Citeam recent la cineva pe blog, care mai scrie ocazional despre investiții, că le-a vândut (niște acțiuni) cu gândul că le v-a cumpăra la un preț mai mic. Nu mă dau mare cunoscător, deși față de el am un an în plus de când investesc în acțiuni, cumpăr și vând. Însă de ceva timp am ajuns la concluzia că dacă te consideri investitor pe termen lung, ceea ce și el pare că asta vrea să fie, jocul acesta nu merită din mult prea multe motive.
Am să vă explic toate aceste motive luând în considerare situația economică din prezent, dar cel mai mult am înțeles de ce este mai sănătos metoda aceasta, după ce am parcurs mai bine de jumătate din cartea Cu un pas înaintea Wall Street. Cum să folosești ceea ce știi deja pentru a face bani în piață de Peter Lynch & John Rothchild.
Greșeala investitorilor tineri
Recunosc că și eu am fost în situația asta, dar (sper) mă consider vindecat. Deși am un prieten care îmi tot zice de mult timp să investesc în acțiuni, prima interacțiune am avut cu crypto. Plus că problema tind să cred că este și una psihologică. Constant ne cumpărăm lucruri mai rapide decât modelele precedente. Căutăm soluții de automatizare, externalizare și renunțăm la ceea ce durează mai mult decât media lucrurilor pe care le facem.
Acum, raportat la investiții, crypto este prezent aici, la rapiditate. Cel puțin a fost, acum nu mai este. Și cea mai ascunsă gaură de șarpe a auzit de creșterea culminantă a monedelor crypto.
De aici fac tranziția majoritatea „investitorilor”. Văd că nu mai crește nimic și trec la acțiuni. Mulți merg la niște platforme străine pentru că nu au comisioane și pot cumpăra fracționat, dar ceea ce nu știu ei (încă) și nici nu le doresc să afle vreodată, să fie în situația de a fi ignorați de acea platformă la prima problemă și să nu aibă la ce autoritate să apeleze. În România există autorități destul de competente care își fac treaba, asta vă garantez. Deja îi văd pe mulți că fac tranziția către companiile de România. De ce n-au spus ce i-a împins de la spate?
Banii adevărați vin din investițiile pe termen lung
Ok, dacă ești trader, stăpânești bine piața și trăiești exclusiv din asta, atunci ai toate motivele să te joci cu acțiunile, să vinzi și să cumperi constant. Dar altfel, dacă nu înțelegi niște lucruri fundamentale despre economie, să vii să spui că vinzi acum că ai profit și aștepți să vină criza mult promisă ca să cumperi mai ieftin, mi se pare definiția amatorismului. Nu spun că nu așa se va întâmpla, nimeni nu vă poate spune cu certitudine ce va urma. Uitați aici cel mai bun exemplu de investitor care s-a înșelat.
De altfel și eu sunt convins că un fel de recesiune vom avea și în România. Mulți zic că va fi una cel mult tehnică, dar când mă uit la China și America, îmi vine să mă ancorez tot mai mult.
Însă să reținem, toate astea sunt doar teorii. Orice schimbare din orice moment pot schimba cursul economiei în toată lumea. Astăzi, nu avem la orizont o chestiune precum covid sau războiul de la graniță. Da, acele momente sunt ideale de a vinde și cumperi pe alte sectoare sau aștepți să se oprească căderea, dar nici asta nu se poate anticipa când s-a terminat.
Încă un exemplu. Pe un orizont de 30 de ani sau mai mult, scăderea mare pe care o vedem acum în grafice de la covid și război, pot părea o mică bordură.
Răbdare, răbdare și răbdare
Bursa nu este crypto. La bursă nu o să vedem creșteri așa mari într-un timp atât de scurt, niciodată. Prin urmare, dacă vrei investiții, trebuie să ai răbdare. Creșteri de 10, 50 sau 200 de ori față de suma investită vine în perioade lungi de timp.
Lasă un răspuns