De fiecare dată când mă gândesc la momentul în care am început să tranzacționez la BVB, la tot ce pot să mă gândesc este de ce nu am ascultat de un prieten care mi-a recomandat să cumpăr acțiuni de mai bine de 5 ani. Mereu și mereu mă gândesc la toți acești 5 ani în care aș fi putut strânge o sumă de bani, eventual pentru un avans la o casă.
În ultimii 2 ani am trecut prin schimbări majore și lipsa unui fond de bani, unei plase de siguranță sau ceva care să crească pentru o eventuală pensie la bătrânețe s-a simțit mai greu ca niciodată.
Această schimbare m-a făcut să mă gândesc la metode prin care să-mi asigur un fond de siguranță pentru urgențe, o pensie sigură pentru la bătrânețe și în același timp să fac și profit pe parcurs. După ce am citit câteva cărți de economie: Mania lalelelor, Stăpânii finanțelor și Euro – cum amenință moneda comună viitorul Europei am ajuns la concluzia că cea mai ușoară, sigură și legală metodă este să investesc la bursă, în cazul meu la BVB – Bursa de Valori București.
Primul pas pentru oricine dorește să investească la BVB
Menționez că nu sunt un cunoscător fin a tot ce înseamnă tranczacționare la bursă, dar acest articol este (sper eu) cu minime sfaturi pentru oricine dorește să înceapă tranzacționarea la bursa de la București.
În primul rând și cel mai important este să vă alegeți un trader. Adică cineva sau o firmă care tranzacționează la bursă pentru voi. Eu am ales TradeVille să tranzacționez la BVB, dar mai sunt și alte companii care oferă cam același lucru.
Pentru cineva care este la început, fără prea multe informații despre cum se mănâncă toate astea și fără prea mulți bani, acest gen de platformă este ideal. Au chiar și un sistem prin care poți să tranzacționezi un demo, adică un fel de simulare cu bani virtuali și acțiuni virtuale. Nimic real, doar un demo ca să deprinzi niște obiceiuri. Pe mine nu m-a ajutat prea mult chestia asta.
Mai există și cei de nivel mai superior care tranzacționează la alte sume (gen astronomice din punctul de vedere al unui cetățean mai simplu și obișnuit) și care tranzacționează prin niște agenți. Mai bine de atât nu mă pricep să-i descriu pentru că nu am intrat în contact cu ei, doar am auzit de ei. Tranzacționează aceleași companii și la aceleași sume.
Ce este bine, simplu și recomandat să tranzacționezi la bursa, ca începător
Acțiuni. Cel mai simplu este să tranzacționezi acțiuni, asta până înveți și te obișnuiești cu restul tipurilor de tranzacționări. Cum înveți? Cel mai simplu și direct este cu ajutorul unui apropiat. Varianta 2 este acest grup de pe fb. Aici se discută, se oferă informații noi care nu apar ușor în presă și se dezbat subiecte legate de activitatea companiilor listate la BVB, dar și la bursa din alte țări.
Însă mare atenție cu ambele variante în special pe grupul de fb. Fiecare recomandă să cumperi acțiuni pe care ei deja le dețin, iar asta îi ajută să-și mărească buzunarul.
Cum poți să descoperi care sunt cele mai bune acțiuni în care să investești
Așa cum a făcut Warren Buffett așa putem face fiecare dintre noi. Ne trebuie doar timp și multă atenție. Pe BVB.ro se poate căuta fiecare companie listată la bursa de la București. Nu ai nevoie de cont sau altceva.
Cauți compania respectivă după indicele cu care s-a lansat la bursă, iar acolo, pe pagina respectivă sunt două rubrici care te va ajuta să urmărești cu atenție intențiile și planurile unei companii pentru viitor. La Știri și Informații financiare poți să vezi dacă compania este subestimată, dacă face investiții și dacă acele investiții în viitor se vor reflecta în prețul acțiunii.
Cu siguranță un expert poate să-ți spună mai multe despre cum să urmărești o companie și dacă merită să investești în ea sau nu, dar pentru început și pentru un începător, aceste metode pot fi suficiente.
De ce este bine să investești banii la BVB
Aici sunt două aspecte diferite pe care le voi aborda separat. În primul rând vin cu un răspuns la întrebarea de ce este bine să investești în acțiuni și pe urmă voi încerca să răspuns la întrebarea de ce este bine să investești banii la BVB.
De ce este bine să investești în acțiuni
Eu am învățat pe pielea mea răspunsul la întrebarea asta. Nu am luat măsuri foarte târziu, dar cu siguranță mi-ar fi fost mult mai bine dacă alegeam să investesc în acțiuni ceva mai devreme.
Dar consider că următorul argument ar trebui să trezească la realitate pe orice om întreg la minte.
Nu este nici un secret că situația demografică a României (ca și toată Europa de altfel) este în scădere. În prezent se estimează că în România sunt înregistrați aproximativ 19 milioane de români. În 2050 se estimează că cifra va fi în jur de 16 milioane, iar în 2100 se preconizează că vor fi în jur de 11 milioane de români.
Cu aceste cifre în minte haideți să parcurgem următoarea informație. Poate mulți știți sau poate nu, dar eu am să vă scriu într-o idee cam ce am înțeles și eu. În prezent sistemul de pensii în România este susținut de actuala generație care plătesc taxe. Tot în prezent raportul este de 110 de persoane vârstnice la 100 de tineri. Același raport spune că peste 20-30 de ani un adult va trebui să întrețină 2 pensionari.
