Au trecut mulți ani de când am văzut primele astfel de treceri supraînălțate în București, iar acum, ca o premieră mondială au ajuns aceste treceri de pietoni supraînălțate și la mine în cartier. Fericire? Absolut și vă explic de ce. Sunt mai multe aspecte care se schimbă odată cu schimbarea asta.
Să o luăm cu începutul. Aceste treceri de pietoni supraînălțate se folosesc de obicei numai în zona școlilor generale pentru copii și, bănuiesc că pe aceste trasee nu trebuie să circule linii de autobuz/troleibuz.
Scopul lor? Reducerea vitezei în zonă, cu atât mai mult la trecerile de pietoni, pentru că există șanse ca unii părinți să nu-și fi învățat copilul că nu este bine să alerge pe trecerile de pietoni, iar timpul de reacție pentru șoferi câteodată poate fi cam lent.
Să zicem că prima dată nu știți că au fost înălțate și treceți cu viteza normală de 30 km pe oră (atât este admisă viteza în jurul școlilor). Poate nu vă zgâlțâie foarte rău, dar să zicem că sunt șanse mari să vă vărsați cafeaua. A doua oară sunt sigur că veți ține minte. Cel puțin eu așa am pățit.
Schimbări de mentalitate în comportamentul șoferilor
Aceste treceri de pietoni supraînălțate sunt foarte importante. În primul rând că ne civilizează și pe noi. Personal nu mi se pare normal să se circule în jurul școlilor cu 80-90-100 km pe oră. Astfel de treceri ne civilizează. Vă asigur că după ce treceți prima dată cu viteză peste așa ceva, a doua oară veți trece cu 5 la oră.
Alt aspect, ne face mai atenți. Da, știu că urmează acest hop mai înalt, haide să încetinesc. Odată ce am încetinit, știu și de ce am încetinit – că trebuie să fiu atent, deci să mă uit de mai multe ori în stânga și în dreapta.
Iar ultimul aspect – se confirmă teoria că numai prin sancțiuni, modificări dure si directe putem să facem ce este corect. Desigur, trecerile de pietoni supraînălțate nu sunt sancțiuni, dar într-un fel sunt. Veți plăti mai mult dacă treceți cu viteza prea mare peste ele. Veți vărsa cafea prin mașină dacă treceți cu viteză prea mare peste ele sau veți scăpa telefonul din mână.
Creierul recepționează că există consecințe negative dacă nu încetinim la aceste treceri de pietoni supraînălțate. Astfel vom face ceea ce este normal – să reducem viteza când ne apropiem de o trecere de pietoni. Dacă am fi redus viteza în jurul trecerilor n-ar mai fi existat morți pe trecere. Dar nu suntem în stare să facem ce este normal. Ok, nici o problemă, doar că acum suntem nevoiți să o facem. Deci se aplică teoria că numai când suntem obligați cu ceva vom face ceea ce trebuie.
![](https://i0.wp.com/ccbogdan.ro/wp-content/uploads/2022/11/treceri-pietoni-suprainaltate-scoala-copii.jpg?resize=1024%2C768&ssl=1)
Lasă un răspuns