Ați observat deja până acum din multe articole pe care le-am scris că investesc în acțiuni la BVB, dar și fonduri deschise de investiții. Expresiile de genul fă ca banii să lucreze pentru tine, ei bine, fix la asta se referă. Desigur că și depozitele cu dobândă fixă pot fi o soluție. Haideți să descoperim împreună care variantă este mai bună.
Beneficiile depozitelor la bancă
Fiecare bancă ar trebui să ofere aceste servicii, însă condițiile și beneficiile diferă la fiecare. Practic alegeți suma pe care vreți să o depozitați, alegeți perioada (foarte important), iar banca vă spune ce dobândă vă dă pe an pentru acei bani.
Problema cu care eu nu pot să mă împac este că în acel timp: 1-2-3-5 ani nu se pot scoate acei bani, altfel toată treaba pică. Plus că mai există și comisioane.
Însă să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului: este cea mai sigură alegere. Doar că în viață mereu facem alegeri care nu sunt tot timpul sigure. Așa că dacă vreți să faceți mai mulți bani trebuie să riscați.
Care sunt beneficiile atunci când investiți în acțiuni
1. Dividende
Există companii care dau dividende, companii care dau acțiuni gratuite și companii care nu dau nimic. Dividendele pot varia în funcție de companie și de cât de profitabil a fost acel an.
Există companii care dau dividende cu randament de 1% pe an și companii care dau dividende cu randament de 12-13%.
Warren Buffet așa a făcut avere: a investit în companii plătitoare de dividende pe care le-a reinvestit la loc. La mine, valoarea dividendelor în prezent este de 8-10% din suma totală investită.
2. Companii de creștere
Aceste companii sunt tinere și mici. Sunt pline de datorii, pentru că de multe ori doar așa poți să te dezvolți, iar asta le face să fie riscante. Aceste companii dau acțiuni gratuite sau nu dau nimic și reinvestesc tot profitul, pentru a se dezvolta, ceea ce iar este bine pentru investitori.
Doar că aceste companii, spre deosebire de cele mari și mature, pot avea o creștere incredibil de mare într-un timp extrem de scurt. Asta este ceva ce nici un depozit bancar nu vă poate oferi.
Peter Lynch scrie în cartea Cu un pas înaintea Wall Street de companii cu creștere de 5-10-100 de ori suma investită. Ce este drept că asta se întâmplă de la 3-4 ani și poate ajunge până la 10 ani sau poate să dea faliment.
Un investitor inteligent își va diversifica portofoliul. Va investi în companii mari, sigure și cu o creștere lentă de aproximativ 10% pe an, dar care plătesc dividende mari. Iar un procent de 10-20% din valoarea portofoliului va fi în companii riscante, dar cu potențial mare de creștere.
Așa că acesta este motivul pentru care investesc în acțiuni la BVB în loc să țin banii în bancă: primesc un procent poate chiar mai mare din banii mei plus creșterea valorii acțiunilor.
Lasă un răspuns