De dimineață răsfoiam catalogul cu produse pe toată săptămâna din Lidl și am văzut pentru prima dată într-un magazin că se poate cumpăra dulceață de ardei iute. Eu am un punct sensibil pentru acest tip de dulceață, practic îl folosesc la orice. Am ocazii când pun dulceață de ardei iute până și în ciorbă, iar lângă farfurie mai am o ceapă. În zona aia mă situez.
Eu mănânc de vreo 4-5-6 ani dulceață de ardei iute. Îmi face mama în cantități serioase cât să trec iarna cu bine, iar toamna, când apar ardeii iuți care știe ea că sunt buni, reîncepe producția. Nu m-am gândit nici o secundă că așa ceva ar putea fi produs la nivel mare, dar promit că n-am să mă mai las mirat ori și cum.
Cumva mă bucur că există și de cumpărat, dar eu aleg momentan să-mi termin propria producție. N-am gustat, deci nu știu cum este, însă îmi vine greu să cred că este la fel de bună. Doar că pretenția asta a mea vine după ce ani de zile am mâncat-o într-un fel anume.
Abonează-te ca să rămâi la curent cu cele mai noi articole
Așa că, stau drept și mă gândesc că pentru cineva care nu a avut altceva după care să se ghideze înainte, există șanse mari să-i placă. Sunt conștient că producția mea nu rezistă pentru un an întreg, iar munca chiar și pentru 20 de borcane este una galactică. Imaginați-vă că lucrați direct cu ardeii iuți, ăia de la care ne facem roșii ca racul când dăm de unul mai sănătos. Ce să mai zicem după câteva zeci de kg?
Uneori, când mi se termina recolta mai cumpăram ceva sosuri, dar nimic care să se aproprie de așa ceva. Însă, am văzut că dulceața de ardei iute de la Lidl face parte din gama cămara noastră. Așa că sper, ca prin primăvară când rămân fără, să o mai găsesc în Lidl la discreție.

O rețetă nu ne dă mama ta oare?
Ardei iute roșu cât mai mare.
Se curăță de semințe, se pun într-o oală cu zahăr și apă la foc până când zahărul se topește.
Trebuie ținut la fiert 5-6 minute.
Băgat blenderul pentru mărunțire.
Puși din nou la foc 20-30 de minute și după puși direct în borcane.
Ca și cantitate vine 1 kg de ardei iute cu 1 kg de zahăr și (anul acesta a făcut cu) 700-750 ml apă.
Cantitatea de apă poate să difere în funcție de cât de gros/subțire vrei să fie.
Iar ca noutate, anul acesta a mai adăugat și 3 ardei capia copți, pentru a diminua din iuțeală.
Poftă bună!