Vă garantez, încă de la primele cuvinte, că nu veți mai găsi o carte ca aceasta. Omuleți de cretă care vă vor trezi Amintiri din copilărie. O carte plină de mister, suspans, înfricoșătoare pe alocuri, iar cireașa de pe tort este faptul că acesta este debutul lui C. J. Tudor.
Omul de cretă este o înșiruirea de povestiri la persoana I a unui băiețel pe nume Eddie și peripețiile lui. Acesta ne transportă din anul 1986, pe când Eddie avea doar 12 ani, până într-un prezent din 2016 unde, într-un final, vom afla că am fost duși de nas încă de la început.
Ce mai este fascinant, pe lângă misterul din care nu putem evada? Păi să vedem: cine este născut în perioada ’80 – ’95 își va retrăi copilăria, simțind până și mirosul străzii pe care a crescut. Apoi mai este aventura unui grup de copii năzdrăvani, spre final devenind adolescenți și, bineînțeles, prezentul prin care majoritatea adulților am trecut.
Omul de cretă este prima carte la care am trișat. La sfârșitul unui capitol din anul 2016, povestirea s-a oprit într-un punct atât de culminant și următoarea parte bineînțeles că începea cu anul 1986 încât nu am rezistat să citesc cele 10 pagini din acel capitol. Am smuls din pagini până la următorul capitol – anul 2016, să văd cum este continuarea. Acesta a fost momentul când am înțeles de ce pe coperta cărții scrie:
Dacă vă plac cărțile mele, o să vă placă și asta.
Stephen KING
Câte cărți am ascultat/citit pe Voxa în 2022
Omul de cretă este un thriller psihologic reușit din multe puncte de vedere. Unul fiind suspansul în care te ține. Chiar dacă jonglează Eddie cel tânăr care a creat povestea în anul 1986 și în jurul căruia acum ne învârtim și Eddie cel adult, din anul 2016, care încearcă și reușește să ducă povestea la final, misterul și suspansul sunt la ei acasă.
Desigur, finalul Omului de cretă este și el un factor important și ca orice thriller care se respectă, îți oferă firimituri la începutul cărții și pe parcurs, pentru a ghici singur adevărul. Să vă văd dacă reușiți acum să vă abțineți în a citi direct finalul, mai ales când prologul cărții, deși banal la prima citire, el ascunde adevărul din mister.
Știu că mă veți face mincinos, dar nu sunt. Omul de cretă chiar este romanul de debut al lui C. J. Tudor. Știu că nu pare absolut deloc, nu la cât de bine este scrisă această carte, dar apoi se nasc întrebările: unde a fost C. J. Tudor până acum și când va scoate următoare carte? Cel puțin eu la asta mă gândesc acum.
Suspans, thriller, mister – Omul de cretă
Lectură și suspans plăcut!


Tentanta cartea asta, cel puțin după cum ai descris-o m-ai c-am molipsit. Cred ca o caut și o citesc ( sa ma întorc și in Copilărie, perioada de aur) .
Multumesc frumos !
Dacă copilăria ta se apropie numai și cu puțin de povestea cărții, apucă-te și scrie-o. Succesul va fi garantat 😉