Am ascultat un podcast într-un program nou făcut foarte bine de cei de la New York Times. Titlul sună așa De ce sunt adolescenții în criză? Iată ce spun dovezile. Iar ca invitat la podcast a fost Jean Twenge, psiholog de cercetare și autor al cărților iGen și Generația internetului.
Toate datele, discuțiile și studiile care au fost făcute și pe care se bazează discuția celor doi a avut loc în SUA. Însă, știm foarte bine că o bună parte din comportamentul tinerilor de azi este asemănător peste tot în lume, dacă avansul tehnologic și noile trend-uri se aproprie de același nivel ca în SUA.
În primul rând, trebuie menționat că depresia și anxietatea au mai fost și în trecut, nu suntem noi prima generație care experimentează așa ceva. Însă, din cauza multor particularități, nu a fost descoperit la o scară largă în trecut ca să fie observată. Acum, într-o lume atât de conectată și cu tot avansul tehnologic se pot face multe legături.
Totuși, asta nu trebuie să fie un sentiment de ușurare, doar pentru că părinții sau bunicii noștri au avut. La generațiile anterioare au fost alți factori, cum ar fi – criminalitatea.
Ce face ca generația noastră să aibă o piscină mai mare plină cu depresie și oameni anxioși, ei bine sunt sigur că puteți ghici și voi – rețelele sociale, singurătatea și o calitatea proastă a somnului.
Abonează-te ca să rămâi abonat la cele mai noi articole
Sunt motivele pe care la auzim la infinit, însă până ajungem să le înțelegem profund și să nu mai tratăm subiectul ăsta atât de superficial, nu vom reuși să facem schimbări notabile.
Rețelele sociale
Pentru un om de rând care găsește refugiu în pauza de țigară, seara înainte de culcare sau coada de la magazin, o să-i vină greu să accepte și să înțeleagă de ce acele câteva minute pe oră, oră de oră, zi de zi, ajunge să-i facă rău.
Am să enumăr câteva dintre motive:
- comparația numărului de prieteni
- faptul că tu stai acasă în timp ce prietenii tăi se distrează mai mereu
- pozele în care toată lumea pare fericită, mai puțin tu
- pozele editate în care ei par că nu au defecte vizibile.
Nu le conștientizăm în timp ce dăm scroll sau înainte să deschidem aplicația, dar le observăm, iar asta este suficient. Creierul nostru preia procesul mai departe și face restul.
Atunci când vom înțelege tot mai mulți ca în era rețelelor sociale noi suntem produsul și nimeni nu face acte de caritate cu acei mii de oameni angajați, poate vom privi altfel situația în care ne aflăm. Datele noastre au valoare pentru ei și nu au nici un interes să-ți spună asta.
Singurătatea
Singurătatea este unul dintre efectele secundare ale rețelelor de socializare. Încercați să comparați viața voastră de acum 10-20 de ani vs cea de acum și faceți abstracție că acum 20 de ani erați copil și inocent. Poate că tocmai asta contează acum mai mult ca oricând.
Acum vorbim numai la telefon și tot mai rar în persoană. Ne transpunem prin mesaje fraze ce au încărcătură emoțională, dar o transmitem prin niște apăsări de butoane în loc să fim față în față. Interacționam cu oameni doar când suntem la muncă și pe drumuri. Evităm anumite interacțiuni doar pentru că în mintea noastră am aflat părerea celuilalt despre noi, fără ca noi să vorbim cu persoana respectivă.
Suntem o generație a singurătății și ne-am pierdut abilitățile de relaționare. Preferăm confortul canapelei și a aplicațiilor de streaming cu conținut infinit în loc să ieșim din casă cu persoana care ne bombardează cu mesaje și meme-uri proaste.
Calitatea proastă și insuficient somn
Stăm cu orele pe telefon zilnic. Pe atât de multe rețele de socializare și vorbim prin alte aplicații de mesaje, transmițând emoticoane care semnifică anumite stări, însă expresia feței noastre nu zice nimic. Iar toate astea înainte de somn, pentru că doar atunci mai avem timp liber, nu?
Experții ne recomandă să nu ne mai atingem de telefon cu câteva ore înainte de culcare. Iar dacă vei spune că acolo ai alarmele, poți foarte bine să cumperi un ceas cu alarmă. Sunt ieftine și ca siguranță putem cumpăra mai multe, amplasate la marginea patului ca să fim siguri că ne ridicăm pentru a opri alarma.
Se întâmplă deseori să ne trezim în mijlocul nopții și din instinct ne uităm la telefon. Este suficient pentru creierul nostru să pornească procesul. Nu mi-a scris nici până la ora asta. Nu am nici o notificare pe fb, instagram, etc. Sunt chestii automate pe care creierul le observă și le procesează. Soluția? Lăsați telefonul în alta cameră și încercați să dormiți mai mult.
Am mai menționat cartea asta în Topul cărților de dezvoltare personală. Matthew Walker explică în cartea sa excepțională – Despre somn, cum putem crește riscul de a face fiecare boală din lume dacă nu dormim suficient. Explică și prin studiile clinice pe care le-a făcut cum putem fi mai irascibili, mai slabi pregătiți sau chiar să avem efectul de mahmureală dacă nu dormim suficient.
Amânarea simptomelor la copii
Zic amânare, pentru că nu cred că mai poate fi evitat. Doamna doctor psiholog a explicat în podcast că studiile făcute arată cum anxietatea și depresia începe să apară la tineri tot mai devreme. Motivele sunt aceleași, însă, ca părinți puteți face ceva în legătură cu asta. Voi mai puteți amâna și oferi educația necesară celor mici, noi trebuie să luăm măsuri dure și eventual să ne tratăm la specialiști.
Una dintre soluții este amânarea smartphonului. Știu că vă doar inima când copilul vine și spune că toți copiii din clasă au și el nu are, dar pentru binele lui, amânați cât de mult puteți.
Pe urmă, când îi cumpărați unul, puteți să-i cumpărați unul slab (prost), nu cel mai nou și cel mai bun. Astfel va avea dificultăți în a sta pe telefon și îl va pune mai repede deoparte. Nu-i ușurați munca.
Iar de aici, ca o piesă de domino, amânați cât de mult puteți accesul pe rețelele de socializare pentru copil.
Când veți aduna niște curaj, sunteți dispuși să renunțați la confortul mintal de a trăi neutru și nepăsător, uitați-vă la documentarele astea două de mai jos. Cele două prezintă numai o fărâmă din efectul pe care îl au asupra noastră.
Iar dacă vreți să ascultați podcastul, găsiți episodul aici.
Lasă un răspuns