Cărțile de dezvoltare personală sunt și vor fi instrumentul cu ajutorul căruia se poate descoperi și învăța obiceiuri noi și bune care să vă ajute să vă schimbați viața. Trucul dezvoltării personale este ca voi să vă doriți atât de mult această schimbare încât să înțelegeți și să asimilați toate sfaturile din cărțile pe care le citiți. Dacă citiți doar ca să bifați sau așteptați ca ceva să se schimbe doar pentru că ați citit câteva cărți de dezvoltare personală o să fiți dezamăgiți, iar apoi veți spune tuturor că nu funcționează.
Dezvoltarea personală este o lecție continuă. Nu vă opriți la un domeniu sau la un număr de cărți. Ca să citiți cele mai bune cărți de dezvoltare personală, uitați-vă la ce au realizat autorii cărților, nu la titlurile pompoase. De multe ori acestea au un conținut de slabă calitate și lecții otrăvitoare.
De la idee la bani – Napoleon Hill
Napoleon Hill este considerat unul dintre primii scriitori al cărților de dezvoltare personală, iar cărțile lui sunt printre cele mai vândute la nivel mondial. Aceasta a devenit cu timpul cea mai importantă carte a literaturii motivaționale și cartea indispensabilă a oricărui om de succes.
A fost scrisă sub îndemnul lui Andrew Carnegie și timp de 25 de ani, Napoleon Hill a adunat informații de la toți oamenii de succes pe care i-a putut întâlni, printre aceștia s-a numărat și Președintele Franklin D. Roosevelt căruia i-a fost consilier timp de 3 ani.
De la idee la bani reușește să ne dovedească încă o dată că omul are puterea de a își crea propriul viitor așa cum și-l dorește. Indiferent de nivelul de educație pe care îl aveți sau clasa socială din care proveniți, această carte pune la dispoziția oricui șansa de a își duce la îndeplinire planurile. Puteți găsi o recenzie completă aici.
Vezi aici mai multe cărți scrise de Napoleon Hill
Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale – John C. Maxwell
John C. Maxwell este un lider în dezvoltarea personală la nivel internațional. În fiecare an vorbește în fața companiilor din Fortune 500, lideri guvernamentali internaționali și diverse academii militare din U.S.A, echipe de fotbal și ambasadori ai Națiunilor Unite. Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale este una din cele mai vândute cărți ale lui și face parte dintr-o serie de 4 cărți. Atât ideile cât și modul în care le explică în această carte sunt exact detaliile care vă lipseau pentru a vă apuca de treabă. Nu am întâlnit pe nimeni care să fi citit această carte și să nu recunoască că viața i-a fost schimbată.
Vezi aici mai multe cărți scrise de John C. Maxwell
Ai nevoie de această carte ca să obții ceea ce-ți dorești – Mark Palmer și Scott Solder
Doi oameni cu o experiență foarte bogată în domenii precum psihologia afacerilor și dezvoltare organizațională și-au pus cunoștințele în acest volum, volum care te ajută să înțelegi mai bine arta persuasiunii. Sunt sigur că orice om își dorește să poată fi conștient atunci când persoana de lângă el încearcă să-l manipuleze.
Ai nevoie de această carte ca să obții ce-ți dorești te va ajuta să vezi lumea din jurul tău cu alți ochi și să nu mai pici în plasa oamenilor cu interese ascunse atât de ușor. Secretele din acest volum vă poate purta pe culmi neatinse de mulți, de aceea ține de voi în ce scop veți folosi aceste informații.
Emoții date pe față – Paul Ekman
Dacă ai impresia că ai învățat ceva din serialul Lie to me atunci ai răbdare să citești Emoții date pe față. Cartea lui Paul Ekman este exact continuarea pe care n-am avut-o la serial și tot ce s-ar fi întâmplat în spatele camerelor de filmări, iar noi nu am putut vedea.
Emoții date pe față este abecedarul oricărei persoane care dorește să afle adevăratele intenții și semnificații din spatele unui zâmbet. Oare a fost un zâmbet forțat sau i-a plăcut ce am zis? La astfel de întrebări vei avea răspunsuri.
Paul Ekman – un psiholog american ce vine cu decenii de cercetări ale emoțiilor și expresiilor faciale, toate acestea sintetizate în Emoții date pe față. Încă un pas spre dezvoltare personală.
Puterea obișnuinței – Charles Duhigg
Se axează foarte mult pe obiceiurile noastre și pe modul în care ne așezăm pe cea mai ușoară alegere. Deprinderile noastre ne afectează alegerile, succesul, viața personală și cam tot ce a mai rămas.
