Această carte vorbește despre erotism și despre poetica sexului, despre natura dorinței erotice și dilemele ce o însoțesc. Ce simți când iubești pe cineva? Intimitatea profundă conduce întotdeauna la sex? De ce trecerea la statutul de părinte se transformă atât de des într-un dezastru erotic? De ce are un caracter atât de erotic ceea ce ne este interzis? E posibil să ne dorim ceea ce avem deja?
Esther Perel
La aceste întrebări, dar și la multe altele, Esther Perel ne răspunde în cartea ei – Inteligență erotică, care a devenit foarte repede bestseller. Ca terapeut cu experiență în psihologia cuplurilor și cu o vechime de peste 20 de ani, Esther Perel ne luminează cu răspunsuri și mai ales întrebări la care vă garantez că nu v-ați fi gândit până acum, combinate cu experiențele clienților ei.
Diferite categorii de cupluri și oameni celibatari i-au trecut pragul cabinetului și cu experiența venită a celor 9 limbi pe care le vorbește, Esther Perel vine cu ceea ce eu numesc o revelație în secolul XXI, mai ales pentru cum mulți privim relația de cuplu.
La început am fost intrigat de recomandările atât de intense pe care le-am primit pentru această carte, apoi am fost captivat de cât de bine sunt structurate și explicate informațiile, pentru a le înțelege oricine și de la prima citire. Pe parcurs, am început să fiu puțin plictisit de direcția în care eram condus, dar apoi am reușit să înțeleg și sensul titlului – Inteligență erotică.
Inteligența erotică aspiră să vă angajeze într-o discuție sinceră, clară și provocatoare. Vă încurajează să vă puneți întrebări să spuneți ceea ce este de nerostit și să nu vă temeți să puneți sub semnul întrebării corectitudinea sexuală și afectivă. Lăsând ușile deschise spre viața erotică și viața de familie, vă invit să punem accentul pe sex.
Esther Perel
Top 16 cele mai bune cărți de dezvoltare personală
Ce reprezintă sexul pentru voi? Dar erotismul? Sau poate că vă scufundați în siguranța dragostei și uitați de restul. Înafară de un număr mic și înguști la minte de oameni, cam toți recunosc că evadarea prin sex de calitate, dar mai ales erotism, vă puteți elibera și simții mai în siguranță cu partenerul sau partenera.
Printre multe altele, am învățat din cartea Inteligenta erotică că aproape toată lumea are fantezii, dorințe, metode anume cu ajutorul cărora contactul intim își va atinge intensitatea maximă, dar toate astea sunt reprimate. De ce?
Motivul principal, deși, culmea este vorba de partenerul de cuplu sau de viață, dar lor le este teamă să-și recunoască aceste fantezii pentru că nu vor fi acceptate, nu vor fi înțeleși și preferă să și le reprime, mulțumindu-se cu partide banale de sex și mimări de orgasm, fără a mai cunoaște vreodată plăcerea maximă ce poate fi atinsă.
Problema cu aceste reprimări pe care mulți nu o înțeleg sau aleg să o ignore este că în timp se adună și devine un stres, iar asta cu timpul va deveni o bombă cu ceas. Dar partea cea mai neproductivă este că afectează viața voastră zilnică, limitează interacțiunile afective dintre voi, iar într-un final se ajunge la divorț.
Foarte mulți, poate chiar majoritatea ajung să perceapă dragostea și căsătoria ca pe ceva sigur: s-a căsătorit cu mine, este al/a meu/mea. Acea siguranță că vă așteptați unul pe altul acasă, că indiferent dacă îi vei cere să ieșiți într-o seară în oraș, el/ea va spune „da”. Căsătoria și iubirea sunt scopurile cuplurilor ajunși la o anumită maturitate, dar oare sunteți dispuși să renunțați la fanteziile voastre, erotism și respectiv plăcere?
Abonează-te ca să rămâi la curent cu cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat cu emoția dinaintea întrebării? „Oare va accepta să iasă cu mine? Iar dacă acceptă trebuie să-mi dau interesul să iasă totul perfect, poate așa am o șansă și la următoarea întâlnire”. Siguranța pe care noul statut o oferă, vă amputează, vă elimină dorința de a mai depune vreun efort în plus. Inteligența erotică vă ajută cum să le aveți pe amândouă.
Spre finalul cărții se abordează subiectul anticipare. Dacă este normal să anticipezi o seară romantică/erotică. Răspunsul este: absolut. Anticiparea vă va conduce la așteptări, filme pe care vi le creați în cap, dorința de a se îndeplinii și entuziasmul momentului. Varianta mai lungă a răspunsului la anticipare o puteți studia voi în cartea lui Esther Perel.
Beneficiile și dezavantajele monogamiei, de ce majoritatea bărbaților sunt biologic non-monogami, de ce femeilor le este teamă să discute despre fanteziile lor erotice și cum puteți să-i dați de înțeles bărbatului din relația voastră despre fanteziile voastre erotice fără a le rosti direct sunt întrebări la care răspunsul îl puteți afla în capitolele dedicate din carte.
Am întâlnit femei care se comportau așa cum o femeie trebuie să fie atunci (sau în majoritatea cazurilor) când se află lângă bărbatul lor și anume în partea lor feminină. Dar chestia este că o făceau involuntar, iar situația asta dacă nu este una conștientizată, se va risipi în viitor.
Consider și recomand tuturor persoanelor peste 20 de ani cartea Inteligența erotică de Esther Perel. Ar trebui să fie abecedarul fiecăruia dintre noi.
Parisul, la a cincizecea vizită nu ți se mai pare la fel ca la prima.
Esther Perel
Lasă un răspuns