2023 mi s-a părut un an numai bun de a merge la parada militară de 1 Decembrie din București. Începând din 2022, dar în mod special 2023 a adus schimbări majore în armata română și nu numai. Acesta ar fi unul dintre motive, altul ar mai fi pauza de mulți ani în care nu am mai fost, însă cel mai important consider că vremea bună face toată diferența.
Dacă ninge, plouă sau este prea frig nu te mai poți bucura la fel. Nu mai vin părinții cu copiii mici pe care îi bagă cu forța în fața ta fără să te întrebe măcar dacă se poate, după ce tu ai venit cu o oră mai devreme ca să prinzi loc în față. Cum ar mai fi o paradă frumoasă fără toate astea? Și, desigur, avioanele și elicopterele. De fapt pentru ele vreau ca vremea să fie frumoasă.
Informații interesante despre parada militară de 1 Decembrie din București
Un aspect interesant al paradei este ceea ce se numește marșul de întâmpinare, acel moment când sosește președintele. Însă acesta a fost primul imn al României moderne între 1862 și 1884. Prin urmare, putem afirma că la parada națională de 1 Decembrie sunt auzite două imnuri.
Altă informație pe care am mai aflat-o este trecerea în revistă a gărzii de onoare. Se pare că este un obicei destul de vechi și cam toate armatele lumii au această tradiție. Steagul este în poziție verticală și este forma de onoare cea mai înaltă pe care o armată o poate acorda unui superior. După acest moment urmează intonarea imnului național de către muzicile reunite ale garnizoanei București, iar în acest timp vom auzi tradiționalele 21 de salve de tun.
Instituțiile din sistemul național de apărare care defilează la parada militară de 1 Decembrie 2023 sunt:
- ministerul apărării naționale
- ministerul afacerilor interne
- autoritatea vamală română
- serviciul român de informații
- serviciul de telecomunicații speciale
- administrația națională a penitenciarelor.
La paradă vor defila peste 2.400 de militari și 150 de mijloace tehnice cu tot cu aviație.
Cum a fost la parada militară
Ultima dată când am fost la parada militară (pe vremea mea) se putea circula pe mijlocul bulevardului până aproape să înceapă parada. Atât pentru a admira de aproape militarii cânt și tancurile. Acum, deși am ajuns cu o oră înainte să înceapă nu ni se permitea accesul, nici măcar până la jumătatea bulevardului. Abia am prins un moment scurt în care s-a permis traversarea bulevardului de pe o parte pe alta, iar noi am profitat de ea că era mai liber. Când ne-am apropiat de Arcul de Triumf am trecut și printr-un filtru unde cu toții eram verificați, iar cei cu bagaje treceau printr-o inspecție mai minuțioasă.
Ce am mai observat și nu aveam cum să trecem peste asta au fost vânzătorii de stegulețe. Aceștia vindeau la supra preț ceva ce, pentru MAI putea însemna câteva mii de euro și le putea oferi gratis măcar copiilor. Numai imaginați-vă un bulevard lung cu mii de mânuțe care flutură steagul României, unii peste gard, alții pe sub gard. Și așa erau băgați cu forța în față.
Dacă nu i-am fi văzut pe toți militarii cum s-au poziționat la unison și în câteva minute au pornit, nu aveam cum să știm că începe parada, deși eram relativ aproape de Arc. Ce ar mai fi însemnat pentru toate acele instituții să adauge încă vreo 10 boxe pe mijlocul bulevardului ca să auzim și noi, muritorii de rând, ce se vorbește acolo în față. Nici imnul național nu prea l-am auzit, noroc cu salvele de tun.
Ceea ce nu cred că s-a văzut la tv este lanțul imens de jandarmi care păzeau militarii de toți copiii cu părinți și bunici. Oricum jandarmeria română nu mai beneficiază de încrederea oamenilor de rând după ce am bătut oamenii la protestele din 10 august. Ca simplu om care a participat la parada militară, acest aspect mi s-a părut penibil, la fel ca atunci când se trăgea în noi cu gaze lacrimogen.
Organizatorii au estimat că au fost prezenți la paradă peste 100.000 de civili.
recomandarea zilei a zis
e ceva tehnica, nu exagerat de mult dar este. am vrut si noi sa mergem in Focsani insa suntem raciti cobza si am ramas la caldura, bate un vand dinspre Galati …