Citeam zilele trecute la Marius pe blog despre ETF-uri și investiții. Cu ocazia asta mi-am adus aminte că prin martie am deschis cont la BT și am început să investesc în fonduri.
Vreau să lămuresc încă de la început că acestea nu sunt sfaturi de investiții și nici reclame la posibilele companii menționate. Acestea sunt doar experiențele mele despre cum am investit în fonduri deschise de investiții.
În martie am scris un articol unde am povestit numai despre motivul care m-a împins de la spate ca să investesc și în alte forme, pe lângă acțiunile la Bursa de Valori București. În acest articol am să încerc să explic ce sunt fondurile deschise de investiții și fiecare pas pe care l-am făcut ca să devin un investitor în aceste fonduri.
Ce sunt fondurile deschise de investiții
Sunt companii cu angajați al cărui scop este să investească. Ei practic adună banii de la oameni și îl investesc în locul nostru. Noi în schimb primim fonduri de acțiuni care au o valoare. În funcție de evoluția companiilor în care fondul a investit, valoarea acelui fond de acțiune crește sau scade. Ca la acțiunile de la bursă. Doar că acolo se cumpără acțiuni.
Fiecare companie cu regulile ei. Eu am mers la BT (Banca Transilvania), iar aici am comisioane mai mari dacă retrag banii în primele 360 zile și comisioane mai mici dacă retrag după 360 zile.
Scopul meu la aceste fonduri, ca și la acțiuni de altfel este să investesc pe termen lung. Adică dacă o companie sau un domeniu de activitate are o perioadă mai proastă să nu stau de fiecare dată să scot banii că sunt pe plus și să cumpăr peste 1-2-3 luni când vor fi pe minus. Asta fac cei care tranzacționează zilnic, au zeci de ani de experiență, tranzacționează cu sume astronomice și n-au altceva mai bun de făcut.
Desigur, cum a fost cazul războiului sau dacă aș fi investit mai demult, așa cum un bun prieten mă tot îndemna de ani de zile și aș fi fost investitor înainte să înceapă pandemia, poate că aș face asta. Altfel nu are rost să mut banii, acțiunile și fondurile constant. Banii adevărați și mulți se fac pe termen lung, nu pe termen scurt.
Cum am investit în fonduri deschise de investiții
După cum am zis, eu am făcut asta prin BT. Se poate și prin alte bănci sau companii. Găsiți o listă aici, acreditată de ASF, cu companiile din care să alegeți.
- Am fost la o sucursală BT să-mi deschid cont. Contul se poate deschide și online, însă am făcut și pasul 2 în același timp.
- contul s-a deschis pe loc și am putut face tranzacții, adică să investesc în fonduri, să primesc și să transfer bani, toate astea fără card fizic. Cardul a venit o săptămână mai târziu.
- În aceeași zi mi-am ales fondurile în care vreau să investesc. Alegerea și posibilitatea de a investi într-un fond trebuie făcută prima dată de la sucursală unde se semnează și niște hârtii. De fiecare dată când se investește într-un fond nou, dacă fondul este în euro (așa cum a fost cazul meu), prima investiție trebuie să fie de minim 25 euro. În lei sau dolari nu cunosc sumele minime de început. După acel moment, pot să investesc și câte 1 euro sau 1.000 euro.
- A trebuit să instalez 2 aplicații – NeoBT și BTPay. Cu una plătesc chestii și cu una schimb banii din lei în euro și apoi investesc în fonduri.
Cât de ușor/greu este să investești în fonduri deschise de investiții
După cam cinci luni de când am început să investesc în fonduri și doi ani de când sunt un investitor activ în acțiuni, vă spun sincer că nu este absolut deloc greu. Toate filmele alea despre bursă au creat efectul ăsta de a fi asociate cu știința rachetelor. Mai mult îmi ia să plătesc întreținerea prin aplicația de mobil a băncii decât să mai depun niște bani în fonduri sau să cumpăr câteva acțiuni.
Că nu știi în care acțiuni sau fonduri să investești ca să ai succes, asta este altă discuție. Sunt oameni cu zeci de ani de experiență care încă au aceleași probleme, așa cum alții fac sute de mii de euro, doar profit, pe an. Citesc acum cartea Cu un pas înaintea Wall Street de Peter Lynch, iar ideea de bază a cărții este că orice om care investește pentru prima dată poate avea același succes în investiții precum investitorii cu 20 de ani experiență.
România stă destul de slab la capitolul educație financiară și investiții pe cap de locuitor. Sub 5% din populație investește activ în acțiuni/fonduri, în comparație cu alte țări unde procentul este mult, mult mai mare. Pot să afirm cu ușurință că cei care investesc în prezent sunt de fapt printre primii care fac asta, un fel de deschizători de drumuri.
Evoluție unități de fond
Fondul este lansat în August 2019. Cu excepția celor două momente neplăcute – pandemia și începutul războiului, unde în grafic se vede clar cum fondul a fost afectat, în restul perioadei a avut tendință de creștere.
În undele situații, tendința poate fi greoaie, pentru că și perioada este relativ mică. O creștere substanțială se va observa pe o perioadă mult mai lungă de timp, așa cum se vede la acțiuni.
Am pus doar de la acest fond de investiții – Technology pentru că acesta este unul dintre cele la care am cumpărat. Pentru restul fondurilor de investiții de la BT găsiți lista aici.
Lasă un răspuns