Mauthausen este numele unuia dintre cele mai înfiorătoare lagăre ale sistemului de exterminare nazist. Punând față în față două perspective diferite și elemente noi de arhivă, documentarul austriac „Mauthausen – două vieți” (2020) de Simon Wieland reconstituie viața de zi cu zi din această imensă închisoare destinată „dușmanilor politici ai Reichului ce nu mai puteau fi reeducați”.
Oferit în premieră în România de către Forumul Cultural Austriac București cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), filmul subtitrat în limba română va putea fi vizionat gratuit online, între 26 ianuarie 2021 și 24 februarie 2021, pe platforma Vimeo. Acest eveniment este susținut de Ambasada Israelului la București și de Federația Comunităților Evreiești din România.
Documentarul „Mauthausen – două vieți” spune povestea a doi martori oculari ai ororilor petrecute în lagărul de concentrare de la Mauthausen (Austria), în timpul regimului nazist – prizonierul Stanisław Leszczyński, originar din Łódź (Polonia), și Franz Hackl, localnic din Mauthausen, care lucra acolo ca ucenic lăcătuș.
Două destine cum nu se poate mai diferite, dar care se aseamănă tulburător în multe privințe. Într-o abordare sensibilă și multidimensională, regizorul austriac Simon Wieland schițează portretele celor doi protagoniști în confruntarea lor cu Mauthausen, simbol important al Holocaustului și, astfel, a ceea ce înseamnă vinovăție și cruzime. Rezultatul este un documentar puternic și emoționant despre comportamentul uman și, mai ales, inuman în fața atrocităților.
„Ceea ce s-a întâmplat atunci e în continuare prezent și azi. Se poate vedea atât pe fețele protagoniștilor, cât și întipărit în peisaj, în lagăr, în sat. Filmul încearcă să deslușească spiritul acelor locuri prin imagini răscolitoare”.
Simon Wieland
Pentru a viziona documentarul, vă rugăm să accesați acest link între 26 ianuarie 2021 (ora 18.00) și 24 februarie 2021 și introduceți codul ROUMTL2021
Aflat la aproximativ 20 de kilometri de Linz (Austria Superioară), complexul Mauthausen-Gusen a fost unul dintre cele mai mari lagăre de muncă țările europene ocupate de cel de al treilea Reich. Conform clasificărilor întocmite de acesta, Mauthausen era și singurul încadrat la categoria a treia, cea mai dură, care desemna „exterminarea prin muncă” ai celor mai mari inamici ai regimului nazist, rang pe care nu și l-a pierdut pe toată durata războiului.
Principala caracteristica a lagărului de la Mauthausen era aceea că aici erau deportate, în principal, elitele intelectuale și sociale ale țărilor ocupate. Creat în 1938, în apropierea unei cariere de piatră, complexul Mauthausen-Gusen și-a crescut capacitatea odată cu înaintarea războiului și mărirea numărului de deținuți, dezvoltându-se ca un ansamblu de peste 40 de lagăre răspândite pe aproape întreg teritoriul Austriei.
Prizonierii erau exploatați în cariere de materiale de construcție, uzine de muniție și de armament, mine etc. Lagărul de concentrare de la Mauthausen a fost penultimul eliberat de trupele aliate, pe 5 mai 1945, numărul exact al celor care și-au pierdut viața aici și în lagărele-satelit fiind estimat la peste 90.000 de persoane. Link.
Regia și imaginea – Simon Wieland
Director de producție: Michael Holzinger
Durata: 70 minute
Lasă un răspuns