După cum am scris în articolul anterior, am petrecut weekendul de 1 Mai la Brașov, ca pieton. Pentru mine este genul de eveniment care se întâmplă nu rar, ci foarte și extrem de rar. Până și o eclipsă are loc mai des.
De ce am ales să mergem în weekendul de 1 Mai la Brașov?
În urmă cu o săptămână am ieșit în a doua zi de Paște cu niște prieteni la Berăria H și pe urmă ne-am plimbat prin parcul Herăstrău. Cred că eram în grădina japoneză când a venit ideea de a petrece cu toții weekendul de 1 mai la Brașov.
A fost o invitație neașteptată și la polul opus pentru mine. Eu până acum, dacă era să plec undeva de 1 Mai, plecam la mare. Iar importanța invitației a fost cu atât mai tentantă pentru că Ioana și Alex tocmai se mutaseră la Brașov.
Ne-am gândit că ar fi o idee bună să mergem, plus că ne gândeam că la mare o să fie înghesuială foarte mare. În acest an am observat că se profită de fiecare oportunitate de evadare din marile orașe aglomerate, iar Brașovul avea să fie cea mai bună alegere pentru noi. Într-o oarecare măsură ne-am înșelat.
De ce am mers cu trenul din gara de nord și până la Brașov?
Iarna aceasta am fost cu Elena și părinții ei la o plimbare scurtă prin Brașov. Am plecat de dimineață din Comarnic și ne-am întors seara. Nu mai știu cât am făcut la dus, dar la întoarcere am făcut în jur de 3 ore, până în Comarnic. Am zis că așa ceva nu mai vreau. Mai bine am fi luat trenul. Și nici măcar nu era vreo sărbătoare. Era doar un weekend și nici măcar nu era zăpadă.
Așa că nu aveam nici un argument pro pentru a merge cu mașina la Brașov. Pentru prima dată ne-am înghesuit toate lucrurile într-o geantă, ne-am urcat în tren și am plecat. Am făcut mai puțin de 3 ore din București până la Brașov.
Nu am avut grija traficului. Nu am avut grija locului de parcare și am ieșit și mult mai ieftin. Ce rost mai are mașina în cazul acesta? Bine, dacă aveam în plan să vizităm ceva pe lângă Brașov clar ne-ar fi prins bine o mașină. Dar în cazul acesta probabil că aveam nevoie să stăm mai mult.
Sâmbătă am fost în centrul Brașovului
Am urcat pe jos la Cetățuia de pe Strajă

În teorie, din Piața Sfatului din Brașov și până la Cetățuia de pe Strajă este mai puțin de 1 km. Practic, este un chin de 30 de minute. Nu eram pregătit pentru acel drum și cumva mi-a fost dor de mașina mea sau de orice mașină.
Este un drum șerpuit și continuu în urcare. Noroc că nu am mâncat înainte că aș fi renunțat undeva pe drum. Dar a meritat.

Nu am vizitat-o la interior, pentru că era în renovare. Ne-am plimbat doar prin jurul ei, am făcut câteva poze și ne-am pregătit pentru satisfacția de a face același drum, la coborâre.

Despre Cetățuia de pe Strajă nu am reușit să aflu mare lucru, pentru că era închisă. A fost prima mea vizită acolo, dar am căutat pe net câte ceva.
Se pare că a fost o fortificație importantă de apărare, situată însă în afara Cetății Brașovului, cu scopul de a împiedica atacarea și mai ales bombardarea acesteia de pe înălțimile din jur. Cetățuia de pe Strajă nu trebuie confundată cu Cetatea Brașovului, ansamblul fortificațiilor care înconjurau actualul centru istoric al orașului.
Am mâncat la pizzeria Massimo în Brașov

După o așa plimbare, pe jos, se spune că devii mai irascibil dacă nu mănânci. Eu aveam foamea în gât și aveam poftă de o pizza. După lungi dezbateri, juriul a decis că la pizzeria Massimo vom mânca pizza de de care avem nevoie.
Partea bună a fost că era aproape, la 8 minute de mers pe jos. Partea proasta a fost că am mai mers 8 minute, pe jos.
Șocul cel mare a fost că numărul de oameni de pe aleea pietonală care duce în Piața Sfatului aproape ca s-a dublat față de când plecasem noi. Deja mă gândeam cu groază că nu mai prindem loc liber.
Dar rugăciunile mi-au fost ascultate sau poate că Lui Bărbosul i s-a făcut milă de mine. Am prins o masă liberă și ne-am făcut de cap. A fost cea mai bună pizza pe care am mâncat-o până acum în Brașov. Eu, Alex și Elena ne-am luat fiecare câte o pizza diferită, iar Ioana și-a comandat un burger.




Notele de la final au fost de la fiecare cele mai mari. Ne-am comandat și o înghețată de la Emma care ne-a dat pe spate.
Prețurile nu pot să spun că sunt mari. O pizza a fost între 30 și 40 de lei, iar o halbă de bere 10 lei. Mi-a plăcut și chiar recomand, iar servirea a fost impecabilă.

Cum a fost de 1 Mai la Brașov în 2022
Sincer, nu prea știu. Adică eram fizic în Brașov, dar n-am mai ajuns în centru, așa cum ne-am propus. Au fost mai multe străzi închise pentru parada cu cai de 1 Mai și autobuzele au venit extrem de greu și extra pline, așa că am renunțat.
Dar am luat-o la pas prin cartierul mai nou – Tractorul. Ne-am uimit de blocurile noi care se tot construiau. Într-un final am ajuns la mall Coresi Brașov.

Prima dată ne-am oprit să luăm ceva de băut, pentru că, din nou, merseserăm destul pe jos. Ne-am odihnit, ne-am relaxat și am luat-o din nou din loc. M-am minunat puțin de mall-ul din Brașov. Am observat multă simplitate și eleganță. Parcă era în aer un miros de necesitate și nu un sistem conturat în jurul consumerismul agresiv.

Am intrat într-un magazin cu cărți, muzică și jocuri de societate. Am fost puțini dezamăgiți de toate acele cărți interesante aruncate parcă aleatoriu printre rafturi. Am fi preferat să vedem ceva cu noutăți, cele mai bine vândute cărți sau orice de genul acesta. Poate că ne-am obișnuit noi cam mult cu rubricile din magazinele online de cărți.

Într-un final am mers vis a vis de mall Coresi și am intrat la mc pentru o ultimă masă în Brașov. Am comandat la ecranele acelea mari, ne-am ales un număr și am așteptat (cam mult) la masă.
Într-un final a trebuit să mai plecăm și acasă.
Lasă un răspuns