Vineri după muncă m-am urcat în troleibuz (după mulți ani de zile) și m-am dus la gara de nord din București. Acolo m-am întâlnit cu Elena care venea de la muncă și am plecat cu trenul până la Brașov.
A fost un weekend de 1 Mai plin de evenimente. Articolul de față este despre troleibuzele din București și despre trenuri. Mergând atât de rar cu autobuzul aș putea să spun că acest articol este impresia unui străin despre transportul public de persoane din București și o diferență colosală față de autobuzele din Brașov. Este despre cum a fost un weekend întreg fără mașină, doar autobuze, trenuri și mers pe jos. Mult mers pe jos prin Brașov. Mai ales după ce în ultimii 12 ani am mers aproape peste tot cu mașina.
După acest articol urmează încă unul despre cum a fost în weekendul de 1 Mai în Brașov. Ce am făcut. Pe unde am mers. Ce am vizitat și pe unde am mâncat. Poze și impresii din Brașov.
Am mers cu troleibuzul de acasă până la gara de nord din București
Nu am abonament și nici nu știu cum se compostează un bilet. Elena mi-a lăsat un card pe care să-l scanez, dar ori nu m-am descurcat eu ori nu mai avea călătorii pe el. Era vineri după-masă și nu aveam chef să stau să caut ca să încarc. Aveam un troleibuz de prins. Plus că eram și cu un geamantan după mine.
M-am urcat și pot să zic că a fost cam gol. Elena a dat un mesaj pentru mine care a funcționat pe post de bilet. Mi-a plăcut că a mers destul de repede, dar cam agresiv aș putea spune. Dacă nu te ții de ceva te duci pe burtă sau pe spate.
A fost o senzație tare plăcută să nu mai am grija traficului. Cred că am să mai merg cu mijlocul în comun și cu alte ocazii, poate chiar am să instalez și vreo aplicație care să-mi indice ce mijloc în comun să iau și de unde.
Însă la capitolul calitate am să dau -10. Deși din exterior mai zic nu arată chiar așa rău, la interior este dezastru total! Scaune rupte, sparte și mâzgălite. Podeaua și lateralele cu găuri și ruginite. Murdare în ultimul hal de îți este teamă că te murdărești. Iar cauciucul care închide ușile este rupt. Mă gândesc că iarna este un dezastru să mergi cu așa ceva și extrem de frig.
Stați să vedeți imediat cum arată mijloacele de transport în comun la Brașov.
Am mers cu trenul până la Brașov
Ultima dată când am mers cu trenul a fost în 2019, la târgul de Crăciun de la Sibiu. Iar înainte de asta au fost mai bine de 10 ani de la ultima călătorie cu trenul în România.
Prima impresie când am ajuns în gară a fost un sentiment de aventură, de weekend și de libertate. A fost mai curat decât îmi amintesc eu ultima dată și cu puțină nostalgie spun că nu am mai simțit mirosul de aurolac.
A fost extrem de multă lume, poate și din cauză că era weekend cu 1 Mai. Am așteptat puțin în gară pentru că am ajuns amândoi mai devreme. Am mâncat câte ceva și eu curios din fire mă uitam la oameni. Oameni atât de mulți și atât de diferiți care veneau sau urmau să plece cu trenul.
Trenul. O călătorie printr-o țară frumoasă din confortul scaunului, dar fără grija traficului. Oameni care făceau fiecare câte ceva diferit în tren. Unii dormeau, atât cât puteau. Alții citeau, unii ascultau muzică, unii socializau, iar restul se uitau pe geam. Însă cel mai șocant a fost curățenia și cât de bine arătau trenurile la interior. Am citit când m-am urcat în vagon că fusese renovat.
Am ajuns foarte repede cu trenul la Brașov. Am făcut mai puțin de 3 ore și am oprit puțin în Predeal. Afară se întunecase, iar noi tocmai ajunsesem în Brașov.
Prima impresie din Brașov
La gara din Brașov ne aștepta Alex, un prieten care tocmai se mutase aici cu soția lui, Ioana . A venit să ne aștepte în gară în timp ce ea ne pregătea ceva dulce și gustos acasă, dar asta a fost o surpriză, bineînțeles.
În seara aia nu am apucat să fiu atent la prea multe detalii. Eram obosit după o zi de muncă și era noapte. Nu prea cunoșteam orașul și eram puțin dezorientat. Îmi place la Alex și Ioana că sunt foarte adaptabili cu transportul în comun. Îl foloseau tot timpul și în București, chiar dacă probabil de multe ori le-ar fi fost mai ușor dacă ar fi avut o mașină.
Folosesc un taxi atunci când se grăbesc sau nu vor să aștepte în stații, iar acomodarea asta cu mijloacele de transport în comun am remarcat-o și la Brașov. Deși s-au mutat de puțin timp, știau deja o grămadă de trucuri. În primul rând au o aplicație unde scrie cu exactitate când sosește autobuzul în stație și de fiecare dată programul este respectat cu sfințenie. Detaliu pe care în București nu are rost să-l caut pentru că nu există.
Autobuze noi și curate în Brașov, iar majoritatea 100% electrice. Toate autobuzele cu care am mers au oprit cât mai aproape de bordură, calitate care lipsește cu desăvârșire șoferilor de autobuze din București. Am fost uimit să descopăr cu în autobuzele din Brașov nu au fost furate chestiile acelea cu care spargi geamul în caz de urgență și nici legate cu ceva nu erau.
Lasă un răspuns