Ce mai face omul plictisit când îi este cald? Citește despre metode noi de reducere a temperaturii. Așa am dat peste articolul ăsta care spune despre o nouă vopsea albă care poate reduce temperatura suprafeței peste care este aplicată și automat temperatura clădirii din interior.
Vopseaua albă comercială în prezent poate reflecta cam 80-90% din lumina soarelui. Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Purdue, împreună cu echipa sa a creat în 2020 un nou tip de vopsea albă. Prima versiunea pe care au scos-o reflecta 95% din lumina soarelui, iar la numai câteva luni au scos o nouă formulă care reflectă 98%.
Această vopsea poate face ca suprafețele pe care este aplicată vopseaua să scadă cu până la 8 grade Fahrenheit la prânz si cu până la 19 grade mai reci pe timp de noapte. Utilizarea aerului condiționat scade cu până la 40%.
În 2021, Guinness a declarat-o ca cea mai albă vopsea din toate timpurile. De atunci au primit tot mai multe premii. Însă, cel mai surprinzător lucru a fost interesul producătorilor de haine, încălțăminte, mașini și chiar nave spațiale. Deși inițial a fost concepută pentru acoperișuri, Dr. Ruan a spus că vor crea o versiune mai ușoară a vopselei pentru a putea fi aplicată și pe alte produse.
Abonează-te ca să rămâi la curent cu cele mai noi articole
Ca și mine, acum vă întrebați când o putem cumpăra. Se pare că sunt la un distanță de a comercializa vopseaua. Dr. Ruan și echipa lor lucrează în prezent la creșterea durabilității și rezistenței la murdărie. De asemenea lucrează să ofere cât de cât aceleași proprietăți și pentru alte culori. Procentajul de reflecție a luminii nu va funcționa la fel de bine ca la vopseaua albă, dar va fi mult mai bine decât la cele colorate din spațiul comercial din prezent.
Jeremy Munday, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea din California, a declarat că această redirecționare abia dacă va afecta spațiul. Soarele deja emite multă căldură. El a asociat această reflecția cu turnarea unui pahar cu apă într-un ocean.
Îngrijorările lor sunt legate de materialele necesare pentru crearea acestei vopsele. Versiunea standard a vopselei folosește sulfat de bariu, care trebuie extras, ceea ce înseamnă creșterea amprentei de carbon.
Chiar dacă mâine se oprește arderea combustibililor fosili, schimbările și dezastrele climatice tot vor mai apărea, din cauza cantității mari de gaze cu efect de seră ce sunt prinse în atmosferă. Dr. Munday a declarat că răcirea la scară largă este asemănătoare cu o plută de salvare. Aceste schimbări sunt bune până se găsesc soluții ideale.
Adrian Bolocan a zis
Bună treabă, dar până o vom putea folosi, să mai punem niște copaci. 😀
bogdan a zis
Copaci. Umbră. Sună atât de bine. “Noroc” că avem politicieni care au votat la UE împotriva unui proiect de împădurire.