Recent am fost în vizită la niște prieteni în Brașov. Deși fizic (prin telefon) am participat la discuțiile care au decis cam ce vom vizita, practic nu am contribuit cu nimic. Au fost alții mai experimentați ca mine și sincer vă spun că discutau așa cum pot vorbi eu despre străzile din București. Ideea este că deși inițial s-au făcut niște planuri, când am ajuns la Brașov ne-am răzgândit și s-a decis să mergem pe Dealul Lempeș.
Cam tot ce am vizitat în ultimii ani prin sau pe lângă Brașov este datorită lor și chiar sper să fac asta mai des. Îmi place Brașovul, dovada fiind și această activitate de cam o jumătate de zi. Vă povestesc la final cum am completat ziua. Însă, chestia este că nu mă interesa prea mult ce și unde mergem, știam sigur că o să-mi placă. Da, chiar și dealul ăsta m-a obosit puțin și nu am făcut tot traseul până la mlaștină, dar chiar și așa, tot a fost frumos.
De unde se începe traseul pe Dealul Lempeș
Am auzit că ar exista mai multe variante de unde să înceapă traseul, dar nu cred că pot fi mai bune ca aceasta. Noi am venit din Brașov și am intrat în Sânpetru. Urmând gps-ul am mers până la o parcare improvizată de unde am luat-o la pas. La doar câțiva metri de parcare este și o barieră cu niște semne care ne avertiza că intrăm în zonă protejată și chestii pe care nu aveam voie să le facem, cum ar fi să rupem flori.
Cum este în Rezervația Dealul Cetății – Lempeș
Noi am mers când totul era uscat, deci ideal asta vă recomand să urmăriți, dacă a plouat recent în zonă pentru că altfel tot ce urmează să vă povestesc se anulează.
Gândindu-mă retrospectiv, traseul este destul de ușor, chiar și pentru cineva care nu este în formă. Drumul începe extrem de ușor și fără prea multe de văzut, doar un aerodrom și câteva case. Cu cât am avansat pe drum am început să vedem flori tot mai frumoase, peisajul care te ține pe loc și un foișor perfect pentru un picnic în familie sau cu prietenii.
Drumul începe să devină puțin mai solicitant, dar știm cu toții cheia marilor succese: pauzele lungi și dese. Sunt semne pe copaci care arată direcția drumului pentru a nu se greși, însă cel mai bun reper este drumul bătătorit. Ocazional mai sunt câteva panouri cu informații despre zonă, traseu și locația voastră în acel moment.
Deși am fost la Cabana Vârful Ciucaș, iar pe drum am văzut până la acel moment cele mai frumoase flori, acum topul s-a schimbat. Pe Dealul Lempeș mi-a fost dat să văd cele mai puternice culori la cele mai interesante flori. Îmi pare rău că nu am putut lua acasă o bucățică din acele rarități, dar cumva așa este cel mai bine. Mă gândesc că nu mulți s-au abținut pentru că nu au fost chiar atât de multe, precum m-aș fi așteptat la o zonă protejată.
Pot să zic că am ajuns până în vârful dealului, pentru că de acolo doar am fi coborât. Am făcut cale întoarsă, iar pe la jumătatea drumului ne-am oprit la un picnic corespunzător. A fost o pauză mai mult satisfăcătoare cu toată acea priveliște care nu se mai termina.
Ce altceva mai puteți vizita în zonă
În drum sau venind dinspre Brașov, pe lângă Dealul Lempeș mai puteți vizita Bisericile fortificate din Sânpetru (construită în sec. XIV), Hărman și Bod (sec XIII), toate fiind și monumente istorice. De asemenea mai apare pe panoul informativ de pe traseu și mlaștina Hărman, la care noi nu am mai ajuns.
Sper ca într-o altă plimbare să vizitam și aceste biserici. Am trecut doar pe lângă cea din Sânpetru pentru că acela ne era drumul, dar nu am mers să o vizităm. Însă arăta destul de frumoasă.
După picnic noi am ales să ne întoarcem acasă ca să ne reîncărcăm bateriile și am comandat câte o clătită uriașă din centrul Brașovului. După care ne-am plimbat pe lângă mall Coresi, o cafeluță, o limonadă și acasică că deja aveam peste 10 km făcuți pe jos și cam ieșea fum din picioarele noastre.
Lasă un răspuns