Am câteva zile de când mi-am făcut abonament pe CuriosityStream și în urma căruia am primit acces gratuit pe Nebula. Poate părea că a trecut puțin timp pentru a-mi permite o părere despre această platformă de streaming, dar pentru mine este wow și deja am vizionat vreo 4 documentare.
Ce este CuriosityStream
CuriosityStream este o platformă de streaming dedicată exclusiv documentarelor și care a fost fondată în anul 2015. Mai pe scurt este un fel de Netflix al documentarelor.
Mie îmi plac mult documentarele, în special cele istorice. Așa că în urma reclamelor insistente de pe facebook am decis să investighez mai atent ce fel de conținut oferă CuriosiStream. Am ajuns pe tot felul de forumuri unde majoritatea lăudau platforma și cel mai important este că tot conținutul de pe CuriosityStream este făcut de ei. Nu este ca la alte platforme gen Netflix, Amazon, HBO și altele care plătesc licențe pentru difuzarea conținutului pentru o perioadă limitată de timp.
Ce mi s-a părut interesant și recunosc că am aflat ulterior este că fondatorul platformei CuriosiStream este John Hendricks. Nimeni altul decât fondatorul posturilor de televiziune Discovery și Animal Planet. Este un detaliu care merită atenție pentru că este bine de știut când omul din spate este dedicat 100% descoperirilor.
Prețuri abonament CuriosityStream & Nebula gratis
Conținutul de pe CuriosiStream poate fi urmărit doar pe bază de abonament. Prețurile pentru un abonament sunt 3 dolari pe lună sau 20 de dolari pe an. Eu am prins o ofertă și am aplicat un voucher pe baza căruia am primit accesul gratuit și pe platforma Nebula. Acum nu sunt sigur dacă gratuitatea pe Nebula este doar pentru 1 an sau permanent.
Ce este Nebula? Este o platformă de conținut video, un fel de YouTube. Doar că (și aici vine partea interesantă) fondatorii platformei Nebula sunt foști creatori de conținut, supărați de algoritmul practicat de YouTube.
Aceștia au creat această platformă pentru public, dar în mod special pentru creatorii de conținut care să nu mai fie afectați de algoritmi. Pentru că știm cu toții de probleme pe care creatorii de conținut le au pe Instagram, Facebook și YouTube unde impactul este mereu sub 10% din urmăritori.
Prețurile pentru platforma video Nebula sunt de 5 dolari pe lună sau 50 de dolari pe an. Diferența este că pe Nebula poți beneficia de 7 zile gratis.
Primele documentare pe care le-am văzut pe CuriosityStream
Pompeii: Disaster Street
Documentarul se axează pe excavațiile unei zone noi a orașului roman Pompeii. În urma erupției vulcanului Vezuviu din 24 august 79 d.Hr., orașul Pompeii a fost distrus și acoperit complet.
O zonă foarte mare a orașului Pompeii a fost deja excavată, curățată și pregătită pentru ca publicul să o viziteze. În acest documentare vedem săpăturile, descoperirile și primele interpretări ale orașului fix înainte de distrugere.
Pompeii: Disaster Street se axează pe o singură stradă și în mod special 2 case. prezentările istorice ale vieții de dinainte sunt fantastice. Trailer.
The Shakespeare Enigma
O nouă versiune, dar mai atent explicată și totuși asemănătoare cu filmul Anonymous (trailer). Amândouă versiuni spun că nu există nici un document semnat de Shakespeare, cel mai de succes produs cultural al Angliei (după Beatles).
Deși a trecut mult timp de la existența lui Shakespeare, totuși există documente ale colegilor lui Shakespeare din acea eră, dar a lui, nu. O poveste interesantă despre cine ar fi fost adevăratul Shakespeare.
Climate Impact Asia
Acest documentar despre impactul climei se axează în mod special pe Asia. Documentarul este împărțit în 4 episoade: Sea Level Rise; Tsunami Coastal Lab; Volcanic Field Lab și Food Security. Toate episoadele cumulează împreună maxim 1 oră.
Dar fiecare episod prezintă o situație periculoasă în care ne aflăm acum și avem la dispoziție doar câțiva ani pentru a face schimbările necesare, altfel riscăm să trăim vremuri periculoase. Gândește-te numai la Antarctica (și nu este singura zonă), care este numită – un gigant adormit. Cum va fi viața pentru cei care trăiesc aproape de mare când toți ghețarii se vor topi?
Blockchain Revolution
Deși acesta este singurul video pe care l-am urmărit în legătură cu această tehnologie nouă, recunosc că nu am înțeles mare lucru. Și nu sunt singurul.
Am înțeles totuși cum putem funcționa în viitor dacă aplicăm această tehnologie fiecărei tranzacții. În prezent se spune că este cel mai sigur mod pentru cam orice, dar apoi vin alți sceptici care ne pun întrebarea: este oare o tranzacție sigură. Iar eu mă întreb: cum poate fi mai ne-sigură decât acest prezent unde vedem mereu știri că baze de date au fost sparte.
Nicolae a zis
O intrebare importanta,toate documentarele de pe Curiosity sunt subtritate in limba romana?
bogdan a zis
În prezent nu mai am abonament la ei, deci nu pot să-ți zic cu exactitate cum este acum. Dar atunci nu aveau toate subtitrări în română.