A durat ceva timp până am reușit să-mi dau seama că treceam printr-o perioadă de burnout. Am citit mult despre sindromul burnout și după un timp am realizat că la mine apare doar pe termen scurt. Sunt destui oameni care spun că la ei apare pentru o lună, 6 luni, sau chiar un an (perioada este aleasă la întâmplare).
La mine, perioada de burnout a durat cel mai mult două săptămâni, iar în prezent, când realizez că sunt din nou acolo, în câteva zile trece. Datorită unui prieten care m-a ajutat de-a lungul timpului să realizez că de fapt este o stare de moment, am reușit, în timp, să-mi dau singur seama de situație.
Ca o metodă preventivă, o dată pe săptămână sau la două săptămâni îmi luam o zi liberă. Însă asta nu este suficient. Ca să evit sindromul de burnout trebuie ca în acea zi să fac totul diferit față de o zi obișnuită. Să merg la sală la 10 dimineața. Să merg la cumpărături la prânz. Să mă duc la film și/sau shopping în mall la prânz în mijlocul săptămânii. Să plec până la Brașov să beau o cafea. Orice nu aș putea face în mod normal când ajung seara acasă. Cu un asemenea tratament am reușit să evit mult timp sindromul burnout, dar nu-mi iese mereu.
Locul meu de muncă ar putea fi descris ca stresant, dar la fel poate fi orice alt loc de muncă. Problema la mine este rutina, repetiția, să fac aceleași lucruri, în aceeași ordine, în fiecare zi. Asta este declanșatorul meu.
În ultimele zile am fost acolo și nu aveam chef de nimic, nici măcar să scriu pe blog. Niște activități noi, scopuri și planuri noi m-au repus pe picioare.
Nu știu la câți ar funcționa acest plan, dar știu că mai devreme sau mai târziu, mulți trec prin sindromul de burnout și problema este că puțini știu sau măcar să-și recunoască lor însăși că au trecut prin asta și nu au numit-o doar o stare proastă.
Am observat că la unii funcționează cu un city break la câteva săptămâni. Alții ies la o cafea în oraș după muncă la câteva zile. Unii o numesc timpul meu cu mine, alții doar o simplă ieșire în oraș, însă mulți simt că au nevoie de un concediu scurt. În realitate, astea sunt metode de resetare sau practici bune de evitare a sindromului de burnout. Important este să înțelegem și să conștientizăm de ce facem acțiunile astea ca să le facem cum trebuie.
Adrian Bolocan a zis
Acum că am citit, cred că am experimentat de câteva ori.