Acest articol ce conține top 19 cele mai bune documentare pe Netflix va fi într-o continuă actualizare. Asta înseamnă că de fiecare dată când descopăr un documentar nou și interesant, îl voi adăuga în acest articol.
Articolul este structurat pe categorii pentru a descoperi mai ușor un documentar nou.
Scurtături:
- documentare despre mâncare
- documentare despre criminali
- documentare despre natură și animale
- documentare despre bani
- documentare mixte
Documentare despre mâncare
Street Food Asia
Documentarul este în format serial și până în prezent a apărut doar 1 sezon care are 9 episoade. Episoadele sunt scurte, medie fiind de 30 de minute. Este un documentar despre oameni, cultură și mâncare. De asemenea arată și povestea unor oameni care nu aveau deloc bani, dar știau cum să prepară mâncare. Poți descoperi moduri noi de a prepara mâncarea și rețete unice. Trailer aici.
Ugly Delicious
Documentar despre mâncare sub forma de serial. În prezent are 2 sezoane cu 16 episoade. Documentarul se axează pe mâncare din toată lumea cu rețete diferite din același produs, cum ar fi puiul. Dar intră și în istoria rețetei sau a puiului, iar asta oferă perspective și posibilități nelimitate la îmbunătățirea rețetelor proprii.
Numele documentarului este dat de faptul că provoacă metodele convenționale despre ce înseamnă mâncare normală. David Chang este nemaipomenit în acest documentar despre alimentație și discută și despre mâncare pentru copii. Trailer aici.
Documentare despre criminali
I Am a Killer
I Am a Killer este un documentar de tip serial cu 2 sezoane până în prezent și 20 de episoade în total. Documentarul este despre mai mulți criminali închiși pe viață. Nu este genul de încercare de a-și câștiga nevinovăția sau care să-i scoată într-o lumină mai proastă, nu.
Documentarul le acordă timp egal fiecărui criminal și în unele cazuri scot la iveală unele aspecte care au fost sărite în timpul investigațiilor. Aceștia își spun confesiunile de criminali știind că nimic nu se va mai schimba, dar le oferă lor o șansă să-și spună și partea lor de poveste. Trailer aici.
The Confession Tapes
Documentar de tip serial cu 2 sezoane până în acest moment, 11 episoade. Documentarul arată filmări din timpul ședințelor de interogare. Este mai mult o prezentare a sistemului de cum sunt tratați posibilii criminali și în final îți lasă impresia că polițiștii nu urmăresc firul de dovezi.
Ei doar doresc să scoată o confesiune de la criminal și să spună că l-au găsit pe criminal. Este un documentar excelent pentru a înțelege diferite perspective. Nu mereu se întâmplă ca în filme. Trailer aici.
Mindhunter
Mindhunter nu este un documentar, dar folosește actori care joacă rolul unor persoane din întâmplări reale. Este un serial cu 2 sezoane și 19 episoade. Serialul are loc prin anii 1970 și arată cum FBI creează sistemul de înțelegere a comportamentului prin studierea criminalilor.
Tot în acea perioadă s-a inventat și denumirea de criminal în serie. Este un proces lung și poate părea plictisitor, dar dacă vă pasionează comportamentul oamenilor, în special cum gândesc cei închiși pentru crime, serialul ăsta este pentru voi. Mindhunter este pe locul 158 în top 250 cele mai bune seriale și câteva premii câștigate. Trailer aici.
Documentare despre natură și animale
Chasing Coral
Acest film este dedicat tuturor tinerilor care pot și vor aduce o schimbare pe Pământ
Documentarul este în mare parte despre recifuri de corali – ce înseamnă, la ce folosesc, care este scopul lor, cum ne ajută pe noi oamenii, cum ne afectează dispariția lor și cum a contribuit omenirea la procesul de dispariție. În acest documentar sunt informații pe care unii dintre noi nu le descoperim într-o viață, însă alți oameni nu pot supraviețui fără corali și totuși nu facem destule pentru a păstra viu acest ecosistem.
O echipă de scafandri, fotografi și oameni de știință au urmărit anumite zone din ocean și au observat că recifurile de corali începeau să albească. În documentar este și o explicație științifică, dar mai pe scurt, înseamnă că aceștia mor. Dacă asta nu te alarmează, imaginează-ți că un întreg ecosistem se bazează pe existența acestor corali de recif. Iar una fără alta nu poate exista.
