Cam de 1 an mi-am format un obicei ca atunci când plec singur undeva, în drum spre muncă sau chiar și la spălătorie unde petrec aproape spre 1 oră, să ascult ceva la căști. Înainte obișnuiam să ascult doar muzică, dar acum am descoperit și avantajele unui podcast bun. De aceea vin cu acest top 3 de podcast-uri de istorie a României și a Moldovei.
Căștile contează enorm de mult pentru că dacă mă aflu într-o zonă unde este mult zgomot trec în modul anulare zgomot și totul din jurul meu devine un zgomot mic pe fundal, iar asta mă ajută să mă concentrez pe informația primită, fără distrageri. Așa că vă recomand să folosiți căști cu anulare zgomot. Eu folosesc căștile astea de la apple.
Podcastul de Istorie – Istoria românilor așa cum o văd Dorin și Sergiu
Podcast-ul lui Dorin și Sergiu nu a fost prima mea opțiune, însă sunt în prezent singurii care îmi plac și pe care aproape că am reușit să ajung la zi cu episoadele. Istoria pe care o prezintă cei doi este istoria pe care ei o înțeleg și ajung să o dezbată în timpul podcast-ului. Este o discuție la liber, iar asta îi face speciali.
Au un plan pe care îl urmează cu și despre cine să vorbească, dar informație pe care o oferă este live. Spre deosebire de alte podcast-uri de istorie în română acesta cred că este singurul unde sunt 2 oameni care prezintă informația. De multe ori se contrazic, de și mai multe ori se completează, iar aproape de fiecare dată ajung să-și menționeze greșelile făcute în episodul din urmă.
Îi prefer pe ei și îi recomand pentru că vorbesc liber, își aleg cu atenție cuvintele și descriu locul, povestea și evenimentele de așa natură încât să simți istoria. Mie mi-a plăcut istoria în școală, dar era o istorie brută, o istorie învățată robotic și nu am reușit să o asimilez. Aici istoria îmi este povestită.
De aici puteți să-i ascultați.
Istoria României de Călina Cenan
Podcast-ul Călinei a fost prima mea alegere, în mare parte pentru că aplicația mi-a scos în față podcast-ul ei. Nu am rezonat foarte bine cu informația primită de la ea și nu prea mi-a plăcut, motiv pentru care am căutat altceva.
Călina are un stil în care prezintă istoria, nu o discută. Aici contează foarte mult și ce fel de persoană sunteți și cum ați asimila mai bine o informație. Călina face o treabă foarte bună, motiv pentru care are mulți ascultători, are parte de multă reclamă și este în relații apropiate cu Dorin, Sergiu și Natan.
Sunt de părere că dintre toate aceste 3 recomandări trebuie să alegeți informația așa cum o puteți înțelege voi mai bine. Istoria prezentată de Călina mă duce cu gândul la istoria de la școală, fără o discuție la liber și fără explicații, doar o prezentare.
De aici puteți să o ascultați.
Podcast-ul Istoria Moldovei de Natan Garștea
Pe Natan l-am descoperit în urma episoadelor de grup făcute de Dorin și Sergiu unde o invitase și pe Călina. Nu am apucat să-i ascult podcast-ul însă Dorin, Sergiu și Călina l-au lăudat destul de mult cât să-mi doresc să-i ascult podcast-ul despre istoria Moldovei.
Natan are formatul de podcast precum Călina. Prezintă doar informația. Însă ce îl face pe Natan special este fix Natan. O simplă căutare pe google și descoperiți că a fost consilierul Băncii Naționale a Moldovei. Asta ar trebui să însemne destul.
De aici puteți să-l ascultați.
Lasă un răspuns