Recent am fost cu cortul la mare pentru câteva zile. Este prima ieșire cu cortul la mare pe anul acesta, dar am observat o creștere masivă de oameni care au ales metoda asta. Tot de curând am fost la mare pe Plaja Vadu și Plaja Tuzla, iar acum am fost tot la Tuzla. Dacă înainte puteam lejer să ne alegem locul unde să ne așezăm rulotele, iar eu cortul, acum ne-am mulțumit cu ce am găsit.
De cum mergeam pe drumul de sus, de unde vedeam o parte din zona de camping, am rămas uimit de numărul mare de rulote și de faptul că erau foarte apropiate. Asta putea să însemne doar că locația este plină de rulote și corturi.
Unde este locația de camping
Dacă căutați pe internet – Plaja Tuzla, veți găsi cu totul și cu totul altă locație. De fapt locul acesta nici nu prea are o denumire, dar toți rulotiștii îl știu drept Plaja Tuzla. În linkul acesta am pus un pin care duce direct pe platoul din poza de mai sus. Dacă nu merge, căutați în Google Maps coordonatele: 44.013585, 28.660654.
Locul (mai populat) de camping are o distanță de 200-300 metri și sunt 3 rânduri mari și pline cu rulote și corturi. Apoi mai vine un rând de câteva corturi, plus curajoșii care au dormit cu cortul direct pe plajă. Înafara zonei (populate), mai sunt aprox. 10 rulote mai retrase și încă câteva, separat, mai aproape de plajă, dar și mai greu de accesat.
Este superb aici, ca zonă de off-camping pentru pasionați de rulote și corturi. Partea proastă ar fi că panta de acces pe platoul mare și restul rândurilor este cam…dificilă, iar dacă vine o ploaie mai serioasă nu se mai poate ieși. Poate, dar un poate serios, cu o mașină de teren specială și un șofer tare priceput, dar în nici un caz cu rulota în spate. Însă dacă ploaia se oprește, în cam două zile se usucă și drumul este ca nou.
Despre locația de camping
Eu îi am ca îndrumători și profesori de istorie a locației de camping de la Tuzla, dar și restul la care mergem, pe Costică, Bogdan, Victor (Gabi) și mai nou, Alex, plus familiile lor (exceptând faptul că de fapt sunt toți o familie). Pe lângă tona de experiență pe care o au în acest tip de concediu îmi mai și povestesc cum era înainte. În primul rând, când au început ei să vină prima dată în aceste locații, numărai rulotele pe degete, iar acum trebuie să vorbești cu nea Lucică ca să-ți păstreze loc pe platou.
Cine este nea Lucică?
La plaja de rulote și corturi – Tuzla, ne-a Lucică este ambasadorul locației. Acest om are o auto-rulotă cu care străbate toată țara, mai mult București – Constanța, dar știe la fel de bine și restul locațiilor. Însă pe timp de vară aici îl veți găsi mereu. Anul acesta, Consiliul local a luat decizia să renunțe la taxa pe ziua de off-camping.
Dacă vreți să vă păstreze un loc sau alte doleanțe, vorbiți cu nea Lucică. Omul acesta este plin de resurse, sfaturi și idei.
Plaja de rulote și corturi – Tuzla
Din păcate încep să dispară aceste plaje sălbatice unde pasionații de corturi și rulote vin, fără să fie deranjați de oficiali sau prea mulți străini. Și la munte cu greu am găsit o astfel de locație, dar am făcut-o din necesitate, pentru că s-a închis locația de camping de pe Valea Cerbului.
De ce este mai frumos în aceste locații de off-camping sălbatice față de plajele mai mari
În primul rând, voi fi subiectiv în toate cele ce urmează. Aceste locații de off-camping sunt mult mai liniștite, în comparație cu:
- plajele celebre unde te așezi direct cu cortul, lângă alții zeci, poate sute;
- camping-urile frumoase și elegante, unde plătești taxă pentru rulotă/cort, pentru mașină, pentru fiecare persoană, dacă vrei să mergi la alt prieten care este în același loc și cine știe pentru ce alte nebunii. Este adevărat că ai apă, curent, alei, iarbă verde și altele. Dar la sfârșit când tragi linie, descoperi că ai dat aceiași bani dacă ai fi mers la 7 stele cu 10 asiatice care să-ți țină de urât. Deci mersul cu rulota sau cortul nu-și mai are rostul în aceste condiții.
Eu prefer acest gen de concediu, în primul rând că este infinit mai ieftin, dar poate la fel de important este și faptul că dorm acolo unde îmi doresc. Lângă râu, departe de drum, aproape de pădure/mare, departe de civilizație și mai aproape de mama natură.
Am spațiul meu intim. Merg cu prietenii cu rulotele, care mai au fiecare câte un cort imens în prelungirea rulotei (un fel de antreu), dar este la fel de mare cât rulota. Acolo gătim, mâncăm și socializăm dacă plouă sau este prea frig (la munte). În zonele de camping este ca și cum ai fi la marginea orașului. Ce rost mai are să merg cu cortul dacă am aceleași condiții ca la oraș și mai dau și aceiași bani?
Dacă pun cortul pe plajă sunt vecin cu alți zeci de oameni (exemplu – Vama Veche). Trec pe lângă corturile lor ca pe lângă șezlongurile de pe plajele private.
Socializarea în aceste locații de camping
În acest concediu cu cortul la mare am descoperit cum arată rulotiștii adevărați. Exceptând-ul pe nea Lucică, care a fost primul și rămâne în continuare cel mai liber bărbat pe care l-am cunoscut, am mai întâlnit și alți oameni pasionați de viața asta.
Dacă până acum concediul cu cortul sau rulota însemna că ești amărât, anul acesta și cel trecut ne-a învățat că treaba nu stă chiar așa. Prețurile la rulote în România au crescut lejer cu 40-50%. Am fost săptămâna trecută prin Decathlon. Ne-am uitat la corturi, saltele și alte accesorii de camping. Multe rafturi erau goale, iar un angajat ne-a spus că nu știe dacă mai primesc prea curând marfă. Atât de mare este cererea!
Am întâlnit zilele astea oameni care vin cu rulota de la o lună până la 3 luni. Alții stau o lună jumate la mare și tot atât la munte. Oameni cu familii care fac asta de ani de zile. Mulți, inclusiv Alex are prieteni în zona asta de camping cu care își dă întâlnire în fiecare vară, de vreo 5 ani.
Și anul trecut am întâlnit la Vadu, dar și anul acesta, oameni cu afaceri de milioane! Dar preferă acest tip de concediu. Am văzut pe platoul de rulote de la Tuzla mașini de la 40, 50, 60 de mii de euro. Am văzut chiar și o Tesla!
Socializarea în zonele acestea de off-camping de la mare constă în discuții despre experiențe cu rulota. Ce s-a mai stricat, de unde a găsit piese de schimb, cum a schimbat piesa aia sau locuri de reparat rulota. Spre deosebire de poveștile pe care le aud în diverse grupuri din diverse domenii de hobby-uri, aici nu am avut senzația ca asist la o poveste pescărească. Aici chiar m-am simțit între niște oameni pasionați.
Lasă un răspuns