În weekendul care tocmai ce a trecut am oprit cu un prieten la benzinărie să alimenteze. Eram cu mașina lui, iar el are obiceiul de a alimenta fix înainte să ieșim din oraș. Eu prefer să alimentez înainte să ne adunăm, chiar dacă nu plec cu plinul făcut.
De ce am făcut această introducere? Pentru că el conduce destul de rar și în timp ce făcea plinul observă și prețul. Pe mine m-a mirat mirarea lui. Mie cumva mi se părea normal să crească, plus că eu alimentez mult mai des decât el și am văzut o creștere ușoară, dar constantă.
Eu am tot văzut o creștere de câțiva bani pe litru la benzină și motorină, în timp ce el a văzut o creștere de la 1 leu la altul. Eu tot citesc despre Arabia Saudită și Rusia care mai taie din producția zilnică, iar de aici crește prețul pe baril. Problema este timpul că nu știu decalajul dintre prețul actual pe baril și când apare modificarea la noi.
Spre exemplu eu mă aștept ca în perioada următoare să mai scadă prețurile la noi fiindcă au fost câteva zile în care a scăzut prețul pe baril, dar apoi dau peste știrea asta cum că analiștii de pe Wall Street se așteaptă ca prețul pe baril să ajungă din nou la 100$. Iar de acolo să vedeți prețuri și la noi.
În prezent, prețurile la combustibili în București sunt așa:
- Benzină Standard – de la 7.17 până la 7.40 lei pe litru
- Motorina Standard – de la 7.13 până la 7.93 lei pe litru
- Benzina Premium – de la 7.63 până la 8.05 lei pe litru
- Motorină Premium – de la 8.09 până la 8.43 lei pe litru.

Graficul ne arată cât de corelat este prețul barilului de petrol cu prețul la benzină și motorină în România. De asemenea mai vedem și că anul trecut în perioada asta prețurile erau mari, fix ceea ce acum pare că se întâmplă (din nou).
De reținut că nu vreau să se insinueze că ar fi o conspirație. Este normal ca în toamnă când încep școlile și facultățile să se consume și mai mult combustibil. Plus că mai este și războiul de la graniță care ne afectează pe toți. Acolo se consumă extrem de mult combustibil.
Alt motiv ar fi mai și intenția celor două mari producătoare de petrol de a pune presiune pe SUA. Anul trecut, SUA a eliberat în piață petrol din rezerva lor, rezervă ce a scăzut la un nivel care nu a mai fost atins din 1980. Sunt jocuri politice, însă eu nu cred că este problemă de bani. Aduceți-vă aminte anul trecut cum Rusia ardea gaz pentru că nu avea cui sa-l vândă și îi costa prea mult stocarea lui, numai să nu-l vândă în UE. Unii analiști estimau că valoarea acelui gaz era de 10 milioane $ pe zi, iar chestia asta a durat luni de zile.
aseara era 7.8 ceva de genul si totusi la tv si in media nu prea se spune nimic despre asta, avem alte griji ce ne tin ocupati