Cam de 2-3 ani am început să fiu ceva mai atent la știri despre imobiliare, să mă implic în discuții ale prietenilor despre cumpărarea unui apartament nou și până la experiențele câtor mai mulți oameni din diferite cartiere. Sunt născut și crescut în București, iar asta îmi oferă un avantaj față de cineva care se mută pentru prima dată aici, dar nu înseamnă că le știu pe toate sau nu le știam. Acum clar știu mai multe și am conturat o idee clară.
În urma tonelor de discuții și păreri plus activitatea intensă pe care o am prin București m-a ajutat să iau o decizie sau măcar să restrâng din variante. Am criterii bine definite atunci când mă uit după un apartament în București și nu vreau să fac rabat de la ele. Cel puțin asta îmi doresc, sper să-mi și iasă.
În ce cartier este bine să te muți
Înainte să menționez cartierele/sectoarele unde cei mai mulți caută să se mute, trebuie să stabilim altceva. În primul rând și tu trebuie să ai niște criterii. Normal că banii sunt în final criteriul principal, dar nu este nevoie să fie așa, pentru că tu vei locui acolo și dacă te muți undeva unde nu ești convins că îți place, vei fi nefericit în fiecare zi, mai ales când faci plata la rată.
Eu abia după borna de 30 de ani am început să știu ce vreau de la viitorul meu cartier. Abia după 30 de ani am început să realizez că mașina nu trebuie să fie obligatorie. Este foarte utilă, dar dacă am de ales, prefer pe jos sau mijlocul de transport public.
Așa că, înainte să vezi care sunt cartierele ideale unde să te muți, îți recomand să-ți pui bine la punct o listă cu ce trebuie să aibă noul cartier, bloc și ce mai poate fi trecut cu vederea.
Criteriile mele când mă uit după un apartament nou în București
Spațiu mare între blocuri
Am intrat în zeci de blocuri, noi și vechi. În 90% dintre blocurile noi în care am fost m-a deranjat enorm că distanța dintre blocuri era de 10-20 de metri. Blocul vecinilor era poziționat în oglindă, deci vedeau direct la noi în apartament. Nu-mi place deloc chestia asta. La blocurile vechi nu există așa ceva, cel puțin distanța este mult mai mare.
Se aud discuții, certuri, zgomote din bucătărie și se vede tot. Când trece din bucătărie în sufragerie și apoi în dormitor. M-aș simți urmărit permanent. Soluție? Dacă pentru tine este neapărat să fie bloc nou, asigură-te că acolo unde se v-a construi (dacă este în faza de proiectare) sau poate este deja construit, că în jurul blocului nu mai are ce să se construiască.
Dacă este spațiu gol, clar acolo o să apară bloc sau centru comercial. Dacă nu mai are unde să facă ceva, vezi distanța și dacă te v-a deranja, dacă se poate privi înăuntru.
Rezidențialele noi sunt pline de asfalt
Ansamblurile rezidențiale noi sunt foarte înghesuite. De aici și problema de mai sus. Însă altă problemă mai este și că nu au spațiu verde. Iar când zic spațiu verde nu mă refer la un copăcel pricăjit care o să se facă mare în 99 de ani. Vrei comparație? Mergi în cartiere cu blocuri vechi – comuniste și uită-te acolo la spațiu verde. Vara, între blocurile vechi, comuniste, de la atâta spațiu verde aproape că zgomotul este captat ca și cum ai fi într-un studio de înregistrare.
Am fost prin Lujerului la niște cunoștințe în blocurile alb cu roșu, din spate la Plazza Mall. Aveau geamurile care dădeau în curtea interioară. Era un pătrat de 100 metri. Orice șoaptă se auzea peste tot. La un moment dat am rămas singur pe balconaș (mult spus balcon) și ascultam cu atenție. Nu am văzut pe nimeni pe balcon, dar auzeam zgomote, râsete. Apoi am văzut câteva etaje mai sus pe latura din stânga noastră, deci alt bloc, doar că erau înăuntru, nu pe balcon.
