Am câțiva ani de utilizare și într-un final m-am decis să fac un review la acest smartwatch Fibit Versa. Preț, specificații și impresii sunt doar câteva dintre lucrurile despre care voi scrie în acest articol. Înainte de acest smartwatch am folosit o brățară de la Xiaomi – găsiți recenzia aici. Numai după ce am cumpărat ceasul Versa de la Fitbit am înțeles diferența dintre o brățară și un smartwatch, mai ales atunci când vine vorba de fitness și alte statistici.
În primul rând este vorba de preț. Nu puteți avea aceleași așteptări de la o brățară care costă maxim 200 lei vs un smartwatch care costă în jur de 1.000 lei (în funcție de producător și anul apariției). Iar un ceas, datorită faptului că este mai mare, poate oferi și mai multe informații corecte sau aproape de adevăr.
Economisirea bateriei
Modelul Versa de la Fitbit are opțiunea să se aprindă ecranul când el simte că duceți ceasul către față. Prin dezactivarea acestei funcții se poate economisi extrem de multă baterie, iar aprinderea ecranului se face doar atunci când este nevoie sau când se primește o notificare. Dacă stau acasă opresc Bluetooth-ul, deci iar câteva ore în care nu comunică cu telefonul.
Ultima chestie care mă ajută să economisesc baterie – în afară de două aparate pe care le folosesc la sala de fitness și notificările pe care le primesc atunci când am telefonul conectat la ceas, nu prea îi aprind ecranul. Nu folosesc nici sistemul de plată cu ceasul, nu schimb nici melodiile de pe ceas – activități pe care mulți le folosesc, dar eu le consider inutile și scad bateria ceasului mult mai repede.
Notificările ceasului Versa
Sunt foarte diferite față de cele pe care le foloseam la vechiul meu ceas Vector. Acela îmi vibra și când voiam să le citesc, apăsam pe un buton și le vedeam. La smartwatch-ul Versa apare notificarea imediat pe ecran și dispare fără să apăs nici un buton, dar pot să o mai citesc încă o dată de pe ceas, oricând vreau eu, doar o dată. Dar îmi place mai mult cum arată notificările pe ceasul de la Fitbit.
Are mai multe aplicații pe care le puteți instala în plus. Eu am instalat doar Spotify pe ceas pentru teste, dar am observat că durează extrem de mult să schimb o melodie sau să fac alte lucruri. Prin telefon îmi ia mult mai puțin dacă vreau să schimb o melodie să să trec de la muzică la podcast, așa că am renunțat să o mai folosesc.
Iar din aplicațiile de exerciții la sală le-am păstrat doar pe cele pe care le folosesc constant, pentru că din fabrică vine cu mai multe și îmi ia câteva secunde în plus atunci când vreau să le selectez pe cele de care am nevoie.
Personalizarea ceasului
Genul acesta de informații, dar și alte mici sfaturi apar săptămânal în aplicația de mobil a ceasului sau le găsiți tot prin aplicația de pe mobil, în secțiunea de sfaturi de pe blogul lor.
Pe ecranul principal puteți să vă alegeți ce informații să vedeți. Eu am lăsat ecranul standard, iar ca informații principale am BPM (bătăile inimii pe minut), pașii pe zi și caloriile consumate.
Aplicația de mobil a ceasului Versa este plină de informații personalizate și vă puteți petrece câteva ore studiindu-le pe toate. Ele sunt personalizate în funcție de vârsta, înălțimea, greutatea și efortul fizic pe care ceasul îl înregistrează. Are statistici multe și bune despre somn. Cât light sleep, deep sleep și cât timp ați fost treaz pe timpul nopții.
Experiențe
Cel mai interesant mi se pare treaba cu pulsul pe care îl înregistrează continuu și îl expune frumos într-un grafic în aplicația de mobil. I-am arătat-o doctorului de familie și spre surprinderea mea a consultat-o, inclusiv un alt doctor specialist. Asta îmi spune că ei știu despre ceasurile de la Fitbit și au încredere că informațiile sunt foarte aproape de adevăr.
În funcție de informațiile voastre și de BPM-ul vostru, ceasul Versa face o medie și vă clasează într-un clasament. Acolo vă spune cât de bine sau rău stați, cum sunt clasați sportivii sau oamenii mai activi. Eu zic că informațiile astea ajută și motivează suficient cât să vreți să faceți mai multă mișcare, poate chiar mai multe decât banala reclamă: pentru o viață sănătoasă…
Ceasul Versa are opțiunea să faceți plăți cu el, adică să vă adăugați cardul în aplicație. Puteți să răspundeți la apeluri de pe ceas și are rezistență la apă de 5 atm. Teoretic înseamnă că puteți face duș cu el la mână, dar eu v-aș recomanda să nu o faceți. Nu cred că este atât de complicat să-l dați jos de la mână înainte. Oricum ar fi, dacă vă spălați pe mână sau faceți duș cu ceasul la mână și folosiți apă caldă spre fierbinte, nu va rezista prea mult (indiferent de ceas).
Ecranul are suficientă luminozitate și se vede destul de clar și atunci când bate soarele în el. Ecranul este LCD, iar conectivitatea se face prin wi-fi și bluetooth, iar până acum nu am avut dificultăți majore în pierdere conectivității.
Preț
Între timp au mai apărut multe versiuni mai noi. Găsiți aici restul modelelor – Fitbit Versa. Diferențele mari se observă după minim 2 modele mai noi. După acest model pe care eu îl am de mulți ani cred că au mai apărut vreo 3 modele mai noi. Sincer, doar la ultimul model – Fitbit Sense apărut simt o mică dorință de a face o schimbare, dar pentru restul modelelor de cea Fibit Versa chiar nu se explică o cheltuiala ca aceasta.
Eu am cumpărat Fitbit Versa cu 700 de lei. Acum este la reducere de câteva săptămâni și zic că este un preț foarte bun pentru ceea ce oferă. Prin vară prețul era puțin peste 1.000 lei. De curând compania Fitbit a fost cumpărată de Google, deci mă aștept la îmbunătățiri noi, în special cu device-urile Google.
Impresii finale
Deși la început bateria mă ținea aproximativ 5 zile, acum mai mult de 3 zile nu stau fără să-l încarc că mă pot trezi cu el oprit. Un astfel de efect secundar ce este cumva normal după atâția ani. Bateriile nu sunt făcute să dureze foarte mult, indiferent de firma producătoare sau model.
Încă o parte negativă ar fi brățara. În cutie ceasul vine cu 2 brățări, una mică (deja montată pe ceas) și una mare (de rezervă în cutie). Cam o brățară pe an am consumat. Sunt făcute dintr-un material care nu are cum să reziste foarte mult. Se poate extrem de ușor monta alt tip de brățară care să țină mai mult, dar m-am obișnuit atât de mult cu acest model încât nu agreez altceva. Poate doar dacă schimb ceasul.
În rest nu-i văd alte părți negative, care cumva mi se pare și normal să se consume.
Alarmele ceasului sunt ușor de configurat și pașii am impresia că-i înregistrează mai bine decât la alte brățări de fitness. De asemenea și pulsul crește pe măsura efortului. Asta am testat intens la sala de fitness.
Lasă un răspuns