Consider că filmele despre război care sunt bazate pe fapte reale sunt de multe ori grele și necesită multă concentrare din partea spectatorului pentru a înțelege cât mai bine povestea expusă. Sunt grele și dificile, dar de ce? Un răspuns ar fi că actorii depun un efort mult mai mare, trebuie să fie întruchiparea persoanei reale, iar în final, tu (spectatorul) să fii, de ce nu, părtinitor acelei cauze.
Am observat prin diverse discuții și comentarii cum că povestea celor mai bune filme despre război sunt puse sub semnul întrebării. Nu sunt de părere că toți ar trebui să cunoaștem istoria adevărată pe care filmul respectiv se bazează. Dar consider că atunci când vrem să vedem un film cu o poveste adevărată, mai ales unul despre război, ar trebui să fim înștiințați de la început dacă filmul are o poveste fictivă sau parțial adevărată.
Filmele despre război care sunt bazate pe fapte reale sunt o metodă bunicică de a învăța despre o perioadă de timp, despre o cultură sau despre adevărații eroi din povestea respectivă. Filmele nu sunt cea mai ideală soluție, dar dacă nu cauți să devii expert în domeniu și vrei doar să prinzi esențialul, în cazul ăsta filmele te vor ajuta foarte mult.
Atât filmele de mai jos, dar și restul de filme care se bazează pe întâmplări reale trebuiesc urmărite foarte atent. Nu sunt genul de filme pe care să le vezi în viteză, pentru că orice detaliu poate face o diferență enormă, iar la cele despre război cu atât mai mult.
Scurtături:
- American Sniper
- Dunkirk
- Black Hawk Down
- Hacksaw Ridge
- The Imitation Game
- Lone Survivor
- Saving Private Ryan
- 300
- Band of Brothers
- The Pacific
American sniper (2014)
Filmul spunea povestea lui Chris Kyle, un simplu texan care se înrolează pentru a-și apăra țara. Acesta trece printr-un antrenament extrem de dur, dar motivația lui consider eu că este ceea ce l-a făcut o legendă. Chris și-a apărat colegii tot timpul atât de inamicii ascunși cât și de cei kamikaze.
Filmul este emoționant în primul rând datorită evenimentelor prin care Chris și colegii lui trec în acel război. Dar filmul American sniper ne mai prezintă în același timp și viața personală, care de multe ori este omisă în anumite filme. Vedem la început o soție din ce în ce mai singură, iar atunci când Chris se întoarce din război, ea tot singură este. Poate că în prezent este mai ușor să vedem când o persoană suferă de PTSD, dar atunci nu era chiar atât de clar.
Chris Kyle rămâne în continuarea cel mai eficient lunetist american din istorie. Trailer

Dunkirk (2017)
Filmul Dunkirk prezintă evacuarea trupelor aliate din al Doilea Război Mondial de pe plaja Dunkerque. Povestea este prezentată din trei perspective: aer, sol și mare. Deși în film sunt actori celebri, nu toți au reușit să transmită acea emoție pe care am văzut-o la actori mai puțini cunoscuți. Dar filmul este o capodoperă cinematografică. Dunkirk este scris și regizat de către Christopher Nolan, iar efectele sunt aproape de perfecțiunea, luând în considerare că a fost filmat în anul 2016.
Dunkirk a fost un punct important de cotitură în al Doilea Război Mondial. Hitler a sărbătorit intens victoria și cei aproape 40.000 de soldați capturați, însă peste 330.000 de soldați au fost salvați. Dar filmul Dunkirk este mai mult un bibelou al lui Christopher Nolan, pentru că a creat filmul exact așa cum și-a dorit. A cheltuit peste 5 milioane de dolari pe avioane, tancuri și alte echipamente antice doar ca să aibă imaginea pe care el și-a dorit-o.
Dacă nu te interesează neapărat să descoperi cum au fost salvați toți acei soldați, măcar fă-o de dragul cinematografiei. Trailer.

Black Hawk Down (2001)
Filmul Black hawk down este bazat (în mare parte) pe cartea non-ficțiune, cu același nume scrisă de jurnalistul Mark Bowden. Cartea, ca și filmul de altfel prezintă povestea raidului trupelor americane din Mogadishu în anul 1993, care mai este cunoscută și sub numele – Day of the Rangers.
Nu am să mă axez pe povestea filmului pentru că la prima vedere este 1. simplă și 2. au prezentat doar ce au vrut ei. Da, soldații se duc acolo sub conducerea ONU pentru acțiuni umanitare – mâncare și salvarea unor oameni aflați sub dominarea unui tiran. Dar ce s-a omis în film (probabil nu și în carte) este că înainte de acțiunea umanitară a fost un atac asupra unui grupări.
Apoi mai este și adevăratul scop al misiunii – acela de a prelua ușor conducerea și formarea unui nou guvern. Da, știu. Chestia asta a devenit un clișeu, dar de ce filmul s-a axat atât de mult pe „eroismul” soldaților și dificultățile prin care ei au trecut pentru că au atacat pe cineva care nu le făcuseră nimic?
Poți cumpăra filmul pe dvd în format blue-ray. Versiunea asta este mai lungă cu ~8 minute față de filmul care a apărut în cinema. Prin anul 2006 a fost scoasă versiunea asta. Trailer.
Hacksaw Ridge (2016)
Povestea filmului este una cât se poate de reală. Hacksaw Ridge este despre Desmond Doss care s-a înrolat foarte hotărât în armată, decis să-și aducă contribuția, însă nu era de acord cu armele. Prin urmare, toate actele lui eroice ce au dus la salvarea multor camarazi s-au bazat numai pe credința lui.
Hacksaw Ridge este o poveste emoționantă și foarte adevărată. Filmul este pe locul 190 în top 250 cele mai bune filme produse vreodată, a câștigat 2 Premii Oscar plus alte 50 de premii și alte 114 nominalizări la diferite festivaluri de film. Trailer.