În linkul ăsta găsești la început un filmuleț scurt, dar foarte explicativ, iar dacă vrei să treci mai departe și să explorezi, o poți face făcând jocul interactiv, dar plin de informații despre coralii de recifuri. Îți mai recomand și videoclipul acesta. Prezintă câteva secvențe din documentar, iar în același timp este și melodia oficială. Iar dacă vrei să faci ceva mai mult, găsești suficiente resurse pe site-ul lor și pașii necesari de a începe și a contribui cu ceva. Trailer aici.
România neîmblânzită
Un documentar film de 1 oră și 32 de minute și este despre animalele din vasta sălbăticie a României. Avem o țară bogată cu natură pură și animale speciale în cel mai frumos mod cu putință.
Pe lângă descrierea modului de viață a multor animale și plante pe timpul celor 4 sezoane, din păcate, în documentar vei lua parte și la modul brutal în care animalele din sălbăticie trebuie să se adapteze dezastrelor cauzate de oameni în natură. Un documentar extraordinar care ilustrează perfect natura și viața sălbatică din România. Trailer aici.
Our Planet
Unul din cele mai bune documentare despre natură, viața sălbatică din toate colțurile planetei și misterioasa lume din oceane. Acest documentar mai este și o frumusețe cinematografică, filmată în calitate 4K, cu peisaje de îți taie respirația și o poveste narativă superbă.
Documentarul serial este pe locul 8 în top 250 cele mai bune seriale și este povestit de David Attenborough. Mesajul clar precum cristalul după ce ai vizionat acest documentar despre natură este Opriți-vă din distrugerea Planetei. Trailer aici.
72 Dangerous Animals: Latin America
Documentarul este format dintr-un sezon cu 12 episoade. Vei găsi animale cu moduri diferite de viață. Poți afla despre scorpionul galben din Brazilia care este unul dintre cei mai veninoși, gândaci, lilieci, șerpi și păianjeni.
Sunt explicate și metode de vânătoare în haită, dar și animale singure. Documentarul arată atât animale sălbatice cât și cele de apă. Trailer aici.
72 Dangerous Animals: Asia
Un alt documentar, dar cu același sistem – 1 sezon, 12 episoade. Animalele din acest documentar sunt periculoase, drăgălașe sau extrem de urâte. Cu unele animale s-a exagerat, dar informațiile din documentar sunt extrem de prețioase și cu greu te dezlipești de ecran. Printre animalele menționate se numără: leopardul indian, rinoceri, orangutani, cobra indiană, broaște veninoase și multe altele. Trailer aici.
Documentare despre bani
Madoff: The Monster of Wall Street
Documentarul este o mini-serie de patru episoade despre ascensiunea și decăderea lui Bernard Madoff, omul care a orchestrat cea mai mare schemă Ponzi din SUA.
Pentru cine nu știe ce înseamnă mai exact o schemă Ponzi, fără griji că în doar câteva secvențe este explicat și detaliul ăsta. Este chiar cea mai simplă metodă de a defini o schemă Ponzi din câte am văzut până acum.
Bernard Madoff are un CV atractiv, fiind chiar și director la NASDAQ. Cu toate astea, timp de aproape 50 de ani a păcălit pe toată lumea că face profituri din acțiuni când absolut toată lumea pierdea, fără ca măcar să tranzacționeze nici o acțiunea, cu toate că oamenii fix asta credeau că se întâmplă cu banii lor. Este un documentar interesant despre bani pe care vi-l recomand. Trailer.
The Spider’s Web: Britain’s Second Empire
Film documentar de 1 oră și 20 minute despre ceea ce pare a fi cel mai mare control asupra banilor din toată lumea. Povestea documentarului pornește cu detalii despre ceea ce a fost cândva cel mai mare imperiu, la o explicație plauzibilă a evenimentului Brexit.
Deși documentarul a apărut în 2017, acesta explică foarte bine motivul pentru care ani mai târziu Anglia a părăsit Uniunea Europeană. Documentarul ne prezintă pas cu pas lumea economică ascunsă și cum reușesc cei mai bogați oameni care nu fac afaceri legale, să rămână ascunși. Trailer.
În acest film documentar se mai face referire și la documentele din Panama, care sunt foarte bine explicate în documentarul de mai jos, The Laundromat.
Dirty Money
Documentar sub formă de serial. În acest moment sunt 2 sezoane apărute cu 6 episoade de fiecare sezon și nu se știe dacă va mai continua sau nu. Dirty money este despre oameni fără scrupule, despre lăcomie și corupție până la cel mai înalt nivel. Este un documentar interesant pe Netflix despre bani în care vei crede că prezentatorii sunt părtinitori. Și ai dreptate. Sunt părtinitori împotriva oamenilor imorali și fără etică. Trailer aici.
