Observ un interes tot mai mare despre școala generală 178 din Pajura pe grupurile de facebook din Pajura și Bucureștii Noi, dar și părinți tineri din cartier cu care am discuții lungi, iar în final sunt întrebat dacă am învățat la școala din cartier. Îi înțeleg că vor să-și lase copiii pe până unor profesori buni, însă acești părinți trebuie să înțeleagă că profesorii nu sunt tot ceea ce contează într-o școală bună.
Profesorii de la școala generală 178 din Pajura
După un calcul rapid, cred că am 15 ani de când am termin școala generală 178 din Pajura. Păreri am o tonă, mai ales despre profesori. Adică după 8 ani de mers aproape zilnic acolo trebuie să știu și eu câteva chestii, nu? Însă cum am mai zis mai sus: profesorii nu trebuie să fie factorul decisiv atunci când te gândești la ce școală să-ți dai copilul.
Sunt aproape sigur că toți profesorii pe care eu i-am avut în clasele 5-8 la școala din Pajura, de pe vremea mea, acum sunt la pensie. Deci cu informația asta nu te pot ajuta foarte mult. Iar acesta este un semn bun, pentru că sigur au venit profesori noi și tineri, cu viziuni și practici noi de predare.
Ce trebuie să iei în calcul înainte să-ți dai copilul la o școală
Ți-ai propus să pleci din țară?
Părerea mea este că trebuie să fii foarte ferm pe decizia asta. Dacă plănuiești să pleci peste 2, 5, 7 ani din țară, atunci fă-ți toate calculele din timp. Educația copilului până atunci este importantă.
În primul rând, te-ai decis în ce țară plecați? Pentru că dacă este o țară vorbitoare de limbă mai rară, atunci copilul trebuie să învețe din timp acea limbă. Engleza o poate învăța în majoritatea școlilor, dar o germană sau franceză mai greu.
Plus că odată plecați, copilul nu va mai avea șansa să învețe nimic despre țara natală. Așa că este destul de important ca în primele clase să studieze ceva bun cu care să rămână.
Dacă te-ai mutat de curând în cartier înseamnă că ești aici pe termen lung
Sunt sigur că dacă te-ai mutat recent și te interesează păreri despre școala generală 178 din Pajura înseamnă că vrei să fii aici pentru mai mult timp. Atunci gândește-te bine dacă alegi să-ți dai copilul la altă școală, din alt cartier, pentru că atunci când va ieși pe afară, va fi un străin printre ceilalți copii.
Legăturile din grădiniță și școala generală îl pot ajuta să-și facă prieteni pe viață. Dacă îl dai la grădinița x, școala y, liceul z, iar la facultate se mută, atunci va fi un călător toată viața. Îți spun din propria experiență că este bine să ai o prietenie de mic cu cineva care să reziste zeci de ani.
Altfel riști ca în parcuri și prin fața blocului, ceilalți copii să nu se joace și cu copilul tău pentru că nu se cunosc. Am întâlnit suficiente cazuri cât să știu că poate afecta o copilărie.
Vrei să fie un copil olimpic?
Dacă îți dorești să ajungă olimpic, sincer îți spun că aici ai șanse mici. Nici din generațiile dinaintea noastră nici din cele mai mici nu-mi aduc aminte să fi ajuns cineva la vreo olimpiadă. Poate cu noii profesori treaba o sta diferit. Dar dacă vrei să fii sigur, când te duci să ți se prezinte școala, întreabă de câți copii au ajuns la olimpiadă.
Dacă vrei doar să învețe strictul necesar, iar când se face mare să-și aleagă singur profesia, atunci consider că este suficient aici.
Cel mai important aspect legat de educația copilului
Indiferent la ce școală te decizi să-l dai, este foarte important ca voi, părinții să vă implicați zilnic în activitatea de școală a copilului. Chiar crezi că merită prețul (și nu mă refer la bani) dacă alegi să-ți dai copilul la o școală mai bună, dintr-un cartier mai fițos cu gândul că acolo profesorii își vor da mai mult interesul? Iar tu, ca părinte să nu mai ai grija (care de fapt este o datorie) de a verifica zilnic cum o duce copilul la școală?
Păi în felul aceste vei ajunge mai străin față de propriul copil decât profesorul pe care îl vede zilnic la școală.
Cum a fost pentru mine să merg la școala generală 178 din Pajura
Cele mai frumoase amintiri și experiențe le am din școala generală. Indiferent că sunt dintr-o excursie cu clasa, din chiulitul orelor și stat în curtea școlii din spate ca să nu ne vadă vreun profesor sau aventurile pentru un copil de 10 ani umblând ca un haiduc prin cartier, toate sunt frumoase și prețioase.
Toate aceste amintiri le am cu copii din școală, pe care pe mulți îi cunosc încă de la grădiniță, pentru că am fost și la grădinița din cartier. Acum știu că se numește Grădinița 146 de pe strada Hrisovului, dar înainte îi ziceam La Ciupercă, pentru că avea niște chestii mari în formă de ciupercă.
Vorbește cu orice prieten pe care îl ai și este născut până în 1995 și ai să vezi că experiența din cartier cu prietenii a fost cel mai bun profesor. Toate acele lecții de viață nu le-ar fi învățat dacă nu avea prieteni cu care să iasă afară.
Lasă un răspuns