Charles Duhigg vine cu multe exemple din trecut și prezent, viața personală și afaceri. Vă puteți regăsi cu ușurință în oricare situație pentru că sigur aveți obiceiuri care reflectă comoditatea și prin urmare vă împiedică să progresați. Puterea obișnuinței este cartea care vă transmite un semnal de alarmă, dar și sfaturi pentru o viață mai bună. Este acel prieten care vă cunoaște perfect, dar nu vă atenționează când încetați să fiți ce ați fost cândva sau să mai trăiți. Dezvoltarea personală mai înseamnă și schimbarea obiceiurilor care vă distrag.
Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm – Matthew Walker
De câte ori v-ați trezit prost dispus? De câte ori v-ați trezit obosit? Deși ați dormit minim 7-8 ore. Există chiar și câteva probleme de sănătate pentru care vă duceți la doctor, iar acesta vă întreabă dacă dormiți bine. Ideea este că în timpul somnului corpul se resetează, se regenerează, se reface – se odihnește. Lipsa somnului sau un somn incomplet vă afectează mai mult decât ați crede, iar Matthew Walker vă explică de ce, dar și cum.
Somnul reface starea metabolică a corpului prin ajustarea în detaliu a echilibrului dintre insulină și glucoza din sânge. Somnul adecvat se leagă strâns de forma în care se află sistemul nostru cardiovascular, scăzând tensiunea arterială și în același timp menținându-ne inimile în condiții optime.
Curs de vânzări. Cum să vinzi orice oricui – Zig Ziglar
O altă legendă din categoria dezvoltare personală, Zig Ziglar ne poartă de data aceasta prin tehnici de vânzare.
O scurtă, dar impresionantă lectură plină și cu sfaturi. Curs de vânzări este perfectă dacă interacționezi cu mulți agenți de vânzare sau poate că intenționezi să devii unul.
Se adresează atât clientului, cât și agentului de vânzări. Sfaturi utile ce n-ar trebui să le ignorați, mai ales pentru că are doar 100 de pagini.
Secretele prosperității – Napoleon Hill
Această carte este compusă din mai multe articole pe care Napoleon Hill le-a publicat între 1919 și 1923 pentru publicația Success Magazine al cărui editor a ajuns mai târziu. O serie de articole foarte bine conturate care redau un stil de viață pe care orice om ar trebui să-l îmbrățișeze pentru a avea o viață prosperă, și nu doar din punct de vedere financiar. Drumul spre prosperitate de multe ori este dificil, dar Napoleon Hill reușește să adune informații de la numeroase persoane influente și în cele din urmă să creeze această carte ce transpune la perfecție, secretele prosperității.
Gândire rapidă, gândire lentă – Daniel Kahneman
O simplă căutare pe Wikipedia să vedeți cine este și ce a realizat Daniel Kahneman ar trebui să vă convingă să-i citiți cartea. Adică premiile, funcțiile și statul acestui om, împreună cu experiența de viață adunate într-o singură carte – asta numesc eu mină de aur. Ca să nu-i spun dezvoltare personală.
Nu realizăm că noi, oamenii, suntem proști. Avem impresia că suntem bine informați despre tot, doar pentru că primim informații. Problema este că suntem manipulați și până ce nu ajungeți să citiți cartea asta, nu veți înțelege cum.
Gândire rapidă, gândire lentă vă va ajuta să vă schimbați modul vostru de a gândi, despre cum să gândiți și veți înțelege de ce noi oamenii, ne comportăm într-un anumit fel.
Cele 21 de legi supreme ale liderului – John C. Maxwell
John C. Maxwell este extrem de cunoscut datorită cursurilor, cărților și sfaturilor pe care le oferă despre dezvoltarea personală în nenumăratele moduri. Nu am citit prea multe cărți scrise de John Maxwell, dar și o carte dacă citiți vă ve-ți da seama imediat de efectele pozitive pe care le are asupra voastră.
Cele 21 de legi supreme ale liderului oferă o bună perspectivă asupra termenului de „lider” și îl ajută pe cititor să-l depisteze imediat când îl întâlnește.
Multe companii au mulți conducători, dar puțini lideri, puțini oameni care, după o întâlnire, angajații sunt dispuși să cucerească lumea.
Tată bogat, tată sărac – Robert T. Kiyosaki
Robert T. Kiyosaki este unul din cei mai cunoscuți scriitori contemporani în domeniul economiei. A devenit foarte cunoscut după ce această carte a devenit bestseller peste noapte și a schimbat modul de gândire și gestionare a banilor a multor oameni. La acea perioadă, atât Robert T. Kiyosaki cât și ideile lui nonconformiste au venit precum un val care te ia prin surprindere. Chiar dacă experiențele lui au fost pe cât se poate de adevărate, au fost greu acceptate, iar din acel moment a tot făcut previziuni care a schimbat traiectoria economică a multor oameni și țări.
