pe 2 februarie 2021. În prezent, Fake Famous are nota 6.6, iar durata de vizionare este de 87 de minute. Trailer.
Introducere
De la început ne sunt prezentați un grup divers de tineri care vin și se pozează în fața unui perete roz. Ulterior ne este prezentat ca – The Pink Wall, care este în Los Angeles.
Motivul acestei introduceri este pentru a ne prezenta dorința, disperarea și până cât de departe au ajuns tinerii dependenți de Instagram și restul rețelelor de socializare. La acel perete roz, vin adolescenți din toată lumea ca să-și facă poze. Își plănuiesc concediul din timpul verii doar pentru a veni acolo și a face poze unde alte milioane de oameni mai fac asta.

Crearea influencerilor
Nick Bilton organizează un casting pentru tineri unde li se pun o simplă întrebare: dorești să devii influencer?
O întrebare prostească, pentru că nu este nevoie de un documentar care să ne dovedească că toți tinerii de la acel casting și marea majoritatea din generația lor vor să devină influenceri. Știam și noi asta.
Din acel grup mare de tineri sunt aleși 3. 3 tineri simpli, cu o viață normală, însă fiecare cu probleme lor personale. Dar toți 3 au spus la casting într-un mod mai diferit că vor să devină influenceri.
Nick Bolton aduce oameni specializați în mediul online pentru a-i face pe acești 3 copii să pară că duc o viață mișto, de lux. O viață pe care mulți și-ar dori-o. O viață demnă de un influencer care trăiește din sumele colosale pe care unii chiar le cer pentru o postare. Vacanțele de lux și produsele extravagante. În toate aceste condiții se vor poza cei 3 tineri pentru a pretinde că sunt influenceri.
Fanii fictivi (boți) de pe Instagram
Nick Bilton le cumpără la fiecare boți. Acești boți aka fani fictivi sunt rezultatul unor programatori pricepuți. Ei au creat algoritmi cu pozele unor persoane reale și care încearcă să se comporte ca niște oameni normali.
În documentarul Fake Famous de pe HBO veți vedea cum se pot cumpăra acei boți, cum se cumpără like-uri și comentarii, pentru ca postările așa zișilor influenceri să pară normale. Până și ei recunosc că de multe ori este dificil să recunoști like-uri și comentariile reale față de cele false, cumpărate.

Impactul
Impactul după toată această muncă începe să se vadă în mesajele, ofertele de colaborare, dar și obiectele primite de la diverse companii care doresc reclamă pe pagina influencerului.
2 dintre cei 3 copii renunță pe parcursul experimentului. Unul dintre cei 2 motivează că este prea multă falsitatea, iar el nu se regăsește în așa ceva. Preferă mai puțini urmăritori, dar reali, care să-l aprecieze pentru ceea ce este, face și reprezintă.
Ultimul copil, care rezistă până la final, ajunge să se bucure mai mult de toată această faimă a influencerilor. Primește produse de lux și chiar o vacanță all-inclusive, plus bani de buzunar. În schimb se dorește ca copilul să le facă reclamă pe Instagram.
La finalul experimentului sosește pandemia și ultimul copil poate să realizeze mai bine toată falsitatea creată în jurul ei și renunță și ea.
Impresii despre documentarul Fake Famous de pe HBO
Fake Famous este un documentar interesant cu influenceri de pe HBO, dacă nu aveți foarte multe cunoștințe din domeniu. Poate vreți să vedeți cum se poate crea un influencer. Poate vă tentează și pe voi să deveniți unul.
Ce nu am reușit eu să-mi dau seama este dacă documentarul Fake Famous a prezentat situația deloc plăcută în care noua generație se află în prezent sau a fost o reclamă mascată la Instagram și viața de influencer.
De asemenea nu am văzut să fie prezentată o situație economică apropiată de adevăratul impact al influencerilor și reclamele mascate. În prezent există copii care aspiră la acest stil de viață. Bani, produse, vacanțe și statul de vedetă este tot ceea ce mulți copii doresc.
Lasă un răspuns