Anul trecut scriam un articol despre 3 podcasturi de istorie a României și a Moldovei. Am schimbat foarte mult registru între timp și m-am gândit să vin cu o actualizare despre ce podcasturi mai ascult în 2023. Nu de alta, dar deja preconizez că la anul pe vremea asta voi avea alte recomandări.
Vorbitorincii
Veni, vidi, vici. Așa cum a venit așa s-a și dus din lista mea. Vorbitorincii este un podcast despre viață și multe alte lucruri interesante. Gazdele sunt Cătălin Striblea pe care îl ascult și la radio unde mai are emisiune, împreună cu scriitorul Radu Paraschivescu (în podcast, nu la radio). De ceva timp au început să aibă și invitați, deci podcasturile lor sunt cât se poate de interesante, pentru cine consumă genul acesta de conținut.
Eu mi-am dat seama că informațiile lor nu mă ajută cu nimic și nu folosesc nimic din ceea ce recomandă. Așa că am fost nevoit să renunț în a-i mai asculta. Cu toate astea consider ca fiind un podcast foarte bine făcut.
Mind Architect
Recunosc că la prima interacțiune cu acest nume m-a atras prin titlu, după care am văzut că este împreună cu Paul Olteanu despre care auzisem deja destule lucruri interesante. Mind Architesct este un podcast de dezvoltare personală, cu accent pe creier și comportamente. Este vorba despre multă psihologie și neuroștiință.
Îmi place foarte mult, însă este greu de digerat. Prin urmare nu pot să ascult foarte des, pentru că am nevoie să fiu atent. Îi ascult destul de rar, dar când mă pun pe treabă ascult într-o săptămână cât pentru 6 luni.
Acasă la Măruță
M-am surprins chiar și pe mine cu această recomandare. Podcastul lui Măruță l-am pus mai demult la favorite când fusese invitată Cristina Demetrescu. De atunci nu cred că am mai ascultat ceva de la el, până acum câteva săptămâni când intrasem în lista mea cu podcasturi salvate. Atunci am văzut că la Măruță, printre invitați erau și câțiva doctori. Doctori de inimă, de ficat și tot așa. Am zis să-i dau o șansă, sigur au ei ceva interesant de spus acolo.
Vă spun sincer că de atunci nu mai mănânc mezeluri, carne mănânc o zi da, una nu și fac sport ceva mai mult. Până nu asculți ce au de spus doctorii ăia, nu poți să te convingi. Prin urmare, podcastul lui Măruță îl ascult în funcție de invitați.
Where should we begin?
Este un podcast în limba engleză, gazda fiind nimeni alta decât Esther Perel – terapeut care consiliază cupluri. I-am citit și cartea – Inteligență erotică, despre care am scris câteva cuvinte și o recomand cu căldură tuturor.
Podcastul ei are ca subiect scrisorile clienților. Aceștia trimit un email cu situațiile lor, iar Esther alege dintre ele și face o discuție telefonică. În baza acelei discuții (unde oamenii își dau acordul pentru așa ceva), ea discută și ne explică situația. Poate părea banal, dar cum altfel să știi ce să faci într-o situație reală? Pui pauză și cauți ajutor pe internet? Nu-i mai bine să înveți din timp și din experiențele altora pentru ca tu/voi să nu ajungeți în aceleași situații?
On the record
Este un podcast produs de jurnaliștii de la Recorder. Aceștia publică săptămânal câte un podcast cu cele mai fierbinți și, din păcate, de multe ori subiecte evitate de mare parte din presă. Au invitați foarte interesanți și adresează întrebările potrivite. Recomand cu foarte mare căldură.
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
Sunt știri atent selecționate de Recorder și publicate în fiecare seară în varianta scrisă și audio. Evident eu ascult varianta audio pe Spotify, însă pentru cine preferă varianta scrisă vă puteți abona pe site-ul lor. Un podcast are în jur de 10-11 minute și publică de luni până vineri.
Istoria României
Am menționat acest podcast și în articolul anterior despre istoria României și a Moldovei, însă abia anul acesta m-am pus pe treabă mai serios. Deși prefer tipul de conținut, chiar și când vine vorba de podcast, în varianta de la următoarea recomandare, în lipsă de altceva este ok și așa.
Călina prezintă istoria. Pentru a reține și a înțelege este nevoie de timp și multă atenție. Există și varianta discutată care mi se pare mult mai accesibilă.
Podcastul de istorie
Am lăsat ce-i mai bun pentru final. Cred că este primul podcast cu care am început și singurul pe care încă îl mai ascult. Dorin Lazăr si Sergiu Motreanu fac o treabă excelentă. Prezintă istoria în urma unei discuții dintre ei, se contrazic unul pe celălalt și de multe ori explică o idee în diferite feluri. De ce contează asta? Pentru că vorbim despre o istorie, popoare și civilizații foarte vechi, nu de prospectul unui produs.
Metoda Călinei din păcate la mine nu prinde foarte bine. Ea citește istoria, Dorin și Sergiu o explică. Este o diferență enormă, ca și tipul lor de conținut.
Știu că sunt destul de multe podcasturi pe care le ascult, dar aparent am mult timp liber în care pot să ascult lucruri interesante. Încerc să am grijă să ascult un podcast în funcție și de activitatea pe care o fac când ascult, pentru că altfel risc să nu înțeleg.
Ascult aceste podcasturi numai pe Spotify și mă gândesc să fac un articol și cu emisiunile pe care le urmăresc pe YouTube, pentru că am și acolo câteva interesante. Voi ce podcasturi ascultați și pe ce platformă preferați să le urmăriți?
Marius a zis
Eu ascult doar ce mi se pare interesant. Nu mai dau play chiar la orice. Oricum, tot ceea ce inseamna artisti s-au plimbat de colo colo. Mind Arhitect nu mai ascult, mi se pare ca boom-ul a fost la inceput, acum…