The Imitation Game (2014)
Povestea pe scurt a filmului este despre Alan Turing, interpretat maiestuos de Benedict Cumberbatch. Acesta este un geniu matematician al vremii respective care, împreună cu o echipă mică a reușit să „spargă” mașinăria Enigma pe care germanii o foloseau în acea vreme pentru a trimite mesaje sub formă de coduri. Alan era de părere că orice cod poate fi spart.
Filmul este bazat pe biografia lui Andrew Hodges despre Alan Turing. Este o carte foarte dificilă, dar extrem de bine documentată. Filmul se axează mult și pe viața personală a lui Alan Turing. Conform cărții, în anul 1952 Alan recunoaște că este gay și este obligat să participe la un program de tratament umilitor. Winston Churchill a declarat că al Doilea Război Mondial nu ar fi fost câștigat dacă nu era invenția lui Turing. Trailer.
Lone Survivor (2013)
Mare surpriză – încă un film de război care este făcut după o carte. Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10 este autobiografia scrisă de Marcus Luttrell împreună cu Patrick Robinson care a fost pe rol de ghostwriter. Povestea îl vizează în rol principal pe Marcus Luttrell, interpretat de Mark Wahlberg care face parte din trupele SEAL.
Povestea are loc prin anul 2005 când Marcus și echipa lui pornesc într-o misiune de a-l captura sau ucide pe Ahmad Shah – lider al unei grupări.
Deși povestea este cât se poate de reală, filmul este greșit din multe puncte de vedere, de parcă directorul filmului nici n-ar fi citit cartea. Tipul ăsta, erou de război din Afganistan care a mai și luptat în aceeași zonă unde povestea cărții și a filmului are loc, surprinde diferențele majore dintre carte și film. În concluzie, dacă te interesează adevărata poveste, îți recomand cartea. Dar dacă vrei să vezi filmul de război, destul de bine făcut care are la bază o poveste reală, va trebui să-l vezi știind că povestea este distorsionată. Trailer.
Saving Private Ryan (1998)
Saving Private Ryan este considerat unul dintre cele mai bune filme despre război, având în spate o poveste reală. Deși nu este pe deplin reală în film, iar efectele speciale marca Hollywood poate strica apetitul unui împătimit al filmelor de război, rămâne în continuare un film bun.
În primul rând este un film produs de Steven Spielberg, fapt ce ar trebui să fie suficient. Apoi mai este și chestia că filmul se află pe locul 26 în top 250 cele mai bune filme create vreodată. Poate că nu prezintă povestea originală, dar Saving Private Ryan crează vizual oroarea din război. Trailer.
300 (2006)
Filmul 300 este bazat pe o serie de benzi desenate scrise de Frank Miller. Acestea la rândul lor sunt bazate pe bătălia de la Termopile, care a avut loc în anul 480 înainte de Hristos. Deși evenimentul este real, cifrele și alte câteva detalii minore au fost omise sau poate înlocuite dinadins. În primul rând – cei 300 de spartani, care în realitate au fost mai mulți, erau toți de naționalitate greacă, doar că atunci ei erau împărțiți pe regiuni. Deci acei oameni au venit și au luptat sub conducerea Regelui Leonidas I din Sparta.
Bătălia a durat 3 zile, dar în ultima seară au aflat că unul de-al lor i-a trădat, arătându-le persanilor un alt drum cu ajutorul căruia puteau să-i înconjoare pe spartani. În acea ultimă seară au fost de acord că o parte dintre ei să revină în Sparta pentru a da de veste și pentru a se pregăti de invazie. Bătălia finală s-a dat în următoarea zi unde Regele Leonidas I a murit. Trailer.
Band of Brothers (2001)
Band of Brothers este o mini-serie de 10 episoade, produsă de Warner Bros. care are la bază cartea cu același nume scrisă de istoricul Stephen E. Ambrose. Povestea are în prim plan Easy Company, regimentul 506, Divizia Airborne 101, crearea acestora din 1942 și până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Regimentul 506 a pornit ca un experiment care avea ca scop parașutarea soldaților în spatele liniei inamicilor.
Mini-seria este în prezent pe locul 3 în topul 250 cele mai bune seriale create vreodată. Trailer.
The Pacific (2010)
The Pacific este tot o mini-serie produsă de Warner Bros. și vine din partea acelorași creatori de la Band Of Brothers. The Pacific are o direcție diferită și se axează mai mult pe Robert Leckie, Eugene Sledge și John Basilone. Aceștia au făcut parte din Divizia Marină 1, dar regimente diferite. Mini-seria prezintă viața celor 3 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva Japoniei, din Pacific. Trailer.
* un mic detaliu pe care sper să nu-l uiți când vizionezi filme despre război care au schimbat cursul istoriei – povestea este spusă de cele mai multe ori numai de învingători !
Lasă un răspuns