Traficul din zona Bucureștii Noi – Piața Presei și Șoseaua Chitilei rămân în continuarea cele mai circulate drumuri din Nordul Capitalei cu intrare și ieșire din București. Deși trec zilnic mii de mașini pe aceste artere la ore de vârf, cu excepția a două pasaje subterane de pe DN1, nimic nou nu s-a făcut pentru a rezolva problema traficului din ce în ce mai mare. Iar cum ansambluri rezidențiale noi se tot construiesc, traficul va fi și mai dificil de suportat în zona de nord a Capitalei.
În fiecare dimineață mii de mașini intră pe Șoseaua Chitiliei de la rondul de sub centură. Aproape toate mașinile vin către Podul Constanța pentru a intra pe Calea Griviței sau Bld. Ion Mihalache și a ajunge în centrul Capitalei.
Același număr mare de mașini vin și dinspre Mogoșoaia către rondul de la centură ca apoi să intre pe Bld. Bucureștii Noi. Destinația finală fiind și aici centrul Capitalei trecând pe la Podul Constanța. Diferența de aici este că există o alternativă foarte utilă și care ar mai elimina din trafic, dar nu o folosește mai nimeni.
Parcarea de mașini și cu linie de metrou de la Străulești.
Am trecut pe la clădirea de parcări de la Străulești și uimit am fost când nu am văzut mai nimic. Nu tu oameni prin stațiile de stb (acolo fiind și un capăt de linie), parcarea de mașini aproape goală, iar oameni care să intre sau să iasă de la metrou nici vorbă. Mai erau câțiva oameni prin autobuze și troleibuze, dar cred că erau localnici. Varianta ideală pentru un trafic mai ok ar fi ca cei care vin dinspre Mogoșoaia să-și lase mașinile în parcarea de la Străulești și să folosească metroul.
Traficul din zona Bucureștii Noi și Piața Presei ar fi mult mai mic dacă oamenii care intră zilnic în București ar folosi mijloacele de transport public puse la dispoziție.
DN1 și Piața Presei
Aceeași problemă cu traficul este și pe DN1, doar că aici problema începe în fiecare dimineață cam din dreptul Academiei de Poliție și se merge bară la bară până la Arcul de Triumf – o distanță cam de 7 km. Pe acest traseu s-au construit două pasaje subterane pentru fluidizarea traficului, dar după cum ne dovedește coada de cei 7 km, nu ajută prea mult, nu?
Pasajul Băneasa a fost dat în folosință din noiembrie 2009, iar pasajul de la Casa Presei în iulie 2015 – ambele având rolul ca mașinile care ies și vin către București să meargă încontinuu, fără semafoare.
Să zicem că pe Șoseaua Chitilei nu există opțiunea de metrou și nu este nici o zonă prea dezvoltată cu locuri de muncă, dar Casa Presei este un punct important. Sunt multe clădiri de birouri în zonă și nu există opțiunea de metrou. Problema este că se tot construiesc clădiri de birouri în zona Casei Presei – căminele din Agronomie care sunt mereu pline de studenți cu mașini, Ubisoft, Gameloft, Facultatea SNSPA, service-urile și reprezentanțele auto de pe Strada Parcului plus intrarea din spate la Romexpo de pe aceeași stradă și, mai nou, complexul de birouri Expo Business Park.
Toate acestea sufocă zona de la Casa Presei, iar când sunt evenimente mari la Romexpo deja Șoseaua Kiseleff, Bld. Mărăști, Expoziției și Poligrafiei sunt blocate total. Plus că primele benzi de circulație de pe aceste bulevarde sunt pline cu mașini parcate. Aici este nevoie urgentă de variante noi de transport public de persoane sau limitarea mașinilor în zonă dacă nu locuiesc sau nu au loc de parcare.
Bulevardul Expoziției
Pentru cine trece seara și/sau dimineața prin zona Casa Presei știe despre ce aglomerație este în trafic. Durează cel puțin 30 de minute pentru a traversa zona, indiferent în ce direcție, iar traficul va fi și mai aglomerat în curând. Azi s-a întâmplat să trec pe acolo și tocmai ce am observat că se mai construiește un complex nou rezidențial – Luxuria Domenii Residence pe Bld. Expoziției.
Acest proiect va fi construit în 3 faze, împreună vor avea 9 clădiri, respectiv 630 de apartamente noi (clădirea încă neterminată din stânga, prima poză este complexul Luxuria Domenii, cele finalizate din față fac parte din Expo Business Park).
Laminorului
În zona Bucureștii Noi se construiesc în acest moment 3 ansambluri noi rezidențiale, toate vor avea împreună zeci de mii de oameni noi care vor ieși zilnic cu mașinile pe bulevardele deja menționate și aglomerate până la refuz.
Primul este AFI City din zona Laminorului și în vecinătate cu baza Pro Rapid care în prezent are în construcție doar Faza 1. Asta reprezintă 2 clădiri rezidențiale cu 190 de apartamente, dar zona pe care se construiește acum este imensă, cât un teren de fotbal.
Strada Jiului
Următoarea zonă se află pe strada Jiului, lângă benzinăria Petrom. Acolo a fost cândva fabrica de pâine Pajura, în acest moment este un șantier în toată regula unde camioane cară molozul fostei fabrici de pâine ca pe bandă rulantă. Noile clădiri construite pe Strada Jiului vor fi birouri de închiriat.

Bucureștii Noi
La nici 1 km distanță, la intersecția Bucureștii Noi cu Strada Pajura este un alt complex nou de blocuri în curs de construcție. Acolo a fost cândva fabrica Marmura din Bucureștii Noi. Proiectul este construit pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați, vor fi 5 clădiri care împreună vor avea 464 de apartamente. Alte sute de mașini ce probabil vor pleca la muncă pe aceeași stradă care deja este blocată la orele de vârf.

Sper să nu fiu înțeles greșit, nu spun că este o problemă cu faptul că se construiesc clădiri noi. Problema este, ca și în restul Bucureștiului de altfel, că în zonele unde se construiesc ansambluri noi rezidențiale (exemplul de față – Bucureștii Noi), nu se face nimic pentru ca traficul să fie mai degajat.
Traficul de pe Bucureștii Noi, Piața Presei și Șoseaua Chitilei este mai mare de la an la an și mai greu de suportat. Aici chiar ai nevoie de nervi de oțel în fiecare dimineață și nu s-a făcut absolut nimic pentru a mai elibera din trafic, doar linia de metrou pe care mai nimeni nu o folosește, cel puțin nu din șoferii din zonă.
Lasă un răspuns