Vezi aici mai multe cărți scrise de Robert T. Kiyosaki
Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent – Dale Carnegie
Acesta este cel mai pur exemplu de dezvoltare personală. Cartea cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent a fost scrisă în anul 1936, iar sfaturile din această carte încă mai sunt de actualitate. Cei mai faimoși oameni, de succes și lideri ai prezentului au citit această carte.
Este cartea de debut a lui Dale Carnegie, iar până în prezent, a fost vândută în peste 15 milioane de exemplare. Cifre extrem de mari pentru o carte scrisă în urmă cu mai bine de 80 de ani.
Indiferent că vreți să aplicați pentru un loc nou de muncă, că vreți să progresați la actualul loc de muncă, că vreți să obțineți o licență sau lucrați la un plan personal, sfaturile fără dată de expirare ale lui Dale Carnegie din această carte vă vor ajuta și vă vor schimba viața.
Găsești aici mai multe cărți scrise de Dale Carnegie
Începe cu ce nu-ți place – Brian Tracy
Brian Tracy este CEO în propria companie. Companie ce oferă consiliere în leadership, vânzări, strategii, creativitate și multe altele. Este autorul a peste 45 de cărți și peste 300 de înregistrări audio și video ce au fost traduse în zeci de limbi.
Începe cu ce nu-ți place este un bestseller internațional și una din cele mai bune cărți a lui Brian Tracy. Prin această carte, Brian Tracy transmite o idee, care în teorie, este una din regulile dezvoltării personale: dacă începi dimineața cu ce este mai greu sau ce nu-ți place, în restul zilei, dacă te lovește lenea sau cineva te distrage, măcar poți să spui că ai făcut ceva productiv azi.
Dacă ești în căutare de sfaturi simple prin care să-ți maximizezi productivitatea, atunci începe cu această carte. Sigur te va ajuta.
Găsești aici mai multe cărți scrise de Brian Tracy
Secretele celor trei maeștri ai succesului pentru a-ți schimba viața – Napoleon Hill, Dale Carnegie, Joseph Murphy
O carte combinată din 3 cărți. Napoleon Hill, Dale Carnegie și Joseph Murphy – sunt cei 3 autori ai cărților, 3 scriitori cu numeroase cărți de dezvoltate personală deveniți deja clasici.
Secretele celor trei maeștri este formată din: De la idee la bani – Napoleon Hill (pe care am menționat-o și la început); Puterea subconștientului – Joseph Murphy (până nu o citiți, nici măcar nu puteți bănui de puterea de care dispuneți) și Cum să vorbim în public – Dale Carnegie (o abilitate atât de necesară în zilele noastre).
Cum să devii remarcabil. Fii o persoană de neuitat căreia nimeni nu ii poate rezista – Dale Carnegie
Dale Carnegie este unul dintre clasicii dezvoltării personale și pentru că a trăit în alte vremuri, pentru că este printre primii oameni care au înțeles cum poate fiecare om să se dezvolte și pentru că a avut alte repere în acele vremuri – sfaturile lui sunt printre cele mai simple, pure și clar explicate pe care le veți citi vreodată.
În cartea Cum să devii remarcabil, Dale Carnegie abordează, printre multe altele și însușiri precum generozitatea, empatia și sinceritatea. Acestea sunt doar câteva dintre atuurile de care vă puteți folosi ca să ieșiți în evidență. Știu că zgârie pe ureche, dar ca să aveți succes trebuie să vă faceți remarcat.
Cum să învingi tiparele negative de gândire – Gitta Jacob, Hannie van Genderen și Laura Seebauer
Este o carte scrisă de psihoterapeuți care se concentrează pe scheme cognitive. Știu că sună foarte pompos, dar gândiți-vă că aveți niște probleme (fiecare om are problemele lui) și cu ajutorul acestei cărți, în primă fază veți conștientiza problema, iar apoi veți lucra la ea.
În prima parte veți descoperi Modurile – ce sunt ele, cum să le identificați, dar și substraturile fiecărui Mod. Sfidare, furie, singurătate, tristețe și emoții – toate acestea vă creează gânduri negative și trebuie să învățați să le controlați. În partea a doua veți învăța cum să schimbați Modurile. Modurile discutate în carte sunt: Modurile de Copil; Modurile de Părinte Disfuncțional; Moduri de Coping; Modul de Adult Sănătos.
Lasă un răspuns