Săptămâna asta m-am uitat la un serial nou – Un spion printre prieteni pe HBO Max. De fapt este o mini serie de 6 episoade. De cum am început vizionarea am observat că serialul este bazat pe o poveste adevărată. Am pus pe pauză pentru un minut și mă gândeam să caut altceva la care să mă uit și să citesc cartea? După primele minute am regretat enorm că nu am ales varianta cărții, dar deja serialul mă cucerise și nu mă mai puteam opri.
Cartea: Un spion printre prieteni
Apărută în anul 2014, iar la noi în 2016, cartea ca și serialul de altfel prezintă povestea a doi prieteni de o viață și spioni britanici. Povestea este bazată pe evenimente reale, așa că recomandarea mea este să citiți cartea. Eu nu am făcut asta și cam regret acum.
Ben Macintyre, autorul cărții are publicate multe cărți pe subiectul război, agenți și spioni. Printre cele mai celebre titluri enumăr și eu câteva:
- Spionul și trădătorul
- Spionii zilei Z
- Agentul Zigzag. Dragoste, trădare și spionaj în Al Doilea Război Mondial.
Serial: Un spion printre prieteni pe HBO Max
Serialul este un thriller excelent de bun. Mi-am dat seama imediat de asta și aproape că l-am devorat pe tot într-o singură zi, doar că na, mai avem și responsabilități. N-am mai găsit de mult timp un serial atât de bun.
Povestea serialului
Cei doi spioni sunt: Nicholas Elliott (Damian Lewis) și Kim Philby (Guy Pearce), amândoi au interpretat rolurile excelent. Kim Philby este trădătorul. Acesta a fost agent sovietic dublu și după deconspirarea lui a plecat în Rusia.
Însă nu povestea este captivantă și modul în care se desfășoară. În primul rând, sunt fragmente din poveste fără vreun gram de explicație care apar la început, însă abia la sfârșit au sens.
O bună parte a poveștii se învârte și în jurul unei întâlniri de câteva zile în Beirut între Nicholas și Kim, după ce Kim fusese deconspirat. Kim a cerut ca el să fie trimis la acea întâlnire, menționând că este cel mai potrivit. Scopul era să afle câte informații a transmis Kim sovieticilor și dacă mai erau alți agenți activi în serviciul de spionaj britanic.
Cum a plecat Kim în Rusia? Ce informații a mai obținut Nicholas de la Kim și nu le-a transmis colegilor de MI5 și MI6? Pe drum intervine și CIA cu propriul rol în poveste.
La finalul serialului scrie că unele personaje nu au existat în povestea reală, au fost create pentru dramatizare. Asta nu face decât să întărească ideea că ar fi bine să citiți cartea întâi.
Dacă vreți să aflați mai multe despre Kim Philby, găsiți aici pagina dedicată de Wiki.
Am văzut că serialul a fost la un moment dat și pe Amazon Prime Video.
O bună parte din serial a fost filmat și în România, în câteva cadre chiar am recunoscut clădiri din București.
Lasă un răspuns