Recesiunea este deja în clădire. Nu știm la ce etaj este și cât mai are până ajunge la ușa noastră, dar de ocolit sigur nu ne va ocoli. Până să vină pandemia, apoi războiul și mai nou recesiunea, era simplu să investești la bursă. Îți alegeai câteva companii din topul celor mai valoroase de la Bursa de Valori București și aia era, investeai constant în acele companii până la pensie.
Doar că acela era planul într-o perioadă normală, liniștită și de pace. Acum trăim alte vremuri. Și trebuie să avem grijă în ce acțiuni să investim la bursă, mai ales pe timp de recesiune. De ce? Hai să aflăm.
În primul rând vreau să lămurim că acestea nu sunt sfaturi de economie sau investiții. Sunt doar gânduri în urma experienței mele ca mic investitor la bursă în acțiuni și o scrisoare pentru mine, cu mulți ani înainte. Poate mă conving să fac pasul acesta mai devreme.
De ce recesiunea a schimbat totul?
Pentru că ne referim strict la acțiuni, am învățat că valoarea și dividendele unei companii sunt date de rezultatele trimestriale/anuale. Acestea la rândul lor sunt reprezentate de vânzările pe care compania le-a avut în acea perioadă. Recesiunea înseamnă, printre altele, că se va reduce consumul.
Deci, cumva devine simplu ca un număr mare de companii listate la bursă și care se bazează pe un consum al populației care va fi imediat tăiat de îndată ce vor vedea că nu le mai ajung banii pentru tot, automat vânzările companiei vor scădea, prin urmare valoarea companiei.
Companiile cu datorii mari sunt riscante pentru investiții
Este adevărat că marea majoritatea a companiilor și-au revenit după o recesiune sau/și criză economică. Dar oare toate condițiile au fost egale pentru toate companiile?
Desigur contează și cine le conduce, dar mai contează, pe lângă domeniul de activitate, dacă ce vând acele companii este fix produsul la care noi, cumpărătorii am renunța prima dată când vedem că nu ne mai ajung banii. În cele din urmă, ca investitor în acțiuni la bursă trebuie să ne mai uităm la o companie dacă are și multe datorii. De ce?
Este simplu. Dacă acea companie vinde ceva la care noi noi renunțăm imediat când vine recesiunea/criza financiară și mai are și o tonă de credite, atunci sunt șanse măricele ca acea companie să dea faliment.
Ca investitor la bursă nu-i dorești așa ceva niciunei companii. Însă situația asta s-a mai întâmplat de atâtea ori în trecut. Așa că, pentru o recesiune în 2022 eu am ales să-mi schimb portofoliu de acțiuni de la companii cu potențial uriaș de creștere în companii vechi, mari, stabile financiar și fără datorii foarte mari.
Cum să vă alegeți companiile în care să investiți în acțiuni la bursă pe timp de recesiune?
Factorul principal – împrumuturile. Din punctul meu de vedere, o companie care se împrumută pentru a se dezvolta și are ca venituri produse ce nu sunt neapărat necesare unei familii, are șanse mari să dea faliment într-o recesiune.
Pe când o companie mare, solidă și cu portofoliu diversificat de produse pe piață și care se dezvoltă în mare parte cu banii proprii și foarte mic procent din împrumuturi, este ceea ce numesc eu o companie sigură de investit într-o recesiune.
Toate aceste informații sunt disponibile pentru fiecare companie în parte în aplicația de trading la care v-ați afiliat sau direct pe bvb.ro.
Lasă un răspuns