Alt studiu prezintă că în 2040 un salariat va trebui să susțină 2,5 pensionari. Iar mai direct realitatea va fi că vom avea 3 milioane de salariați și 7 milioane de pensionari.
Desigur, cifrele și situația demografică pot fi schimbate în timp, dar luând în calcul parcursul ultimilor ani, slabe șanse. Acum vin și vă întreb: peste 40-50 de ani, pe cine vă bazați să vă dea pensie și cât de mare va fi? Cât de ușor va fi să fiți pensionari în România în 2070?
De ce este bine să investești banii la BVB
Din ce am citit pe grupul de fb menționat mai sus, ce am descoperit și eu și ce am mai discutat cu prietenii am ajuns la concluzia că este mult mai sănătos să investești la Bursa de Valori București decât la Bursa din New York.
În primul rând, la o platformă gen TradeVille este necesar o sumă minimă de aproximativ 3.000 de lei cu care să începi prima tranzacționare pe bursa din România. Pe bursa de la New York, suma minimă de început este mult mai mare, aproape de 10.000 de lei. Pentru un începător și pentru cineva fără buget de început foarte mare, dar care dorește să înceapă investițiile și cu timpul să adauge bani, acest detaliu poate fi un impediment.
Pe urmă mai este diferența ca primele 5 companii din lume deja se află la un punct destul de înalt. Singura modalitate prin care poți să simți un profit acolo este dacă investești zeci de mii de euro.
În prezent în România sunt companii unde o acțiune costă 0.3 lei, dar cu potențial de creștere și de 4 – 5 ori în următorii ani. Aici cu o investiție mică se poate câștiga mult mai bine, iar banii de pensionare să fie mult mai mulți.
Însă detaliul cel mai demoralizant la piețele străine este că acolo mai apare un Elon Musk care strănută pe twitter și cresc sau scad acțiunile. Cu acțiuni pe piața de acolo ajungi să simți nevoia unui aspacardin în fiecare seară.
Companii la care am cumpărat acțiuni
Așa cum un bun prieten mi-a spus investește în companii care au o poveste frumoasă. La început nu am înțeles prea bine ce vrea să spună cu asta și cu timpul m-am lăsat purtat de val și am investit în companii despre care foarte mulți neîncetat pe grupul de fb. Până când prețul a început sa scadă. Așa mi-am dat seama că de fapt ei lăudau firma respectivă ca să vină gâște ca mine care să cumpere, prețul să crească artificial și ei să vândă la preț bun. Ulterior am aflat că respectiva companie aducea produse din China și le vindea aici sub brandul lor. O companie ca asta nu are un viitor bun și cu siguranță nu are o poveste frumoasă.
Agroland – AG
Nu pot să zic că folosesc produsele Agroland, pentru că sincer nu am unde. Stau la bloc, nu am animale de companie și nici grădină. Dar mă uit ca pe segmentul lor au șanse să devină cei mai buni. Investesc constant. În fiecare an deschid între 11 și 14 magazine în țară și plănuiesc să se extindă și peste hotare. Gândiți-vă doar la acest număr de magazine care se tot măresc. Au nevoie cam de 1 an și ceva ca să-și recupreze investiția pe 1 magazin. Ce profituri vor scoate în 5 ani toate aceste magazine? Acesta este genul de companie cu o poveste frumoasă. 1 acțiune AG la BVB este în prezent de 3,9000 lei.
Bittnet Systems / Bittnet Training – BNET
Într-o lume tot mai dependentă de tehnologie nu pot să nu mă abțin și să mă întreb cine va întreține toate aceste dispozitive noi? Pare simplu la prima vedere, dar gândiți-vă că pentru orice chestie măruntă din lumea IT, care este foarte mare, este nevoie de atestare profesională. Trebuie urmat un curs, iar Bittnet oferă cursuri de nu putem noi duce. Consider că cine are nevoie de atestări în acest domeniu, pot începe de aici. Unde mai pui că Bittnet a cumpărat pachete majoritare de acțiuni în foarte multe companii. Este suficient ca una din ele să crească că Bittnet o urmează. 1 acțiune BNET la BVB este în prezent de 0,3755 lei.
One United Properties – ONE
One United Properties este despre imobiliare. Doar uitați-vă la filmulețul scurt de introducere de pe pagina lor ca să vedeți ce fel de clădiri construiesc. Conduc zilnic în București și văd constant peste tot șantiere. Fără să exagerez că nu am văzut proiecte mai frumoase și cu gust ca ale lor. Se mișcă extrem de repede. Sunt de dimensiuni mari și impunătoare. ONE a cumpărat în toamna anului trecut Casa Braicoff de lângă Ateneul Român cu 4,9 milioane de euro. Găsiți aici și motivul pentru care ONE a cumpărat tot cam în aceeași perioadă pachetul majoritar de acțiuni de la Bucur Obor, la jumătate de preț. Prețul unei acțiuni la acea perioada era de 21,8, iar ei au cumpărat cu 8,918 pe acțiune. 1 acțiune ONE la BVB este în prezent de 1,2960 lei.
Lasă un răspuns