Tunelurile de sub Zidul Berlinului este ultima carte publicată de autorul și jurnalistul Greg Mitchell. Deși este o carte relativ recentă, povestea ei este mai veche decât majoritatea dintre noi. Titlul cărții nu ascunde foarte mult mister, însă povestea tunelurilor de sub Zidul Berlinului este atât de mare, complexă și cu foarte multe evenimente ce au schimbat cursul istoriei încât această carte nu reușește să cuprindă chiar totul.
Așa cum scrie și în descrierea de trei rânduri de pe coperta cărții, în această carte de istorie, cel mai mult se aprofundează trei mari subiecte:
- două tuneluri pe sub Zidul Berlinului, cele mai lungi și mediatizate;
- cenzurarea mass-mediei de către Casa Alba sub mandatul lui JFK;
- și o poveste despre Războiul Rece pe care nici bunicii noștri nu o pot ridica la acest nivel.
Cine este Greg Mitchell?
Greg Mitchell are o carieră impresionantă de jurnalist cu care se poate mândri oricând. Are articole publicate în cele mai mari publicații din America și postează des pe blogul său. Ca autor are aproape 20 de cărți publicate, dintre care 12 sunt non-ficțiune. Cărțile non-ficțiune, ca și majoritatea articolelor sale de pe blog sunt pe subiectul istorie și politică. Însă, un subiect despre care scrie constant și care reprezintă una din cele 3 teme ale cărții este despre relația dintre presă și guvern. Iar în cartea asta a contat enorm.
Zidul Berlinului
Zidul Berlinului este cel mai clar și reprezentativ exemplu al Războiului Rece. Construcția Zidului a început într-o noapte din luna august 1961, iar semnificația lui și-a pierdut rostul în luna noiembrie 1989. Tot în anul 1989 a căzut și Cortina de Fier – țările aflate sub influența comunistă, printre care și România.
Zidul Berlinul a despărțit orașul în două pentru 28 de ani. Berlinul de Est (partea comunistă sau RDG – Republica Democrată Germană) și Berlinul de Vest, care era alcătuit din 4 mari sectoare, reprezentând la acea vreme marile puteri. Zidul a fost ridicat de RDG, sub pretextul că este „voința poporului” și pentru ai proteja de elemente fasciste.
Tunelurile de sub Zidul Berlinului de Greg Mitchell
Tunelurile
La început Zidul Berlinul era format din sârmă ghimpată apoi din plăci de beton. Cu timpul a suferit modificări, pentru că au existat numeroase încercări de traversare a Zidului. Cea mai clasică era încercarea de penetrare a Zidului cu o mașină (cam de aici și motivul pentru care Zidul era mereu înălțat și îngroșat). S-a încercat și traversarea prin apă sau traversând pur și simplu pe la porțile de acces unde erau soldați. Dar la fiecare încercare se lăsa cu morți. De aici s-a născut și ideea de a construi un tunel.
Un tunel ar însemna un caz unic, dar două deja reprezintă o multitudine. Așa se face că pe toată durata celor 28 de ani, în care Zidul Berlinului a existat, s-au început peste 70 de tuneluri, însă doar 19 au fost finalizate cu succes. Cartea de față se axează pe două dintre cele mai mari proiecte (tuneluri).
Tunelurile erau în mare parte săpate de studenți care doreau să-și aducă o contribuție împotriva comunismului, dar majoritatea erau oameni care încă aveau rude în Berlinul de Est. Unii și-au făcut ca scop aducerea celor dragi în Berlinul de Vest, în timp ce majoritatea au continuat să participe la noi proiecte și după ce îi salvau pe cei dragi.
Cel mai mare dintre tuneluri, cu o sponsorizare cu bani din partea postului de televiziune NBC care a iscat multe subiecte, scandaluri între tuneliști, „acasă” în America atât între posturile de televiziune cât și între oficialii de la Casa Albă și conducerea NBC – este Tunelul de pe Schönholzer Strasse nr. 7.
Găsiți aici documentarul de 90 de minute făcut la tunelul de pe Schönholzer Strasse nr. 7, în urma căruia s-au luat atât de multe decizii și un Al Treilea Război Mondial era cât pe ce să se nască.
Cenzurarea mass-mediei de către Casa Alba sub mandatul lui JFK
Istoria documentarului de 90 de minute, până să devină public, este cel mai clar exemplu prezentat de Greg Mitchell în carte, dar motive sunt mult mai multe.
La început mesajul de la Casa Albă a fost nu prezentați știri despre subiectul ăsta, pentru că este unul sensibil și poate afecta siguranța Națională. Aveți răbdare și aveți încredere în noi. Asta au și făcut, doar că mai târziu, presa a descoperit că situația a fost alta și și-au dat seama că au fost jucați pe degete. Pe urmă au urmat declarații de genul: nu putem noi să spunem presei ce să facă sau cum, dar recomandarea noastră este…
Sunt momente când se lasă de înțeles că au existat întâlniri private între șefi și reprezentați oficiali, iar de acolo „ordinele” au fost transmise către jurnaliști. Desigur, multe sunt doar idei, pentru că nu a putut sta de vorbă cu absolut toți, iar hârtii nu prea există ca să dovedească acele întâlniri.
O poveste despre Războiul Rece
Războiul Rece este un subiect de multe ori auzit, deseori discutat și rareori aprofundat, cel puțin așa cum a făcut-o Greg Mitchell în cartea asta despre istorie. Cam jumătate din carte este la o decizie de a porni Al Treilea Război Mondial. Nu mereu este aprofundat subiectul, cu subiect și predicat, însă tensiunea este mereu acolo.
Impresii finale
Am petrecut mult timp citind cartea Tunelurile de sub Zidurile Berlinului. Bine, ce-i drept am și obiceiul să încep multe cărți și citesc în funcție de starea pe care o am.
Nu am citit multe cărți de istorie, dar dintre cele pe care le-am citit, asta este una din cele mai dificile. Ce nu mi-a plăcut este lipsa firului narativ.
Greg Mitchel a stat de vorbă cu enorm de mulți oameni și a studiat multe arhive. Îmi pot imagina că după atâta muncă este puțin dificil să prezinți povestea într-un mod plăcut de citit. Dar merită. Poveștile sunt atât de emoționante, evenimentele plină de ură și compasiune. Spioni și informații care le-au trecut multora pe sub nas. Viețile oamenilor au fost schimbate în urma unui om, unei informații și unei decizii.
În Epilog, deși a trecut ceva timp de când am citit primele pagini, am simțit toată cartea. Emoții de bucurie și tristețe, oamenii cu idei care mai de care originale care au încercat să evadeze din Berlinul de Est.
Probabil că există alte cărți mult mai bune care spun povestea tunelurilor de sub Zidul Berlinului, însă vechimea lui Greg Mitchell ca jurnalist, blogger și autor, mi-a transmis sentimentul că aceasta este un rezumat al mai multor cărți. Un rezumat al celorlalte cărți despre subiect și toate interviurile ale celor care încă mai trăiau, plus arhivele studiate.
În încheiere, vă recomand acest articol captivant de la BBC despre istoria Tunelului 29. Am fost recent într-un city-break la Berlin și încă nu-mi vine să cred de schimbările față de pozele din articol.
Lasă un răspuns