The Laundromat
The Laundromat nu este un documentar. În schimb este un film despre bani și escrocherii financiare explicat în cel mai simplu mod cu putință. Este asemănător cu serialul de mai sus.
Filmul cuprinde în linii mari scandalul cu Documentele din Panama, dar nu este foarte exact. Dacă vrei să aprofundezi mai bine povestea, îți recomand cartea care The Laundromat. Găsești trailer aici.
Documentare mixte
Father Soldier Son
Un documentar interesant pe Netflix care la final te va lăsa fără suflare. Deși documentarul este produs în colaborare cu Netflix, acesta este un produs al jurnaliștilor de la New York Times – Catrin Einhorn și Leslye Davis. Perioada de filmare a documentarului a durat 10 ani. Din toată această perioadă vei explora viața trăită de un copil, tată și soldat american – toate în același timp.
La început, documentarul prezintă o viață normală, ca a oricărui soldat american care luptă într-un război. Diferența majoră este că Brian Eisch este nevoit să-și crească singur cei doi copii, în timp ce luptă și în războiul din Afghanistan, bineînțeles, cu ajutor din partea părinților. La început vedem un soldat care se descurcă excepțional în rolul de tată, iar copiii se distrează de minune când acesta este acasă.
Doar că anii trec, Brian este rănit în război, Iar când se întoarce acasă, devine alt om. Se luptă atât cu lipsurile care îl fac să se simtă mai puțin bărbat, nu se mai poate distra cu copiii lui așa cum o făcea înainte. Apar probleme în familie prin care nimeni nu-și dorește să treacă, cu atât mai puțin un părinte. Un documentar emoționant cu 10 ani din viața unui soldat american ce a trecut prin mult prea multe. Sunt multe de învățat de aici. Trailer.
The Great Hack
Documentarul este sub formă de film și explică foarte bine scandalul The Cambridge Analytica. De ce este important? Pentru că în acest moment ești online pe telefon, pc sau tabletă, asta înseamnă că niște date despre comportamentul tău în online au fost culese.
Poate părea înfricoșător să afli mai multe despre ce se întâmplă în online, dar mai periculos de atâta este să nu cunoști nimic. Trailer aici.
Hip-Hop Evolution
Shad Kabango stă de vorbă cu cei mai mari și celebri rapperi și încearcă să ne explice cum de a ajuns rappul cel mai cunoscut stil de muzică. Shad a prezentat în acest documentar punctul de vedere al multor artiști, iar pentru cei tineri care iubesc rappul sau pentru cei care doresc pur și simplu să descopere decenii de istorie, au șansa prin acest documentar de la Netflix. Este extrem de bine făcut și ajunge până la rădăcina rappului. Hip-Hop Evolution este o călătorie în trecut. Trailer aici.
Hot Girls Wanted
Un documentar care vizează o industrie întreagă, dar îți recomand să nu te uiți la el așa cum este servit, ci să fii puțin mai critic și să asociezi tot ce vezi în documentar cu ce se întâmplă în viața adevărată. Da, este trist că se ajunge „aici”, dar ține minte că este alegerea lor. Fetele astea spun că au făcut unele alegeri proaste în viața lor, dar ironia este că atunci când văd câți bani fac, nu se opresc.
Documentarul abordează cireașa de pe tort și câteva păreri superficiale, după părerea mea. Am auzit povești mult mai triste, brutale și fără cale de scăpare. Deci părerile fetelor sunt subiective, dar pentru cine nu cunoaște nimic despre industria pornografiei, documentarul Hot Girls Wanted de pe Netflix este un punct bun de plecare. Trailer.
Explained
Explained este un documentar de tip serial cu 2 sezoane până în acest moment și 30 de episoade. Personal consider acest documentar unul dintre cele mai bune posibile. Acest documentar nu abordează un singur subiect, ci pe toate. Vei găsi episoade în care se explică despre diferența dintre oamenii albi și negri din America, muzică, astrologie, economie, diferite sporturi, etc.
Fiecare episod are aproximativ 20 de minute. Asta nu oferă prea mult timp pentru a da cât mai multe detalii care te-ar putea plictisi, dar oferă un extraordinar și deseori un punct de vedere incontestabil. Trailer aici.
Lasă un răspuns