Un cumul de evenimente neplăcute și nefericite ce se petrec acum pe plan internațional vor afecta toate țările în următoarele luni. Pandemia despre care deși încă mai este doar cu numele și extrem de puține cazuri, multe afaceri și mulți oameni de rând încă sunt afectați de schimbările economice ce s-au făcut în acești doi ani.
Când în sfârșit am crezut că am scăpat, treptat și-a făcut simțită prezența scumpirea la gaze, petrol și energie. Iar dacă toate astea nu erau suficiente, a început și războiul.
Cum ne vor afecta toate astea și mai rău decât este acum? Haideți să aflăm, dar vă previn că nu o să vă placă ce o să urmeze.
Scumpirile de acum sunt încă la început
Toate greutățile de acum cu prețurile mari la gaze și curent sunt efecte discutate de multe luni. Mulți nu le-au dat atenție pentru că nu au fost afectați. Unii au trăit pe muchie de cuțit până acum, deși aveau ratele la bănci amânate. Între timp prețurile la produsele de bază și alte servicii s-au scumpit treptat, nu mult, dar suficient ca acum să facem o diferență de cum era în urmă cu un an.
Dacă anul trecut 1 litru de ulei costa 7 lei, acum același litru de ulei costă 10 lei. Dacă prețul pe km la taxi anul trecut era 1.99 la mai toate companiile de taxi din București, acum majoritate au mărit la 2.29 – 2.49 lei pe km. Dacă litrul de benzină anul trecut era în jur de 7 lei, acum este 8 lei. Dacă anul trecut cu 200 lei plecam de la magazin cu pungile pline acum abia am câteva chestii.
Mulți nu am observat toate lucrurile astea până acum sau am ales să le ignorăm. Dar luând în calcul războiul, pandemia și creșterea foarte mare la gaze și energie, am început să realizăm că viața noastră este mai scumpă. Asta se mai traduce și prin inflație.
Instituțiile economice se așteptau la o creștere mare a inflației în lunile următoare. Nu acum și sigur nu atât de mare. Faptul că procesul a fost accelerat ar trebui să ne alarmeze că ce este mai rău abia acum urmează.
Din vară toate vor fi și mai scumpe
De ce din vară? Pentru că război. Gândiți-vă că energia și gazele s-au scumpit, factori indispensabili pentru majoritatea afacerilor care creează bunuri sau oferă servicii. Mai pe scurt, cine produce și oferă lucruri de care noi avem nevoie, încep să plătească mai mult pentru a ni le oferi. Iar asta înseamnă că ei vor majora prețul, fapt ce am văzut deja până acum, dar creșterea va tot continua.
Alt factor care ridică prețurile și mai sus. Rusia și Ucraina exportau enorm de multe lucruri produse pentru foarte multe țări. Până acum nu a fost mare haos pentru că mai existau vapoare pe mare care transportau acele mărfuri sau unele chiar în depozite în porturi care urmau să fie transportate.
Dar acele mărfuri și bunuri în 2-3 luni de la începerea războiului se vor termina. Iar cum a trecut deja o lună și ceva, mai este foarte puțin. Iar pe urmă mai urmează o perioadă scurtă în care afacerile vor realiza cât de greu este de produs ceva fără mărfurile din aceleași surse și vor cumpără din altă parte, dar mai scump, iar diferența de bani o vor recupera prin ridicarea prețurilor.
Toți acești factori fac ca în vară să fie începutul unei recesiuni puternice. Gândiți-vă numai la faptul că inflația ca cea de acum nu am mai avut de 18 ani. Deci dacă până acum ați crezut că a fost greu, aveți puțină răbdare.
Cum va fi situația economică de după vară
Fiindcă în esență cumpărăm aceleași produse cu mai puțini bani, multora dintre noi nu ne vor mai ajunge banii. Iar asta înseamnă că multe familii și oameni simpli vor face calcule de unde pot să taie din cheltuieli. Așa vor ieșii din buget banii pentru distracție, sucuri, cafelele scumpe vor dispărea și în locul lor vor fi cele mai ieftine. Concerte, restaurante, taxiul, abonamente la lucruri inutile și multe altele.
Asta înseamnă mai putini bani în economie. Mai puțini bani vor circula. Nu se vor mai da bacșișuri, unele domenii vor avea mai puțini clienți și tot așa. Mai pe scurt, lipsa de activități a unei familii va reprezenta mai puțini bani pentru alte persoane = recesiune.
Asta înseamnă locuri de muncă închise, personal redus, rate la bănci neplătite și apoi executări, etc. Multe scenarii vor părea ficțiune pentru unii, pentru cine s-a pregătit, pentru cine a economisit bani din timp pentru o perioadă grea precum cea care urmează anul acesta, cel puțin. Dar pentru persoana de peste drum va fi o realitate cruntă.
Există vreo șansă să nu se întâmple așa?
Absolut, așa cum există și șansa ca războiul să se extindă și să nu putem vorbi de o eventuală revenire la anul.
Dar dacă toate lucrurile merg normal și nu mai apar alte situații, posibil ca la anul să avem din nou stabilitate și chiar creștere economică.
Însă va fi greu. Așa cum un bun prieten a observat deja, la benzinării cam bate vântul. Acesta este un semn de început de recesiune, pentru că mașina personală în final este un moft, pentru că poți să iei și transportul public în comun.
Ce mai poate sa influențeze gravitatea crizei economice va fi ce și de unde cumpărăm. Spre exemplu legume și fructe. Dacă alegem să cumpărăm de la piață, unde multe lucruri sunt mai ieftine decât în super-market, s-ar putea sa atenuăm criza, însă nu se poate vorbi de evitare.
Lasă un răspuns