A trecut aproape o săptămână de când am fost cu pisica la sterilizat și pentru că abia acum și-a revenit aproape complet mă simt suficient de liniștit cât să scriu și acest articol. Știu că internetul este plin de articole despre sterilizarea la pisici, dar adevărul este că dacă unul singur ar fi conținut toate informațiile de care eu aveam nevoie, nu mai ajungeam să le citesc pe toate și tot nu a fost suficient și nu m-au pregătit pentru ceea ce a urmat.
În cele ce urmează am să explic despre ce trebuie știut înainte de sterilizarea pisicii, unde am fost eu, prețuri la diverse clinici și cum puteți steriliza pisica gratuit. Printre toate aceste subiecte am să descriu și experiența mea, iar cel mai important (consider eu), refacerea de după operație.
Ce trebuie să știi și să faci înainte de sterilizare
Un prieten care are și el pisică, însă una de rasă pură, mi-a spus că se fac niște analize înainte de sterilizare, să vadă doctorul dacă pisica poate fi sau nu operată în acel moment. Știu că situația cu pisica lui este diferită față de una normală. La toate clinicile pe unde am sunat înainte să fac o programare nu mi-au spus de necesitatea analizelor înainte de operație. Asta trebuie să luați în calcul dacă aveți una de rasă pură, are propriul ei doctor și multe alte astfel de detalii. La mine situație a fost mult mai simplă și ușoară (înainte de operație).
Singurul detaliu important pentru doctorii unde am fost cu pisica la sterilizat a fost să nu mănânce cu 12 ore înainte de operație. Atât. Iar asta sunt sigur că o să vă spună și vouă. Mi s-a mai spus să-i cumpăr un așternut absorbant pentru a-l pune în cușcă după operație, dar în realitate mi-au pus ei unul și după ce am luat-o mi-au spus că pe acela să îl folosesc acasă, în locul ei preferat unde o s-o așez. Nimic din toate astea nu au fost necesare, pentru că pisica oricum nu a stat în locul ei obișnuit.
Se mai poate face sterilizarea la pisici dacă este în călduri?
Aici am avut o mare bătaie de cap. Nu știam cum face o pisică în călduri, pentru că nu mai văzusem una. Și sincer, mă așteptam ca prin luna martie să intre în călduri, asta îmi spunea toată lumea.
Acasă nu am văzut nici un semn distinct. A fost un detaliu mic că începea să miaune mai des, însă asta deja făcea de vreo 3-4 luni, zi de zi. Mieuna când eu eram în altă parte a casei unde pisica nu are acces și vorbeam la telefon. Cumva am dedus că ea nu știe ce se întâmplă și nu are acces, de asta miaună, iar când intram la ea în cameră se oprea. Deci asta trebuia să fie problema. Nu?
În ultima săptămână mai mieuna și când eram eu în cameră cu ea. Aici mi s-a părut dubios, însă doar atât. Cu câteva zile înainte de programarea la sterilizare mă duc în vizită la părinți cu pisica și tata îmi atrage atenția la poziția pisicii. Nu o mai văzusem niciodată așa. Asta însemna clar că era în călduri. Mă gândesc că a făcut asta pentru că era în altă parte.
Am sunat la multe clinici și am citit alte rânduri de articole. La cele câteva clinici unde am sunat toți mi-au spus aceleași cuvinte: noi sterilizăm și pisicile în călduri. Deci ei fac asta, dar alții nu? Unele articole (toate aparținând unor clinici de animale), zic că nu este bine. Altele zic că ei folosesc nu știu ce anestezic și metodă de a opera și pot steriliza pisica în călduri. Ideea este că răspunsul variază în funcție de unde citești sau cu cine vorbești. O să detaliez imediat și cum a decurs operația și refacerea cu pisica în călduri.
Cum am sterilizat pisica gratuit
Sincer vă spun că am avut noroc cu acest program. O clinică din zona mea sterilizează pisici contra sumei de 800 lei. Alta cu 600 lei. O verișoară din Voluntari a sterilizat cu 220 lei, iar în Teleorman cu 120 lei.