Oribil. Eu strănut mai puternic, îmi mai scapă niște cuvinte interzise minorilor când mă lovesc de un colț de mobilă. Mai fac zgomot prin bucătărie, îmi mai scapă ceva prin casă, mai vorbesc cu plantele. Nici nu vreau să mă gândesc cum s-ar auzi.
Trafic. Metrou. Transport public și magazine
Este obligatoriu ca zona/cartierul unde mă voi muta să aibă cel puțin două ieșiri. Dacă acum este decent cu o ieșire, nu ai cum să știi dacă la fel va fi și peste 10-20 de ani. Cel mai bun exemplu este Militari residence. Am vorbit cu oameni care stau acolo și le ia dimineața 40 de minute să iasă și cam tot atât ultimele 3-4 stații înapoi, din cauza că toți se întorc acolo. Zeci de blocuri cu mii de oameni.
Metroul iar este obligatoriu. Cum eu m-am schimbat și am început să prefer de multe ori mijlocul de transport/metrou, nici tu nu ai de unde să știi că nu vei face la fel. Nu ai cum să știi că vei avea mașină toată viața. Poate schimbă legile și nu mai rentează să deții o mașină. Ce vei face atunci? Te vei baza pe un singur autobuz care vine în cartier?
Același lucru și la autobuze, troleibuze și tramvai. Trebuie să existe variante, nu doar metrou.
Folosește Google Maps și uită-te la ce distanță sunt cele mai apropiate magazine. Poate că acum ai mașină și nu te deranjează să conduci 15 minute până la un supermarket din alt cartier, dar repet, poate în 10 ani nu mai conduci. Te bazezi pe buticul ăla mic care are 10 produse? Vine cineva în vizită, te cari cu 3 sticle de suc, bere, cipsuri, mâncare și alte lucruri cu plasele în mână, pe jos? Te întreb.
Cum văd eu cartierele din București
În prezent văd Sectorul 3, cartierul Titan cu cea mai mare expansiune. Zone în care înainte erau bălării, zone abandonate de îți era și frică să treci pe acolo, acum au răsărit rezidențiale. Se construiește ordonat, străduțe cu sens unic și cu de toate în zonă, dar mi se pare extrem de eglomerat.
Blocurile practic sunt lipite, locuri de parcare nu există pentru toate mașinile sau unii nu vor să dea atâția bani și, ca în majoritatea zonelor noi apărute, nu există spațiu verde între sau pe lângă blocuri.
Cartierul Militari este altă alegere de majoritatea tinerilor veniți în București. Probabil că le place agitația și viața foarte activă. Eu vă doar mult zgomot și praf. În realitate cred că îi atrage prețurile foarte mici. Un apartament cu 2 camere costă la jumătate față de Sectorul 1.
Am trecut recent prin zona mai nouă de blocuri din Militari residence. Blocuri extrem de apropiate de atingeam pereții dacă scoteam mâna pe geam. Doamne ferește de un incendiu că acolo nu intră mașină de pompieri.
Sectorul 2, Pantelimon și Colentina stau foarte prost la capitolul căldură, la blocurile vechi. Sunt poziționate foarte departe de un punct RADET.
Ce cartiere îmi plac
Încep cu Pajura. Aici m-am născut și tot aici locuiesc acum. Sunt numai blocuri vechi construite înainte de cutremurul din 1977, dar unele dintre ele, la cutremurul mare au avut doar câteva crăpături.
Mai există și blocuri noi pe la marginea cartierului, dar cu toate probleme de spațiu verde și intimitate menționate mai sus. La complexul residențial Marmura, un loc de parcare este acum 15.000 euro.
Drumul Taberei este alt cartier care îmi place. Spațiu mare între blocuri, trotuare imense, locuri destule de parcare. Ca și în Pajura, în Drumul Taberei există copaci mai înalți decât unele blocuri. Pe căldurile experimentate vara asta, copacii au intrat pe lista mea scurtă de necesități.
Problema mare din Drumul Taberei este tot căldura. Am discutat cu oameni care au stat 3 luni fără căldură. Însă am înțeles că Nicușor a început să schimbe conductele vechi și pe acolo.
Lasă un răspuns