În weekend am mers în vizită la Domeniul Stirbey din Buftea. În scurta plimbare de câteva ore am vizitat aproape tot Domeniul Stirbey. Am admirat Palatul Stirbey și restul clădirilor de la exterior și m-am lăsat pierdut pe drumurile acoperite de frunze ce cădeau haotic în culorile fermecătoare de toamnă.
Aceasta a fost prima mea vizită la Domeniul Stirbey și am rămas plăcut impresionat. În cele ce urmează am să vă spun câteva informații utile pe care ar fi bine să le cunoașteți înainte, dacă plănuiți să mergeți. Care sunt locurile de vizitat pe Domeniul Stirbey, prețuri, informații despre locurile de parcare, dar și câteva poze făcute în interior.
Prețul biletelor și parcare la Palatul Stirbey din Buftea
Deși pe internet am găsit informația că intrarea este liberă, acolo m-am trezit că trebuie să plătesc. Prețul unui bilet pentru o singură persoană la Palatul Știrbey este de 20 lei, iar dacă vreți să intrați cu mașina – 50 lei. Eu am ales să parchez mașina pe strada secundară care este pe lângă cardul ce împrejmuiește Domeniul. În timp ce așteptam la rând să plătesc intrarea am văzut că cineva a intrat cu mașina. Repet. A fost prima mea vizită acolo.
De intrat cu mașina cred că se poate numai dacă mergeți la terasă, restaurant – iar aici numai cu programări am observat că s-a venit sau dacă mergeți la hotel.
Cât am stat și ce am vizitat pe Domeniul Stirbey
În condițiile în care am făcut peste 100 de poze, nu am intrat în nici o clădire și a trebuit să aștept ca să mai treacă din oameni în anumite momente pentru a face pozele așa cum îmi doream eu, estimez că am stat cam două ore – două ore jumate. Nici nu realizezi cum trece timpul când te bucuri de natură și de liniște.
Exceptând Palatul Stirbey care este frumos și merită admirat, chiar de vizitat și pe la interior, prea multe lucruri nu sunt de menționat pentru că oricum drumul pe Domeniu este simplu și veți vizita totul. Imediat după Palat, dacă țineți partea stângă, veți merge pe un pod de lemn care traversează un lac intern. Este și un ponton, iar priveliștea este răpitoare.
De acolo, continuând drumul se ajunge la Capela Sfânta Treime. În mod normal se poate vizita, dar situația actuală nu permite. Este un loc incredibil de frumos pentru poze unice.
Pe același drum am ajuns la Turnul de apă. Turnul este impresionant în forma lui, însă mai interesant este faptul că aceasta este o lucrare făcută după planurile și sub supravegherea marelui Anghel Saligny. Dacă numele Anghel Saligny vă spune ceva dar nu știți de unde este pentru că îl regăsiți la o stație de metrou, un liceu din București sau podul de la Cernavodă peste care trecem cu toții în drum spre mare. Aceea este una dintre cele mai mărețe lucrări ale sale. Din păcate Turnul de apă a fost folosit ca punct de plecare pentru tiroliană, iar de la trecerea timpului clădirea s-a degradat.
Spre final veți putea admira și câteva animale. Capre de munte, cai și ponei care fură inimile tuturor trecătorilor.
Câteva impresii de final
Tot Domeniul ca și Palatul Știrbey din Buftea este un loc frumos, interesant, plăcut și foarte aproape de București. Vi-l recomand să-l vizitați ca activitate de weekend. Din nordul capitalei se face cam 20 – 30 de minute. Este un loc plin de frumuseți ale naturii, dar mai ales bogat în istorie. Deși toamna este în plină desfășurare, perioada asta de două maxim trei săptămâni este cel mai frumos de vizitat, când pomii sunt în schimbare. Culorile frunzelor sunt în plină tranziție și încep să cadă, iar priveliștea de pe ponton la lacul interior al Domeniului este fermecătoare.
Nu aveți nevoie de planuri atente înainte de a merge acolo pentru că este relativ simplu: pe un drum vă duceți și pe altul vă întoarceți. Veți trece oricum pe lângă toate punctele menționate și le puteți admira sau să faceți poze.
Am văzut multe cupluri care stăteau la picnic pe iarba verde la umbră și la soare. O gașcă mai mare cu mame și copii făceau jocuri interactive. Părea o activitate foarte intensă și chiar se distrau. Câteva fete trăgeau de crengile unui nuc și apoi le spărgeau cu o piatră. Activități găsiți. Timp și chef să aveți.
Informații despre Domeniul Știrbey din Buftea
În anul 2007, Domeniul Știrbey a fost vândut de către moștenitori firmei Bucharest Arena pe suma de 9 milioane de euro. În anul 2016 Palatul Știrbey a fost scos la vânzare pentru suma de aproximativ 20 milioane de euro. În anul 2018, firma Bucharest Arena care administrează Domeniul Știrbey a intrat în insolvență cu aproape 100 milioane lei datorie după încercări eșuate de a transforma Domeniul într-o zonă exclusivistă.
În prezent Domeniul Știrbey din Buftea este un loc frumos și ideal pentru multe tipuri de evenimente, dar și pentru momente scurte la terasă sau restaurant. Am văzut că au și eveniment pentru Revelion la Palatul Știrbey. Mie mi-a rămas gândul la Capela Sfânta Treime pe care o consider un loc ideal pentru ceremonii de nuntă, în special pentru poze făcute de profesioniști.
Dacă îl căutați veți găsi imediat Palatul Știrbey din Buftea pe hartă, dar pentru orice eventualitate vă las aici locația exactă. Este important de menționat diferența pentru că mai există și Palatul Știrbey în București, pe calea Victoriei. Acolo se plănuiește demolarea și construirea unui centru comercial.
Aștept cu nerăbdare să aflu și părerea voastră despre Palatul Stirbey din Buftea.
Monica a zis
Citind articolul, traesti euforia zilelor de toamna , cind te plimbai in parc si frunzele fosneau sub talpa greoaie si obosita ,cum spune citatul–
„Părea că lumea a fost acoperită de o crustă de desert din scorțișoară și zahăr brun” (Sarah Addison Allen, „Anotimpul dragostei”)