Recent am scris primul meu articol despre cum am început să tranzacționez la BVB (Bursa de Valori București). Acolo am scris mai multe motive și scenarii puțin triste, dar cu scopul de a motiva oamenii să investească la bursă. Ei bine, acum m-am gândit că este mai corect și normal să îndemn oamenii să investească oriunde, nu doar la bursă. Practic să investești banii în ceva care în timp poate aduce profit.
De ce sunt din ce în ce mai hotărât pe necesitatea investițiilor
La începutul pandemiei mulți am fost extrem de relaxați. Am venit după mulți ani în care nu aveam nici un fel de eveniment economic neplăcut. Iar dacă cineva își amintește vreunul, de la criza financiară din 2008 și până în 2020, sunt aproape sigur că pălește în comparație cu pandemia și mai nou războiul de la granița noastră.
A venit pandemia, mulți aveam bani economisiți sau o situație care ne putea asigura un trai decent fără prea mari bătăi de cap. Desigur, nu toți au fost atât de lipsiți de griji. Unii și-au pierdut casele, afacerile, iar alții au fost salvați doar pentru că guvernul a dat o lege pentru amânarea ratelor la bănci.
Ultimul val al pandemiei ne-a făcut să fim mai optimiști și dornici de a reveni la viața și prosperitatea de dinainte de pandemie. Dar apoi a venit războiul din Ucraina care are peste 20 de zile și nu dă semne să se sfârșească prea curând. Poate mulți nu realizați efectele secundare pe care le are acest război asupra economiei globale, dar în curând vom vedea cu toții. Prețurile vor crește atât de mult încât efectele economice din pandemie vor părea pistol cu apă în comparație cu ce ne așteaptă acum.
Însă toate astea m-au făcut să realizez importanța unor investiții. Unor bani investiți în orice care poate aduce:
- siguranța banilor,
- un profit de aproximativ 20% pe an,
- certitudinea că nu vom scoate acei bani oricând avem noi chef.
Viața fără investiții
Viața este frumoasă și merită trăită, da. Dar în urmă cu 4-5 ani trăiam fără grija zilei de mâine, pentru că totul mergea bine, însă eu nu aveam o plasă de siguranță. Nu mă așteptam să ajung în situația să nu-mi mai permit una și alta sau să trăiesc cu banii de la o zi la alta.
La fel cum nu realizam cât de greu este să strângi bani pentru un avans de casă, când trăiești de pe o zi pe alta. Din nou, pentru că în urmă cu 4-5 ani nu mă așteptam să vină vreo pandemie și mai nou război.
În urmă cu 4-5 ani, dacă voiam să plec undeva se punea problema dacă am chef. Acum, desigur se pune problema de bani, iar banii pentru un concediu se strâng cu câteva luni înainte. Economiștii ar spune că dacă strângi bani pentru un concediu timp de 3 luni sau mai mult, deja nu mai este rentabil să pleci în acel concediu.
Așa arată viața fără bani investiți care să producă alți bani la rândul lor.
Viața cu investiții constante
Suma minimă de investit la bursă este de aproximativ 3.000 lei. O sumă care poate fi atinsă ușor de cineva care nu are bani economisiți, dar care dorește să investească la bursă. După acest hop, platformele de investiții la bursă te lasă să adaugi și câte 10 lei. Desigur, nu ai nici o garanție că vei avea cine știe ce profit cu 10 lei investiți pe lună, dar este un început.
Unii experți spun că dacă investești 100 de euro pe lună, în 40 de ani poți ajunge milionar. Partea dificilă nu sunt cei 100 de euro pe lună, ci perseverența de a face asta lună de lună timp de 40 de ani fără a scoate nici un ban de acolo.
Însă scopul de a fi milionar trebuie să fie unul secundar și atins fără prea multă muncă. Scopul principal trebuie să fie dorința de a avea mereu bani undeva, bani care se înmulțesc în fiecare secundă și de care te poți folosi ca să nu-ți pierzi casa, afacerea sau să eviți altă tragedie.
