Deși este doar un update și nici măcar cel mare care vine o dată pe an, m-am decis totuși să scriu despre el pentru că este important în ceea ce privește securizarea telefonului. Zic securizare și nu securitate pentru că sunt două lucruri diferite. Securitatea ține mai mult de activitatea online și atacurile cibernetice în timp ce securizarea este despre protecția telefonului, dispozitivului.
Update-ul conține mai multe îmbunătățiri, dar principala noutate se numește: Stolen Device Protection. Această modificare era așteptată de ceva timp pentru că mai mulți oameni s-au plâns că li s-au furat telefoanele și toate informațiile.
De ce a fost nevoie de o îmbunătățire pentru securizarea telefonului?
Wall Street Journal a făcut o investigație lungă bazată pe comunicările venite din partea cititorilor. Foarte mulți oameni care au pățit același lucru. Poliția a aflat că victimele erau urmărite în locurile publice când introduceau codul pin în telefon. Odată ce erau siguri de pin furau telefonul din baruri sau alte locații. În doar câteva minute hoții schimbau parola telefonului. Practic, proprietarul telefonului nu se mai putea loga în contul Apple ca să-și blocheze telefonul. Iar de acolo hoții își făceau de cap și furau banii, sute de mii de euro.
Ce este Stolen Device Protection de la Apple și cum funcționează
Sistemul de operare știe deja ce înseamnă „acasă” pentru noi prin vizitarea frecventă a unor locuri. Când vrem să schimbăm parola contului de Apple (fix ceea ce ar face un hoț imediat după ce fură telefonul), dacă sistemul observă că nu facem asta dintr-un loc vizitat frecvent, pune o întârziere de o oră. Acea oră este vitală în cazul unui furt real.
Într-o oră putem să ne logăm pe icloud.com/find pentru a ne schimbăm parola și eventual să declarăm telefonul furat. Practic nu mai este nevoie doar de pin-ul telefonului pentru toate astea, ca până acum.
Da, există dezavantajul că dacă chiar noi, proprietarii telefonului vrem să facem asta dintr-un loc nou, va trebui să așteptăm o oră. Însă toate astea numai dacă este activată funcția nouă Stolen Device Protection.
Cum se activează Stolen Device Protection
În primul rând trebuie făcut update la versiunea nouă de soft 17.3. Pe urmă intrați la Settings – Face ID & Passcode (aici o să vă ceară pin-ul) – și pe la jumate găsiți opțiunea Stolen Devide Protection, care este pe off și trebuie doar activată.
Alin Manea a zis
Functia asta trebuia de mult implementata. Dar e bine si acum decat deloc.
bogdan a zis
Ar fi bine să o introducă și restul producătorilor de telefoane/software.