Am văzut acest anunț prin decembrie și deja mă gândeam dacă îl mai prind, pentru că Luna mea urma să facă 6 luni în februarie. Aici altă problema ciudată. Am citit că unii sterilizează după 12-14 săptămâni, în timp ce alte clinici menționau clar 6 luni.
Deși în acest program erau înscrise niște clinici private și programarea am făcut-o la ei, sterilizarea a avut loc la un centru ASPA de pe Șoseaua Olteniței, de către cei de la ASPA. De aici deduc că acele clinici doar au intermediat operația. Mi-au spus că deși a fost depășit numărul inițial de pisici, au suplimentat programul. Așa că mai încercați sau mai așteptați pentru că astfel de programe primăria mai organizează din când în când.
Cum a fost sterilizarea la pisici în centrul ASPA
V-am spus deja că programarea am făcut-o printr-o clinică privată care era înscrisă în acest program. Prin urmare, după multe telefoane și încercări, când în sfârșit i-am prins, programarea am făcut-o pentru două pisici, a doua fiind a nașului, care o are pe sora pisicii mele. Programarea a fost într-o zi de marți la ora 12. Deși ei cred că făceau asta de dimineață, când noi am ajuns acolo erau alte 20-30 de pisici la rând și multe altele au venit după noi. Inclusiv la ora 17, când ne-am dus să le ridicăm, unii încă mai veneau.
Am completat niște hârtii și doamna de acolo a fost foarte amabilă cu noi și ne-a explicat toate nelămuririle. Mi-au spus că operează fără probleme și pisicile în călduri. Acum nu știu dacă problemele pe care eu le-am avut cu pisica și nașul nu, o fi din cauză că a mea era în călduri și a lui nu. Sincer nu cred asta, dar nici sigur nu pot să vă zic.
Ce a fost dubios este că deși au zis în jur de 3 ore, în realitate a durat 5 ore pentru pisica nașului și 6 la mine. O fată care începuse să plângă când completa hârtiile, deși a lăsat pisica la câteva minute după mine, a plecat cu o oră înaintea mea.
Cum se comportă pisica după sterilizare
Cum pot să rezum primele două zile de îngrijorare continuă de după operație este că comportamentul după sterilizarea la pisici este la fel de diferit așa cum noi doi putem reacționa diferit la o răceală.
Eu când am ajuns cu Luna acasă, nici în 4 labe nu putea să stea, cădea imediat pe o parte. În schimb pisica nașului, a așezat-o în locul ei, a stat 10 secunde și pe urmă a început să alerge prin casă. Eu am văzut-o pe Luna să alerge abia după 4-5 zile. Deși cele două pisici sunt surori.
Nu a mai stat în locurile ei preferate, ba din contră stătea parcă ascunsă în locuri izolate. I-am pus acolo o păturică. A dormit în cele două zile extrem de mult. Practic se trezea doar ca să mănânce și când mă duceam eu la ea ca să văd dacă este bine. De mâncat foarte puțin, chiar și mâncare umedă, iar apă la fel de puțin. Ne-au sfătuit după operație să nu-i dăm recompense câteva zile, iar de mâncat în primele ore să nu-i dăm. În total a stat nemâncată 24 de ore.
După 24 de ore de la operație a început să mănânce puțin mai mult, dar nicidecum ca înainte. Un scaun sau pe canapea a urcat abia după 36 de ore de la operație. Tocmai în a patra zi și-a reluat din obiceiuri și anume să mă aștepte sus pe canapea și când vin acasă mă așteaptă la ușă. Treptat, dar foarte greu a început să le facă.
Sunt mulțumit că nu a vomitat după sterilizare, deși ni s-a spus că putem să ne așteptăm la asta. Și nici la cusutură nu s-a lins. Într-o zi a fost locul cusuturii puțin umflat, dar numai atât. Vă recomand ca în primele 10 zile să nu o luați în brațe decât dacă este absolut necesar. Nu i-am dat niciun fel de pastile sau alte chestii. Părul a început ușor să-i crească.
Lasă un răspuns