Nu avem cum să prezicem cum va fi la anul, dar dacă am învățat ceva din aceste 2 mari evenimente din ultimii ani este cât de important este să investești banii în ceva și să-i dai un viitor familiei tale.
Abonează-te pentru a rămâne la curent cu cele mai noi articole
În ce poți să investești banii
Desigur, sunt nenumărate opțiunile de investiții. Fiecare părere poate fi un domeniu diferit de investiție. Dar eu sunt de părere că investițiile cele mai atent calculate, planificate și un domeniu pe care să-l poți stăpânii, te poate ajuta să devii un bun investitor.
Bursa
Indiferent de care Bursă vorbim, această opțiune este deseori cea mai sigură, cu un minim de investiție și cu un profit anul constant.
Dacă o comparăm cu un apartament pe care îl dăm în chirie, acolo trebuie renovat sau făcut reparații după ce pleacă un chiriaș, trebuie căutat chiriaș, poate chiar stat 1,2,3 luni fără chiriaș sau să dai de cineva care îți face numai stricăciuni. Nu zic ca este o opțiune greșită, dar nu este deloc ușoară.
La bursă nu trebuie să fii expert pentru a avea succes. Te uiți la cele mai tranzacționate 20 de companii pe piața principală și începi să citești despre ele. Da, implică puțină muncă, dar odată ce ai stabilit un portofoliu de câteva companii, pe urmă doar investești în ele. Acestea aduc dividente și acțiuni gratuite, iar dacă investești pe termen lung, munca ta implică câteva ore pe lună, cel mult.
Imobiliarele
Dacă ai bani, imobiliarele poate fi un domeniu bun de scos bani, dar de la mai multe apartamente. Cu un singur apartament în chirie nu simți mare lucru.
Pentru cei care fac împrumut pentru a cumpăra un apartament pe care să-l dea în chirie, nu putem spune că fac investiții, nu? Hai sa ne uităm la cei care în primul an au renunțat la chirii și au plecat la țară, la părinți (vezi cazul studenților). Acolo poți să stai mult timp fără chiriaș. Da, poți spune că nu vine a doua pandemie chiar atât de repede, dar nici în 2019 nu te-ai fi gândit că poate veni o pandemie, nu?
Plus că dacă ai vreo urgență, nu poți lichida bani, ca la acțiuni. Nu?
Criptomonede
Istoria recentă ne dovedește că acest domeniu poate fi de succes. Poate chiar mai bine de 20% pe an ca la bursă. Dar pe ce se bazează mai exact aceste valori și creșteri la criptomonede? Pe speculă.
Problema cu aceste investiții este că nu au o bază pentru acea valoare și așa cum crește 300% într-o săptămână, la fel de bine poate să și scadă 1.000% într-o zi. Atât de volatilă este piața de criptomonezi. N-ai să vezi așa ceva vreodată la bursă.
Eu mi-am pierdut încrederea în investiția din cripto. Plus că nu sunt reglementate. De ce ar conta asta? Pai la acțiuni, dacă platforma prin care cumperi acțiuni la bursă pățește ceva, acțiunile tale sunt în siguranță și poți fi despăgubit până la o anumită sumă. Asta se întâmplă când o instituție precum asf-ul reglementează o piață. La cripto este cam fiecare de capul lui.
Ca să vezi un exemplu recent, citește despre criptomoneda bazată pe serialul Squid Game care a crescut cu 75.000% într-o săptămână, dar când oamenii au vrut să scoată banii au realizat că totul a fost o mare țeapă. Au existat repercusiuni? Nu. S-a terminat ca atunci când îți cumperi o înghețată și o scapi pe jos. Nu poți da vina pe nimeni.
Alte tipuri de investiții
Investițiile pot fi nenumărate: un restaurant, o firmă de închirieri auto, un site pe care să vinzi produse, o spălătorie complet automată cu fise – sau mai multe. Toate acestea și multe altele pot fi investiții nemaipomenite și din care să scoți mulți bani, dar toate vor necesita atenția ta.
Lasă un răspuns