Internetul colcăie de astronauți ce spun tare și răspicat că nu vor să se construiască pasarela pietonală de la Șincai. Iar presa, hoață ca de obicei îi susține relatând numai pe cei care protestează, pentru că nu poți avea articole cu oameni care nu protestează împotriva pasarelei, nu?
Care este pe scurt povestea pasarelei de la Șincai
Primarul Sectorului 4 din București, Daniel Băluță a prezentat pe pagina lui de Facebook un scurt filmuleț despre cum va arăta pasarela pietonală.
Pasarela ar urma să fie construită deasupra intersecției care leagă bulevardele Șincai, Tineretului, Dimitrie Cantemir și Calea Șerban Vodă. Lungimea pasarelei va fi de aproximativ 160 metri și va avea mai multe puncte de acces. Se va putea urca pe pasarelă cu liftul ce va avea capacitatea de 13-15 persoane, pentru persoane cu dizabilități locomotorii și bicicliști, dar și scări rulante.
Cine și de ce protestează
Dintr-o știre despre pasarelă aflăm că „sute de de locuitori din cartierul Tineretului se opun construirii unei pasarele pietonală în zonă”. Apoi aflăm că o petiție online a strâns în câteva săptămâni „circa 1.500 de semnături”. Ca mai apoi să află că „duminica trecută, zeci de cetățeni au protestat…”
Cifrele de mai sus vorbesc și pentru restul de sute de mii de oameni care locuiesc în zona Șincai? Ca să nu-i mai numărăm și pe celelalte sute de mii de șoferi care tranzitează zilnic intersecția din Tineretului cu Șincai.
De ce presa nu le ia și punctul lor de vedere?
Motivul pentru care aceste 1.500 de suflete rătăcite protestează împotriva pasarelei este că nu vor schimbare. Nu vor să le fie mai ușor și mai curat aerul din acea intersecție care este aglomerată non-stop.
Sunt atâția „influenceri” necăjiți ce spun că pasarela este o urâțenie și strică aspectul zonei, în special al liceului Șincai, că ar fi ceva clădire istorică. Cu ce ne ajută că este o clădire istorică? Până acum nu știam aspectul ăsta. Acum că știu ajută la ceva? Vine vreun străin să se holbeze la ea? Sunt programe de vizitare? Ne mai lăudăm cu ea pe undeva? Sau doar o pomenim în situații de genul ăsta?
Cât de utilă poate fi pasarela pietonală de la Șincai
Dacă luăm exemplu o dimineață normală, din ultimele săptămâni – pentru cine vine cu mașina de la Eroii Revoluției și coboară pe Calea Șerban Vodă, pentru a face stânga pe Bd. Dimitrie Cantemir, la semaforul din intersecție de la Șincai se poate sta de cel puțin 4-5 ori. Doar de 4-5 ori pentru că încă este pandemie și traficul este aproape la jumătate de cum era în urma cu 1-2 ani.
Dar să zicem că așteptăm la semafor doar de 4-5 ori, asta înseamnă cel puțin 10 minute. Și de multe ori ajung să treacă pe verde mai multe mașini care vin de pe banda 2 și se bagă în față, decât mașinile care stau și așteaptă regulamentar la semafor. Își face treaba poliție de jos, de la intrarea în parc? Nu, dar în schimb pot să aștepte cu girofarul și mașina pornită toată ziua.
Sunt curios cât de mare s-ar face coada de mașini dacă toată lumea ar aștepta la rând, regulamentar. Haide să-i întrebăm pe ei dacă vor o pasarelă în intersecție la Șincai ca să dureze mai mult pe verde semaforul de stânga.
Găsiți în vlogul ăsta de la minutul 13 cum arată o pasarelă la New York și ce poate însemna atât pentru traficul pietonal cât și cel auto.
Iar ca exercițiu scurt – le recomand celor atât de revoltați împotriva acestei pasarele pietonale să filmeze intersecția și pe urmă să numere persoanele care traversează pe roșu sau în locuri nepermise. Bătrâni, adulți cu copii și adolescenți cu bicicleta sau rolele. Chiar trebuie să existe accidente ca să înțelegem importanța unei pasarele?
Cei care vociferează acum că nu vor pasarelă au uitat de cum era traficul pietonal pe timp de vară înainte de pandemie. Traversau atât de mulți pietoni încât nici nu mai vedeam intersecția.


Lasă un răspuns